Stan Smith og 14 andre ting, vi vil huske 2014 for
Foto: Getty Images m.fl.

Stan Smith og 14 andre ting, vi vil huske 2014 for

Her på redaktionen blev 2014 året, hvor vi blandt andet kunne fejre, at vi sendte vores lækre 200 jubilæumsnummer på gaden og byde vores inspirerende bloggere velkommen. Her vender vi blikket ud ad og gør status over det seneste år i modens tegn.


Lækre eksklusive shoppenyheder i København
København bliver fortsat mere og mere eftertragtet for fashionistaer med hang til lækket design. I februar kom det frem, at Isabel Marant ville slå dørene op til sin første danske butik og i august åbnede den på hjørnet Christian IX's Gade og Ny Østergade i indre by. Siden er endnu flere gode nyheder landet, og i år kunne vi fejre, at også Karl Lagerfeld, Mulberry, Balenciaga og Proenza Schouler slog dørene op. Det skete i Illums nye luksus accessory-afdeling. Også i highstreetenden væltede det frem med de gode nyheder. Blandt andet, at COS og & Others Stories åbner på Frederiksberg, at Stine Goya åbner i Aarhus efter at byen kan fornøje sig med den nye, store Minimum-butik.

Læs mere om Illums luksuriøse nye afdeling her.


_______________

Normcore
Google offentliggjorde for nyligt, at de mest søgte modeord i 2014. Og førstepladsen var.... Normcore! Den undseelige tendens var her der og alle vegne i al sin enkelhed, og selvfølgelig også i spil, da vi fik tre fornemme herrer til at kommenterer på efterårets største tendenser.

Strik på strik, normcore, farvet pels og andre tendenser. Få mændenes dom her.


________________


Stanmania
Det er umuligt at sige 2014 uden også at nævne Stan Smith og den legendariske gummisko, tennisspilleren af samme navn endorsede i 1971. 15. januar fik de efter en lang pause en renæssance, da et nyt og opdateret skud Stan Smith blev sendt på markedet. Det skabte massehysteri hos sneakerfreaks og modebranchen hoppede også med på vognen - blandt andet med en vis serie i Vogue (se billede). Siden er en lang række opdaterede versioner fulgt i kølvandet og "Stan-æraen" er bestemt ikke ovre.

Se udviklingen i sneakers de seneste 100 år her.


_________________


Massivt tronskift

Der har været stoleleg på modens tinder, hvor flere af de store modehuse har udskiftet markante personer. Blandt andet kunne Jason Wu vise sin første kollektion som chefdesigner for Boss Women under New York AW14-modeugen og sæsonen efter sin anden kollektion på toppen af det nye world trade center, Frida Giannini gjorde for nyligt sin exit hos Gucci, Malene Birger abdicerede tronen hos By Malene Birger, hvor hun overdrog ansvaret til designchef Christina Exsteen, rebelske punkkid JW Andersen overtog den kreative styring hos Loewe og John Galliano satte sig ved roret hos Maison Martin Margiela.

_______________

The year of the Kardashians
Kendall Jenner blev stor og Kim endnu større. Kim Kardashian smed kludene på forsiden af Paper Magazine under overskriften "break the internet" og det var på alle måder et værdigt forsøg. I et døgns tid var intersfæren plastret til væg til væg med Kims runde, glinsende booty – et par dage efter også med hendes svulmende glinsende barm. Men forveksl ikke nøgenhed med tacky. For både Vogue og Elle smed hende i årets løb på deres forsider.

Se internettets reaktioner på Kims forside.

_______________

 

Modeverden mistede to kreative sjæle
Kjolernes store mester Oscar de la Renta døde natten til d. 21. oktober 82 år gammel efter længere tids kræftsygdom. Han efterlader en lang arv af kjolekreationer, hvor af én af de sidste, han nåede at designe, var George Clooneys kones smukke brudekjole. Han har desuden været flittig leverendør til de røde løbere og flere store skuespillerinder som Sara Jessica Parker og Audrey Hepburn. Desværre var 2014 også året hvor rocklegende Mick Jagger og resten af England måtte tage afsked med hhv. kæreste og designer L'Wren Scott, der i marts begik selvmord.

_______________

 

Badesandalens storhedstid
Badesandalerne blev for alvor trukket ud af svømmehallernes klordunst og ind i stilfulde garderober landet over i år under navnet "slides". Selvom catwalktilværelsen officielt startede med Céline, der lancerede dem i foråret 2013 – med pels – så blev 2014 for alvor deres gennembrud. Blandt andet takket være Stine Goya, som i samarbejde med H20 lancerede sin gyldne (og hypede) version. Også Freya Dalsjö, Givenchy og Marni lavede deres versioner med slet skjult reference til Birkenstock, der selvfølgelig også har nydt godt af hypen. Senest valgte H2O at lancere deres egen gyldne version, som blev sat til salg i oktober.


