Guide til gode vaskeråd
SPONSORERET indhold

Her er 10 uundværlige råd til tøjvasken

Hvilke farver kan vaskes sammen, og hvilket vaskeprogram skal jeg vælge til hvad? Her får du vaskeråd til, hvordan du holder tøjet friskt.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
29. okt. 2020 | Mode | ALT.dk

I denne artikel finder du svar på følgende:

Noget tøj er mere sart end andet og skal vaskes i hånden – eller, det står der i hvert fald på den indsyede vaskelabel i nakken. Nogle pletter kan være svære at få af, og gode råd kan være dyre, når man desperat forsøger at fjerne en kaffeplet på yndlingsblusen, rødvin på damaskdugen, tomatsalaten, der røg i skødet og græsknæ på ungernes nye bukser.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den perfekte BH

Hvis du (ligesom os) er i tvivl om, hvor meget vaskemiddel du egentlig skal bruge for at vaske tøjet helt rent, har pletter, der ikke vil gå af, og er træt af at vaske det fine tøj i hånden, så er du havnet det rette sted.

Vi har samlet 10 gode råd til tøjvasken, så du kan komme alverdens pletter til livs og få det bedste ud af dit tøj.

Findes der et vaskemiddel, der kan få tøjet til at se helt nyt ud igen?

Det korte svar er nej. Vil du have tøjet til at forblive som ny til evig tid, så gør du klogest i at lade det blive i skabet. For allerede første gang du benytter dig af din nye skjorte eller dine nye jeans, så vil noget af den finish, som producenten har givet tøjet, gå af. Dog findes der vasketricks, som hjælper med at forlænge tøjets liv.

Her er 10 uundværlige råd til tøjvasken

Så ofte skal du vaske tøjet

Der er ingen grund til at vaske tøjet hver gang, du har haft det på. Selvsagt, hvis tøjet lugter eller er beskidt, så skal det vaskes, men ellers kan du sagtens nøjes med at blive luftet det.

Når du vasker, skal du huske

... at det meste tøj har vaskeanvisninger, der vejleder i forhold til vasketemperatur, -program samt hvordan tøjet skal behandles efter vask. Det er dog ret almindeligt, at vi vasker mange forskellige typer tøj sammen, når vaskemaskinen skal fyldes. Det må man også gerne. Det gælder bare, at du altid indstiller maskinen efter det sarteste tøj i maskinen.

Hvilke farver kan vaskes sammen?

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at hvidt tøj skal vaskes for sig. Men hvis maskinen skal fyldes op, kan du gå på kompromis med det hvide og det lyse kulørte tøj sammen. Stærkt farvet og mørkt tøj bør dog altid vaskes for sig, da det kan indeholde overskudsfarve – selv efter mange vaske. Det er netop derfor, at hvidt tøj og tøj i lyse farver altid skal vaskes for sig selv. Det samme gælder råhvidt tøj. Har du købt en ny rød sweater eller en anden kulørt trøje, bør den vaskes ved så høj en temperatur, som trøjen kan klare, for at overskudsfarven vaskes ud.

Hvordan beskytter du tøjet i vaskemaskinen?

Især med jeans og mørkt tøj kan der opstå hvide slidstreger, når du vasker. Derfor er det vigtigt, at du vender vrangen ud og sørger for at lukke eventuelle lynlåse og knapper. En god ide kan være at putte tøjet i en vaskepose. Så skåner du både maskinen og det resterende vasketøj. Meget sart tøj, som fx nylonstrømper og lingeri, bør ligeledes beskyttes med en vaskepose.

Hvad gør du med pletter?

Er uheldet ude og du har spildt marmelade på ynglingsskjorten, så gælder det om at handle hurtigt. Der findes dog ikke én rigtig måde at tage sig at pletter – det afhænger meget af stoftype, farve og hvad pletterne kommer af.

Hvor meget tøj kan der komme i maskinen?

