Få svarene på de 5 mest stillede spørgsmål om mode og stil
Foto: Louise Veng, Polaris

Få svarene på de 5 mest stillede spørgsmål om mode og stil

Hvordan er det nu lige reglen er for bryllupper, og hvordan sætter man tørklædet på den fedeste måde? Dét var blandt andet nogle af de spørgsmål, der blev stillet Google allermest inden for mode i 2014.

2014 var året, der bragte Stan Smith tilbage og 14 andre ting, vi absolut ikke ville være foruden. I kølvandet på det forgangne år offentliggjorde Google traditionen tro en liste over deres topsøgninger – heriblandt de mest stillede modespørgsmål i årets løb. Vi satte os for at give dig svaret på de 5 mest stillede én gang for alle og bringer her de kyndige meninger videre til dig.

1 Hvordan bærer man et tørklæde?

Camilla Larsson, ass. moderedaktør på Eurowoman

- Det helt svære er jo, at det ikke må se for sat ud og derfor handler det som udgangspunkt om, at få fat i et tørklæde med lidt længde, så du kan 'putte' og vikle dig lidt ind i det. Lige nu er der to meget brugte og klædelige måder at bære det på, siger Camilla.

- Der er den hyggelige og lettere skødesløse version. Alt efter længde, så vikles det en eller to gange rundt om halsen, og så er det afgørende at tænke asymmetrisk, så tørklædet ikke er lige langt i hver ende, når det hænger. Undgå knuder og såkaldte løkke-løsninger, der altid leder tankerne hen på revisortypen eller den pæne pige i klassen.

- Så er der herrelooket. Slyng en ende over den ene skulder og lad den anden hænge foran – denne version er lidt mere cool og maskulin og er især god til det helt klassiske halstørklæde med frynser.


Pernille Teisbæk er én af de fashionistaer, der har taget det lille, feminine tørklæde til sig. Model Freja Beha dyrker den androgyne stil til fingerspidserne med tørklædet tilpas skødesløst viklet om halsen.

Udover uldhalstørklædet, der er at finde i de fleste garderobe, har silketørklædet også tiltusket sig en plads i manges modehjerte.

- Lige nu kan vi ikke tale tørklæder uden også at komme ind på det hotte silketørklæde, der ikke længere er forbeholdt ældre damer og "nice" typer, men som i løbet af den sidste sæson i form af 1960'er- og senest 1970'er-looket, står øverst på listen over tidens key-items. Her er nøgleordet til forskel fra ovenfor, at de skal sidde ordentligt og sat. Dvs. de skal se nydelige ud. Her foldes de pænt og stramt på forhånd, så de bliver som et bånd, man så binder om halsen med en løs knude. Sæt knuden enten midt på halsen eller i siden – begge versioner er tilladt. Endelig er der trekantsversionen, som vi kender ved at man folder tørklædet i en trekant, således at spidsen af et hjørne rettet nedefter over brystet.

Silketørklæde fra Hermés, 2.750 kr. hos Hermes.com,Uldtørklæde fra Lanvin til 700 kr. hos Hennyandmy.com

_______________

2 Hvad skal man have på til bryllup?
Sofie Brink, bryllupsarrangør og stifter af Brinkbryllup.dk

- Kutyme er stadig, at man ikke må komme i sort eller hvidt. Sort er til begravelser og en sørgmodig farve, og det er jo alt andet end et bryllup. Hvidt er det kun er bruden, der må have på og sort/hvidt mønster er også lidt et no-go. Der er selvfølgelig nogle par, der ikke går op i det, men som hovedregel følger vi stadig de gamle traditioner, så har man som bryllupsgæst en idé om, at man skal have sort på, så må man spørge parret først, siger Sofie Brink.

Ud over de ældgamle traditioner omkring sort og hvid, så har en tredje farve også en særlig betydning, som de færreste måske kender:

- Tager du rødt på, er det fordi du misbilliger brylluppet, fordi du i virkeligheden er forelsket i gommen. Det er kun brudens mor, der må det, siger Sofie og opfordrer ellers til at du går all-in på festligt outfit.

- Når nu brudeparret har brugt penge på at holde en fest, så synes jeg ligesom, man skylder det.


Hvid kjole til 576,94 kr. hos Asos.com og blå kjole til 576,94 kr. hos Asos.com.

_______________

3 Hvad skal man have på til en jobsamtale?
Anne Lose, chefredaktør på Eurowoman

- Der findes ikke et perfekt outfit, som kan redde enhver samtale, for er du ikke dig selv, kan det ses og fornemmes straks, og så får du nok ikke jobbet. Jeg har ansat mange her på redaktionen gennem tiden – det må være blevet til 15 stykker ca. og alle sammen meget forskellige, så du kan ikke score et job ved at forgive at være en bestemt type.

- Derfor er det vigtigste, at du er der selv. Det lyder måske som en kliche, men hvis du bevæger dig for langt væk fra, hvem du er, virker det ikke troværdigt. Det gennemskuer man hurtigt, når man sidder på den anden side af bordet. Det, du viser til samtalen, skal også være sådan din fremtoning er, når du møder på jobbet første dag (skulle du være så heldig at få det).

