Hudorme
SPONSORERET indhold

Kan hyppigt omtalte masker, plastre og ‘sugeapparater’ fjerne mine hudorme?

Åh nej, hudorme! Hvordan fjerner man dem bedst? Hvad er det værste, man kan gøre? Vi har spurgt en ekspert, som hjælper os godt på vej.

Af: Kristian Hindø-Lings Foto: dimid_86/Getty Images
11. dec. 2019 | Mode | Eurowoman

I fagsprog omtales de som komedoner, men de fleste af os kalder dem hudorme. De der møgirriterende, hvide og sorte prikker, der ikke just pynter på næsevægge og i T-zonen, og som opstår, når talg, som er hudens naturlige og egenproducerede fedtstof, blandes med snavs eller døde hudceller. Så tilstoppes porerne, så der dannes en lille prop, og en hudorm er født.

LÆS OGSÅ: Sådan får du større naturlige fyldige læber

Nogle er mere ramt end andre, men alle får hudorme, og man kan ikke gøre noget for at undgå dem. Eller kan man? Vi lagde ansigt til en behandling, der skulle råde bod på problemet, da vi besøgte Exuviance på Tornebuskegade 3 i København og havde spørgsmålene klar.

Vi søgte svar, og dem fandt vi ikke bare i de dybe hudlag, men også hos kosmetolog Morten Faigh.

I denne artikel svarer Morten Faigh på følgende:

Har alle lige mange hudorme?

”Antallet af hudorme afhænger af hudtypen og dens tilstand. Dette varierer meget fra person til person, men også vejr og miljø kan have en indvirkning. Især de mere fedtede hudtyper har tendens til at producere flere hudorme end de med tør hud. Paradoksalt nok kan overudtørring af huden dog også føre til en lignende tilstand,” siger Morten Faigh, som med sine fem års erfaring må siges at være ekspert i danskernes hud.

Påvirker det min hud, hvad jeg spiser?

”Det er ét af de mest omdiskuterede emner inden for hudpleje, hvorvidt kosten har en indvirkning på huden og dens tilstand. Det korte svar er, at vi simpelthen ikke ved det. Det har ikke været muligt i gode, solide studier at påvise en direkte sammenhæng mellem en given fødevare og huden. Nyeste forskning tyder på, at simple kulhydrater muligvis har en indvirkning på produktionen af talg, som dermed kan have en indvirkning på akne.”

”Årsagen til den manglende dokumentation er formodentlig, at det kan være svært at påvise en egentlig effekt, idet dette kræver, at en stor gruppe testpersoner lever på præcis samme måde; spiser samme kost, plejer huden ens, lever i samme miljø osv. Et studie af denne slags vil være meget omfattende. Hvad vi dog ved er, at kosten ikke har nogen egentlig funktion i udrensning eller ‘detoxing’ af huden. Det klarer nyrer og lever rigtigt fint selv,” siger Morten Faigh og henviser til et studie, som viser, at dit indtag af vand ikke påvirker din hud, som vi ellers lovpriser os selv for. Faktisk vasker det blot dine vitaminer ud at indtage så store mængder, som det kræves for at kunne se en minimal forskel på din hud – dette kræver nemlig 16 glas vand dagligt.

Hvordan fjerner jeg bedst en hudorm?

”Det er aldrig tilrådeligt at fjerne hudorme selv. Selvom det kan synes som et meget lille indgreb, kan det være meget belastende for det dybereliggende væv. Det kan forårsage ar og endda rynker og nedsunket hud. Den bedste måde at fjerne dine hudorme er ved at opsøge en professionel kosmetolog. Her fjerner man hudormen med en lille nål eller skalpel, typisk ved at skære den i mindre stykker så den nemt kan tages direkte ud af poren, uden at behandleren skal trykke alt for meget i huden,” siger Morten Faigh.

”Der findes en lang række masker, plastre og ‘sugeapparater’, som efter sigende skulle kunne trække hudormene ud. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse metoder typisk kun fjerner den øvre del af selve hudormen, mens der sidder en stor del tilbage nede i poren, som er klar til at vokse sig større igen. Så det er altså kun toppen af isbjerget, man fjerner på den måde” siger Morten Faigh.

Hvad er det værste, jeg kan gøre ved en hudorm?

”Som nævnt ovenfor er det værste, du kan gøre, at forsøge selv. Det bedste, du kan gøre, er at opsøge professionel hjælp; dels til at fjerne selve hudormene, men også for at få vurderet din hud, og de kan også vejlede dig i korrekte produkter, så du kan nedsætte eller helt bremse produktionen af nye hudorme,” siger Morten Faigh.

Hvilke ingredienser hjælper mod hudorme?

”Behandlingen af hudorme afhænger af den bagvedliggende årsag. Skyldes tilstanden eksempelvis tør hud, forværres problemet betragteligt ved at fortsætte med at gøre det samme. Det er derfor altid mest lønsomt at få vurderet din hudtype, dens tilstand og dens behov hos en professionel kosmetolog,” siger Morten Faigh og afslutter:

”Nogle af de ingredienser, som har en dokumenteret effekt på både forebyggelse og behandling af hudorme, omfatter forskellige AHA-frugtsyrer, Retinol, B3-vitamin og salicylsyre. Endelig findes der en række medikamenter, der kan have en indvirkning på hudorme i de mere alvorlige tilfælde.”

ALT.dk var inviteret af Exuviance på Tornebuskegade 3 i København til test af ansigtsbehandling.

Anbefalet til dig