Det kan oftest være fristende at få mest muligt tøj med i vaskemaskinen på én gang. De fleste husholdningsmaskiner kan heldigvis også rumme en stor mængde tøj, men maser du for meget tøj ind på én gang, kan det ødelægge både tøj og vask. En måde at tjekke, hvorvidt du har puttet for meget tøj ind i vaskemaskinen eller ej, er ved at holde hånden lodret over det tørre tøj. Hvis det ikke bliver presset sammen, så er maskinen klar til vask. Vasker du uld eller syntetiske tekstiler, bør maskinen kun være fyldt ½ eller 1/3 del fyldt op.

Hvilket vaskemiddel skal du vælge?

Vi vasker stort set kun ved lave vasketemperaturer i dag, og det kan derfor være svært at regne ud, hvilken type vaskemiddel du skal bruge. Et godt pejlemærke er, at du altid anvender et anerkendt vaskemiddelsprodukt, da de ofte er testet for effektivitet og farvebelastning. En god huskeregel er at vælge vaskemiddel ud fra tøjets farve og kvalitet, samt hvorvidt det er håndvask eller maskinvask.

Hvordan og hvilke tekstiler bør du håndvaske?

Hvis tøjet er mærket med hånden i baljen, bør tøjet håndvaskes. Ligeledes kan håndvask være løsningen, hvis du bare skal have vasket en enkelt sag. Sørg for, at pulveret er helt opløst i vandet, inden du lægger tøjet i. Tøjet skal være helt dækket af vand, og ligesom i vaskemaskinen skal kulørt tøj vaskes separat. Flerfarvede tekstiler bør kun ligge i blød i 10-15 minutter, mens ensfarvet tøj godt kan sættes i blød i 1-2 timer – eventuelt natten over. Derefter skal tøjet skylles grundigt i flere hold lunkent vand. Centrifuger eller rul tøjet ind i et frottehåndklæde. Rul straks tøjet ud igen og læg/hæng det til tørre.

Hvordan tørrer du bedst tøjet?

Der er stor forskel på, hvordan tekstiler skal tørres. Er det tekstiler som fløjl, velour, frotte og lignende, er det en god idé at tumble det. Det får fibrene til at rejse sig, og tekstilet ser flot ud igen. Men generelt skal du, så vidt det er muligt, undgå at tørretumble dit tøj, hvis du vil holde det friskt. Hæng det i stedet til tørre. Vil du minimere, at tøjet krymper eller har forvredet sig, er det en god idé at strække beklædningen før tørring. Vil du være sikker på, hvad tøjet kan tåle, bør du igen sætte dig ind i vaskeanvisningerne.

Hvad betyder de forskellige vaskeanvisninger?

Vasketøj

Tørresnoren i ikonet viser, at tøjet skal hænges op under tørringen.

Vasketøj

Den vandrette streg indikerer, at tøjet skal liggetørre.

Vasketøj

Én prik i en cirkel i en firkant betyder, at tøjet kan tørretumbles ved lav temperatur. Er der to prikker i cirklen, kan tøjet tumbles ved høj temperatur.

Vasketøj

De to diagonale streger viser, at tøjet skal tørre i skyggen.

Vasketøj

Er der kryds over tørretumblingssymbolet, tåler tøjet ikke tumbling.

Vasketøj

De tre lodrette streger indikerer, at tøjet skal dryptørre.

Skal tøjet holde sin friskhed længe, er det vigtigt, at du sætter dig ind i vaskesymbolerne og følger dem, når du vasker tøjet. Her er, hvad de forskellige vaskesymboler på dit tøj betyder:

Vasketøj

Tallet i vaskebaljen viser, hvor mange grader tøjet skal vaskes på. Typisk går det fra 30-90 grader.

Vasketøj

Tøjet må kun håndvaskes.

VasketøjTøjet må ikke vaskes.

Vasketøj

Én streg under vaskebaljen betyder, at tøjet skal vaskes på et skåneprogram, hvor der bruges mere vand, mindre fyldning (max. 2 kg.) og færre tromlebevægelser.

God fornøjelse!

Anbefalet til dig