- Men hvis jeg skal pege på nogle bestemte ting, der generelt betyder noget, så er det selvfølgelig din personlige hygiejne. Undgå pletter på tøjet, hav børstet tænder, husk deo, rene negle – førstehåndsindtryk gør rigtig meget på den front. Undgå desuden at bruge for meget parfume den dag eller være alt for nedringet, men gå ellers efter noget af det tøj, du føler dig særligt skarp i.


God stil er mange ting, og hvad du skal have på til din jobsamtale afhænger af, hvem du er. Lad dig inspirere og vælg så det, du føler dig godt tilpas i.

_______________

4 Hvad skal man have på på første date?
Emil Nørlund, radiovært og chefredaktør på Mandskabet.dk

- Allerførst skal du starte med at definere, hvilken type date du skal på. Hvis det er en aktiv date, hvor i f.eks. skal vandre, går det jo ikke så godt i spænd med høje pumps. Du skal også overveje, om du har lyst til at skille dig ud fra mængden eller blende ind med de typer, der i forvejen hænger ud på den location i mødes. Jeg vil klart anbefale, at du til en vis udstrækning prøver at ramme den stil som stedet foreskriver, siger Emil.

Han ser ingen skam i at skille sig ud, men det bør du gøre på andre måder end med din påklædning.

- Det er fedt nok at være unik, men det kan du være via din personlighed. Der er ingen grund til at føle sig på udebane, en date er en stresset nok situation i forvejen. Vi mænd kan godt lide en pige, der føler sig godt tilpas. Derfor er det også vigtigt, at du føler dig komfortabel i det tøj, du har på, siger Emil og råder til, at det ikke er her, du skal springe ud i en stil, der slet ikke er dig, eller afrøve et nyt look.

- Hold dig til, hvad du ved fungerer for dig. Og hvis du vil eksperimentere, så husk, at lidt også kan gøre det. Hvis i f.eks. skal til rockkoncert, så kommer du langt ved bare at vælge tøj ud fra den mørke palette, du behøver ikke at skeje ud med nitter og Dr. Martens.

Kogt helt ned, lyder rådet til dit dating outfit:

- Less is more. Hellere være lidt for lidt end lidt for meget. I forhold til hvor meget du skal vise af din krop, så skal du helst kun fremhæve én af dine features. Enten ben, røv, arme, bryster eller ryg. Du skal selvfølgelig fremhæve det ved dig, du er stoltest af. Men hvis du viser for meget, overvejer manden straks, om han er ude i et engangsknald og ikke én første date.


Emils råd lyder, at du vælger ét af dine bedste træk og sætter fokus på det. Det kan som her være arme, ben eller talje.


_______________

5 Hvad skal man have på til en koncert?
Maria Barfod, stylist og DJ, Fedty.dk

- Man skal helt sikkert have "comfy" sko på, det nytter ikke noget at troppe op i et par nye Miu Miu-stilletter. Man skal ikke koncentrere sig om fødderne og skoene, når man er til koncert. Folk skal kunne træde dig over tæerne uden det gør noget, lyder det fra Maria Barfod.
Generelt skal du overveje dit valg af accessories.

- Tasken er også vigtig. Jeg har ofte brugt den klassiske bæltetaske fra Yvonne Koné, som sidder tæt på kroppen, så jeg ikke skal tænke så meget over den, og så den ikke flagrer rundt omkring. Grundlæggende er det mest accessories, du skal tænke over, så det hele ikke dingler og flagre, så du kan slå sig løs og være til stede. Det må være det vigtigste. For store øreringe som hoops, der kan hænge fast, skal du også passe på med, siger hun.


Kimonokjole til 432,70 hos Asos.com, Bumbag fra Yvonne Koné til 1.950 kr. hos Hennyandmy.dk, Nike Huarache til 1.000 kr. hos Nakedcph.dk

Og så er der én af accessory, du helt skal undlade, mener stylisten og DJ'en.

- Jeg kan kun opfordre til, at du pakker din iPhone væk. Læg den i garderoben eller i din taske. Det er selvfølgelig svært fordi man gerne vil dokumentere, men det handler mere om at være til stede.

Når det gælder tøjet, er der ingen generelle tommelfingerregler, du bør følge, men der er ingen skam i at gøre lidt mere ud af det, end en dag på arbejde.

- Danskerne har en tendens til at være sort eller grå til hverdag, så når der er en anledning til at dresse up, skal man altid benytte den. Og når du går til en koncert, er det vel fordi, du kan lide kunstneren og vil have en særlig aften. Men lad være med at tage alt for lårkort på, for så kan man ikke stage dive og så ender man måske som jeg på en eller anden .com-side, haha.

LÆS OGSÅ: "Filmen knækker, når hun dukker op i kondisko på daten"

LÆS OGSÅ: High street-kopier kan være med til at gavne de store modehuse

LÆS OGSÅ: Shop 10 lækre fund i forårets store hit: rusikind