Madplan: 5 skønne retter til grillen
SPONSORERET indhold

Madplan: 5 skønne retter til grillen

Af: Vibeke Lehn, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Andreas Wiking
01. maj. 2010 | Mad | ALT for damerne

Sommeren er på vej, og vi tager på forskud på de lange lyse aftener med 5 skønne retter til grillen. Skulle vejret eller kullene svigte dig, kan retterne nemt laves på en grillpande. Husk du får en indkøbsliste på sidste side. God fornøjelse og velbekomme!

Mandag: Grillet kotelet med coleslaw

Det skal du bruge:

4 svinekoteletter a 125 g
2 tsk rapsolie
salt, peber
citrontimian eller rosmarin.

Spidskål-slaw:
2 røde udkernede, fintsnittede æbler
300 g fintsnittet spidskål
1 groftreven gulerod
1 bdt dild
25 g velafdryppede kapers
25 g lyse rosiner.

Dressing:
1 dl cremefraiche 9%
2 spsk mayonnaise light
½ tsk karry
2 tsk dijonsennep.
Foliekartofler på grill:
800 g små nye kartofler
2 spsk rapsolie
1 lille bdt citrontimian.

Servering:
300 g brød.

Sådan gør du:
Pensl kødet med olie, gnid det med krydderier og lad det trække.

Bland æble, kål og gulerod i en skål med dild, kapers og rosiner.

Pisk dressingen sammen, smag den til og vend den med salaten.

Vend kartoflerne med krydderurter og salt, pak dem i dobbelte stykker folie og læg dem på grillen 15-20 minutter.

Grill koteletterne over gode gløder 3-4 minutter på hver side alt efter tykkelse. Servér kødet med salat og grillkartofler samt brød.

Tirsdag: Spid & nudler asian style

Det skal du bruge:

1 afpudset svinemørbrad, 400 g.

Marinade:

2 tsk olivenolie

2 spsk teriyaki sauce

1 knust fed hvidløg

1 tsk akaciehonning

salt, friskkværnet peber.

Nudelsalat:

1 spidskål

2 gulerødder

½ rødløg

100 g kogte ægnudler.

Asian dressing:

½ dl rødvinseddike

2-3 tsk fishsauce

saft af ca. ½ lime

3 tsk sukker

1 knsp salt

1 tsk groft stødt peberkorn.

1 bdt frisk koriander eller basilikum.

1 pakke naanbrød.

Sådan gør du:

Skær kødet i 12 skiver, vend dem med den sammenpiskede marinade og fordel dem på fire grillspid.

Grill spiddene over gode gløder 5-6 minutter på hver side, og lun også naanbrødene på grillen.

Hak kål, gulerødder og løg groft og bland grøntsagerne med nudler og den sammenpiskede marinade. Servér salaten til de grillede spid med det lune brød.

TIP:

Hvis du skal bruge træspid til grillmaden, skal de ligge i koldt vand 20-30 minutter før brug.

Onsdag: Haloumisalat

Det skal du bruge:

600 g friske hestebønner

300 g sukkerærter

1 bdt. forårsløg

4 hjertesalat

200 g haloumi

1 spsk olivenolie

1 spsk hvidvinseddike

salt, peber

brøndkarse

500 g groft brød.

Sådan gør du:

Pil hestebønnerne ud af bælgene.

Halvér ærterne på langs og snit forårsløgene.

Skær salaten i kvarte og bland med hestebønner, ærter og forårsløg.

Skær osten i skiver og grill den ca. 1 minut på hver side på en rygende varm grill eller grillpande.

Læg osten oven på salaten, dryp med en dressing af olie, eddike, salt og peber, drys med brøndkarse og servér med brød.

Grillet flankesteak med 2 slags salat

Det skal du bruge:

1 flankesteak a 500 g

2 tsk olivenolie

1 tsk salt

1-2 spsk afdryppet knust madagascarpeber.

Kartofler med kapers-dressing:

600 g kolde, kogte nye kartofler.

Dressing:

3 tsk olivenolie

1 spsk afdryppede kapers

1 spsk balsamicoeddike

salt, friskkværnet peber.

Pynt:

1 bdt fintskåret purløg.

Tomatsalat:

4 bøftomater, ca. 500 g

½ snittet rødløg

35 g små, sorte oliven.

Dressing:

1 tsk honning

1 tsk vineddike

1 tsk olivenolie.

Kryddergrønt.

Servering:

300 g brød.

Sådan gør du:

Dup kødet tørt, pensl det med olie, gnid det med salt og madagascarpeber, og grill det ca. 8 minutter på hver side. Lad det herefter trække 8 minutter, før det skæres i tynde skiver på tværs af kødfibrene og serveres med tilbehøret.

Kartofler med kapers-dressing: Skær kartoflerne i tykke skiver, anret dem på et fad. Pisk dressingen sammen, smag den til og dryp over kartoflerne, der drysses med purløg.

Tomatsalat:

Skær tomaterne i skiver. Pisk dressingen sammen, smag den til og dryp den over salaten, der drysses med løg og oliven

Fredag: Bøf med grillede forårsløg

Det skal du bruge:

4 gode steaks af oksekød eller ungkvæg a 150 g

2 tsk olivenolie

salt, peber.

Brøndkarsecreme:

1 bdt brøndkarse

1 fed hvidløg

1 dl syrnet fløde 9%

4 spsk friskbælgede ærter.

Grillede forårsløg:

12-16 forårsløg

1 spsk olie.

Bønnesalat:

250 g kogte, grønne bønner

1 lille fintsnittet rødløg

10-12 semidried tomater

25 g ristede, afskallede hasselnødder.

Servering:

400 g brød.

Sådan gør du:

Pensl kødet med olie, drys salt og peber på og grill det over gode gløder 2-4 minutter på hver side, alt efter hvor stegt det ønskes.

Brøndkarsecreme: Blend alle ingredienser sammen og smag til med salt og peber.

Grillede forårsløg: Rens og skær løgene til. Vend dem i olie og sæt dem tre-fire stk. sammen på pinde. Grill dem et par minutter på hver side – de må gerne have lidt bid – og drys salt og peber på.

Bønnesalat: Bland ingredienser med let hånd, krydr med salt og peber og servér til kødet med det øvrige tilbehør.

Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 skønne retter på grillen. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Grøntsager:

600 g kolde, kogte nye kartofler.

250 g kogte, grønne bønner

300 g spidskål

Friske ærter.

5 bundter forårsløg

800 g små nye kartofler

1 spidskål

3 gulerødder

2 rødløg

600 g friske hestebønner

300 g sukkerærter

4 hoveder hjertesalat

4 bøftomater, ca. 500 g

1 lime

2 røde æbler

1 bundt purløg

2 bundter brøndkarse

1 bundt dild

1 bundt frisk koriander eller basilikum.

1-2 bundter citrontimian.

Hvidløg

Kød:

4 svinekoteletter a 125 g

1 afpudset svinemørbrad, 400 g.

1 flankesteak a 500 g

4 gode steaks af oksekød eller ungkvæg a 150 g

Mejeri:

1 dl cremefraiche 9 %

200 g haloumi

1 dl syrnet fløde 9 %

Diverse:

1 glas kapers

Lyse rosiner

Mayonnaise light

Dijonsennep.

Teriyakisauce

Ægnudler

Rødvinseddike

Fishsauce

Balsamicoeddike

1 glas sorte oliven.

Semidried tomater

Hasselnødder.

1 pakke naan brød til Spid & nudler asian style om tirsdagen, samt brød efter eget valg til de 4 andre dage.