Ugens madplan: 5 nemme hverdagsretter
SPONSORERET indhold

Ugens madplan: 5 nemme hverdagsretter

Af: Vibeke Lehn, Trine Hahnemann Foto: Andreas Wiking, Lars Ranek
23. mar. 2010 | Mad | ALT for damerne

Mandag: Honning-soja-stegt kylling



Det skal du bruge:

500 g kyllingebryst

salt, friskkværnet peber

2 tsk olie

2 spsk soja- eller teriyakisauce

1 tsk honning

limesaft.

Grov mos:

700 g kartofler i grove tern

500 g broccoli i buketter

1 spsk smør

1 dl fløde 9 %

Tilbehør:

4 fuldkornspita fra Hatting Bageri.

Sådan gør du:

Skær kyllingekødet i store stykker, vend dem i en marinade af salt, peber, olie, soja- eller teriyakisauce og honning.

Grill eller steg dem i en stor pande ca. 4 minutter på hver side og dryp limesaft over – evt. sammen med yderligere soyasauce.

Kog kartoflerne ca. 10 minutter, bland broccolibuketterne ved og kog begge dele møre. Afdryp grøntsagerne, pisk dem igennem med smør og fløde og smag til med salt og peber.

Servér spiddene med den grove mos, lune pitabrød og evt. stegte halverede limefrugter.

Tirsdag: Hurtig pasta & laks

Det skal du bruge:

325 g penne eller anden småpasta

125 g sukkerærter

100 g ricotta

1 udkernet, finthakket rød chili

salt, friskkværnet peber

50 g rucola

300 g varmrøget laks

lime.

Tilbehør:

300 g surdejsbrød.

Sådan gør du:

Kog pastaen efter anvisningen på pakningen, kog sukkerærterne med de sidste minutter og afdryp pasta og ærter.

Rør ricotta med chili, salt og peber, vend blandingen med pasta og ærter, rucola og den varmrøgede laks plukket i lidt store flager. Servér straks med lime og brød.

Onsdag: Burger med stegte grøntsager og peberrodscreme

Det skal du bruge:

Søde kartofler:

2 store søde kartofler

500 ml vindruekerneolie.

Peberrodscreme:

2 dl græsk yoghurt 10%

2 spsk revet peberrod

½ tsk sukker

2 spsk lime- eller citronsaft

salt og friskkværnet peber.

Kød og tilbehør:

200 g rødbede i skiver

800 g god hakket oksekød

olie til stegning af bøfferne

1 rødløg i skiver

4 store foccaciaboller

rucolasalat.

Sådan gør du:

Skræl kartoflerne og skær dem ud i små sticks, læg dem til tørre på køkkenrulle, indtil de skal steges.

Bland ingredienserne til peberrodscremen og stil på køl.

Læg rødbedeskiverne på en bageplade med bagepapir, drys med salt og peber, bag i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

Varm olie op, men hold øje med den, man må aldrig forlade køkkenet, når man har så meget olie på komfuret. Steg kartoflerne gyldne i olien, tag dem op med en netske og læg dem i et stort fad med køkkenrulle, drys med salt.

Imens formes fire store bøffer, drys med salt og peber. Steg dem i vindruekerneolie 3-5 minutter på hver side.

Lun foccacia-bollerne og smør peberrodscremen på, læg salat, derefter bøf, rødbeder, rødløg og slut af med en overbolle med creme på. Og så er der serveret.

Torsdag: Pasta med ratatouille



Det skal du bruge:

1 hakket løg

2 fed hakket hvidløg

2 spsk olivenolie

2 små courgetter i grove tern

1 aubergine i grove tern

2 udkernede, groftskårne peberfrugter, f.eks. orange og rød

½ liter passata (flydende flåede tomater)

lidt grøntbouillon

salt, friskkværnet peber

frisk eller tørret basilikum og oregano.

300 g fuldkornsspaghetti.

Tilbehør:

50 g reven parmesanost.

Sådan gør du:

Svits de forskellige slags løg i olie, bland de resterende grøntsager ved og svits videre under omrøring i yderligere et par minutter.

Hæld passataen ved sammen med lidt grøntbouillon, krydr med salt, peber og frisk eller tørret basilikum og oregano.

Lad det hele snurre ca. 20 minutter til grøntsagerne er møre og smag til med yderligere krydderier. Kog pastaen imens, afdryp og server den med grønsagssaucen, yderligere krydderurter samt en skål reven parmesan.

Fredag: Lammedeller med grove rodfrugter

Det skal du bruge:

400 g hakket lammekød

1 hakket løg

2 knuste fed hvidløg

salt, friskkværnet peber

½ tsk stødt mynte

1 spsk reven skal af ubehandlet citron

1 lille æg

2 spsk rasp/reven brødkrumme.

2 tsk olie til stegning.

Ovnbagte grøntsager:

1 kg blandede rødder og knolde i grove stykker

4 rødløg i halve

2 spsk olivenolie

krydderurtekviste/laurbærblade.


Servering:

1½ dl græsk yoghurt

1 pakke fuldkornsnaan.

Sådan gør du:

Begynd med rodfrugterne: Bland dem og løgene med olie, krydderurtekviste og evt. lidt knust laurbær samt salt og peber.

Bred dem ud i ét lag i en bradepande, sæt dem i ovnen ved 200-225 grader en god halv times tid, til de er møre, og lav imens farsen til frikadellerne:

Blend alle ingredienserne til en jævn fars, der formes og steges i olie til 16 små frikadeller. Servér med rodfrugter, yoghurt og naanbrød.

Indkøbsliste

Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 nemme hverdagsretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Kød:

500 g kyllingebryst

800 g god hakket oksekød

400 g hakket lammekød

300 g varmrøget laks

Grøntsager:

1 kg blandede rodfrugter og knolde

700 g kartofler

500 g broccoli

200 g rødbeder

2 store søde kartofler

125 g sukkerærter

1 citron

2 lime

5 rødløg

1 alm. løg

1 pakke rucolasalat

2 peberfrugter rød/orange

2 små courgetter

1 aubergine

Hvidløg

Mynte

Rød chili

Peberrod

Mejeriprodukter:

Lidt smør

1 æg

Smør

1 dl flød 9 %

3 ½ dl græsk yoghurt 10%

100 g ricotta

Diverse:

4 fuldkornspita fra Hatting Bageri.

4 store foccaciaboller

300 g surdejsbrød

300 g fuldkornsspaghetti.

1 pakke fuldkornsnaanbrød

325 g penne eller anden småpasta