Linda Evangelista
Foto: Evan Agostini/Getty Images Linda Evangelista til CFDA Awards i 2005.

Hudorme: Sådan fjerner du komedoner

Sådan kommer du hudorme til livs

Om du kalder dem hudorme eller komedoner er det samme. Vi ved alle, hvor svære de er at slippe af med. Men de har en fjende.

Hudorme er muligvis et af de ulækreste ord, der findes. Orme i huden. Det er da klamt. Ikke desto mindre er det en passede betegnelse for de små mørke og hvide tingester, der kommer dansede ud, når man trykker på dem.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du pigmentpletter og fjerner dem du har

Som med resten af verdens uretfærdigheder, så er teenagere ofte sværest plaget af hudorme, fordi det er i disse år, at talgproduktionen øges. Men stort set alle mennesker vil opleve at have hudorme på et eller andet tidspunkt i deres liv – der er ingen kur imod hudorme. De opstår nemlig, når talg – det fedtstof huden selv producerer – møder snavs og døde hudceller og stopper til i porerne, og det sker for mere eller mindre alle.

Men der er metoder til at holde hudorme i ave, fortæller Britt Ahrensberg, ejer af skønhedssalonen af samme navn på Amager.

”Den bedste behandling er produkter med Salicylsyre og A-vitamin. Begge trænger dybere ned i huden og løsner talget op, så det har sværere ved at klumpe sammen,” forklarer Britt Ahrensberg.

Ansigtssyre på den gode måde

Hvis man nu er lidt nervøs for at putte noget i ansigtet, der indeholder ordet ’syre’ – hvordan skal man så forholde sig?

”Man kan få produkter med større og mindre koncentration. Mit råd er at starte forsigtigt ud og kun bruge dem om natten. Når man er sikker på at huden kan tåle produktet, er min anbefaling at bruge det to til tre gange om ugen i tre uger og se, hvordan resultatet er. Måske har det taget det værste for en tid eller måske skal man også forbi en kosmetolog, der kan komme lidt dybere” siger Britt Ahrensberg

Og så skal man desuden være opmærksom på, at huden bliver tyndere, når man bruger Salicylsyre, og den bliver også mere lysfølsom, så det er bare på med ekstra meget SPF i den periode – også selvom det er vinter.

Vælg make-up med omtanke

Er der noget, man selv kan gøre for at undgå at få hudorme? Det korte svar er nej. Selv ikke kost har den store betydning, når det kommer til hudorme. Men man kan godt forebygge, at de små bæster trives. Eksempelvis at rense ansigtet regelmæssigt og med hvilken make-up man vælger. Britt Ahrensberg fortæller:

”Mineral make-up er det bedste valg, hvis man kæmper med hudorme, fordi bakterier lever dårligt i mineraler. Man skal holde sig fra tilstoppende ingredienser som Lanolin, cetylalkohol og paraffin.”

Derudover er det godt at være opmærksom på, om ens hud får nok fugt. Gør den ikke det, går den nemlig i gang med at producere sin egen, som er fedtstoffet talg og dermed startskuddet til, at der højst sandsynlig myldrer nye hudorme frem. Manglende fugt er altså en ond cirkel.

Vi har alle været der...

Pres ikke ormen

Ofte hænger det sammen, at hud med større porer danner mere talg, og at fedtet hud tenderer til at være grovere. Men det hænger jo på en måde fint sammen – når talgproduktionen er større, så kræver det større porer, så fedtet bedre kan komme ud. Er man først plaget af hudorme, skal man først og fremmest være forsigtig med at klemme for hårdt i dem – så kan der gå betændelse i dem, og det bliver til en regulær bums. Der er ikke forskel på, om hudormen er sort eller hvid i forhold til, hvor nemt det bliver til en bums.

På et tidspunkt, inden de der sorte masker, der kan trække alt liv ud af huden, blev moderne, huserede en såkaldt komedon-pind. Den ligner en lang hæklenål med et lille hul i enden, som man så skulle presse ned over hudormen for at få den til at smutte ud. Det kan muligvis gå ved dem, der er sorte, da de allerede er åbne, siger Britt Ahrensberg, men hun anbefaler det faktisk ikke.

”Det er jo et stykke hårdt, koldt metal, som man presser ned over huden, så den kan næsten ikke undgå at sprænge huden. Det kan forårsage skader og lave arvæv på den fine ansigtshud.”

Så for at opsummere: alle får hudorme, man kan ikke gøre noget for at undgå dem, men er de små sataner flyttet ind på ubelejlige steder i ansigtet, så skal man lade være med at trykke i dem, men i stedet holde dem nede med produkter, der indeholder Salicylsyre.

Hvad er en hudorm?

Den faglige term er komedoner og hudorme kommer både i hvide, som er lukkede og i sorte, som får deres farve fordi de er åbne og får ilt. Hudorme opstår når talg, som er hudens naturlige og egenproduceret fedtstof blandes med snavs eller døde hudceller. Så tilstopper det porerne, laver en lille prop og en hudorm er født.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hudpleje, Hud og Bumser