Se 10 par chikke slides lige her

_______________


Calvin Kleins undertøj fik en renæssance
Lottie Moss, Kate Moss' søster, kom i søgelyset, da hun optrådte i Calvin Kleins seneste kampagne og relancering af det 90'er-kulte bomuldsundertøj med brede logo-elestikbånd i grå, sort og hvid og andre populære styles fra 90'erne under titlen "The re-issue project". Relanceringen blev skabt i samarbejde med webshoppen Mytheresa.com og undertøjet især, der også blev solgt andre steder, blev et element i sommergarderoben, som blev jagtet flittigt denne sommer. Flere forhandlere måtte hurtigt melde udsolgt.


_______________

Nye brands vi talte om
2014 blev også året, hvor vi kunne hilse flere nye spillere velkommen på banen. Mest bemærkelsesværdige må være Saks Potts, der med deres farverige pelse hurtigt skabte en eksklusiv hype (selvom det modsatte køn, måske aldrig kommer til at forstå den). Også Aggerflachs blev lanceret i år. Et minimalistisk mærke skabt af stylist og designer Nanna Flachs i selskab med Katrine Agger. Desuden relancerede Fonnesbech, det tidligere velansete varehus med luksusmode, der lukkede i 1970, som et tøjmærke, og fremviste deres første kollektion "A" under modeugen i sommer.

Gå på opdagelse i den ene halvdel af Saks Potts personlige garderobe her.

_______________


Lupita Nyong'o
På mange måder var 2014 året, hvor vi for alvor fik øjnene op for den smukke model Lupita Nyong'o. Hun vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle for sin rolle som slaven Patsey i "12 years a slave" og optrådte på forsiden af en kæmpe stak af de mest velansete internationale magasiner – heriblandt amerikanske Vogue for første gang.

Men vejen til succesen har ikke været lige for Lupita, der som barn var ked af sin "natte-mørke" hud, som hun tidligere på året udtrykte det i en dybfølt tale.


_________________


Det taskens år
2014 har budt på et hav af spændende taskenyheder fra de store skabere. Blandt andet sendte Mulberry den nye Cara Bag på gaden, som Cara Delevingne selv har været med til at designe med små finurlige detaljer inspireret af blandt andet hendes egne vilde tatoveringer. Og Louis Vuittons nye chefdesigner Nicolas Ghesquiere, efter Marc Jacobs, lancerede en nyfortolkning af mærkets ikoniske kufferter; den lille skuldertaske The Petite Malle (den lille kuffert/kiste, red.). Den trækker på en lange arv med historie helt tilbage til 1869, hvor de store kister blev skabt for at skåne rejsendes bagage. Desuden har også Proenza Schouler og Stella McCartney sendt nye lækkerier på gaden.

Se de 11 nye it-tasker, designerne sendte på gaden i år her.


______________________


Kate Moss fyldte 40 og smed tøjet
Vores allesammens favoritbrite rundede et skarpt hjørne 16. jannuar og fejrede det med et brag og en cementering af, at sexappeal absolut INGEN alder har. For Playboy smed hun kludende og optrådte som bunny på forsiden af deres 60 års jubilæumsnummer, der officielt udkom i januar og altså derfor liiige kan snige sig med på listen her.


_______________


H&M x Alexander Wang
H&M sprøjter særkollektioner ud, så det er svært ikke at få noget helt særligt med hjem fra et besøg i en af high street-butikkerne. Hvert år inkluderer det også et samarbejde med en interessant og relevant designer. I år indgik de samarbejde med Alexander Wang, og lækkerierne blev – selvfølgelig – revet væk efter den storstilede lancering 16. oktober i New York.

Se hele kollektionen her.


_______________


Kendell Jenner blev modedarling

Hun var her der og alle vegne. Den næstyngste af de i alt fem søstre i Kardashian-familien tog modeverden med storm og havde for alvor sit store gennembrud i 2014. Blandt andet med en plads på catwalken til Chanels haute couture show i juli og pre-fall i december, intet mindre end 13 shows ved sommerens modeuger og 5 forsider i årets løb.

Læs mere om, hvad der fik modeverdenen til at gå amok


_______________


Størrelse 40 er hot
Calvin Klein kom lettere uberettet i et stormvejr, da de valgte at bruge en model i str. 40 i deres kampagne for Calvin Klein Jeans. Ikke fordi hun var stor, men fordi hun ikke var stor nok til at blive kategoriseret som plus size, som flere medier valgt at kalde hende. Også hos Pirelli, der laver de populære, frække kalendere, der denne gang var stylet af selveste Carine Roitfield i lak og læder, optrådte en rund og lækker kvinde i centrum.

Se billederne og reaktionerne på Twitter i kølvandet på Calvin Kleins.


_________________


Se, hvad vi ellers skriver om: Kim Kardashian