Linda Evangelista
SPONSORERET indhold

Sådan kommer du hudorme til livs

Om du kalder dem hudorme eller komedoner er det samme. Vi ved alle, hvor svære de er at slippe af med. Men de har en fjende. Kosmetologen fortæller.

Af: Marlene Toldbod Jakobsen Foto: Getty Images
30. sep. 2020 | Mode | ALT.dk

Hudorme er muligvis et af de ulækreste ord, der findes. Orme i huden. Det er da klamt, hva'?

Ikke desto mindre er det en passende betegnelse for de små sorte og hvide tingester, der kommer dansede ud, når man trykker på dem. Heldigvis er der måder, hvorpå man kan komme hudormene til livs.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du pigmentpletter og fjerner dem du har

Som med resten af verdens uretfærdigheder, så er teenagere ofte sværest plaget af hudorme, fordi det er i disse år, at hormonerne i særlig høj grad raser rundt i kroppen, hvilket er med til, at talgproduktionen øges.

Dog vil stort set alle mennesker på et eller andet tidspunkt i livet opleve en hormonel ubalance i en eller anden grad og dermed også en overproduktion af talg. Porerne i huden stopper til, og det kommer til udtryk som sorte eller hvide hudorme. Og så har vi balladen.

Der er som sådan ingen kur imod hudorme. De opstår nemlig, når talg – det fedtstof, huden selv producerer – møder snavs og døde hudceller og stopper til i hudens porer, og det sker for mere eller mindre alle.

Men der er metoder til at holde hudorme i ave, fortæller Britt Ahrensberg, ejer af skønhedssalonen af samme navn på Amager.

”Den bedste behandling er produkter med Salicylsyre og A-vitamin. Begge trænger dybere ned i hudens porer og løsner talget op, så det har sværere ved at klumpe sammen,” forklarer Britt Ahrensberg.

Ansigtssyre på den gode måde

Hvis man nu er lidt nervøs for at putte noget i ansigtet, der indeholder ordet ’syre’ – hvordan skal man så forholde sig?

”Man kan få produkter med en større og mindre koncentration af syre. Mit råd er derfor at starte forsigtigt ud og kun bruge de syreholdige produkter om natten. Når man er sikker på, at huden kan tåle produktet, er min anbefaling at bruge det to til tre gange om ugen i tre uger og se, hvordan resultatet er. Måske har det taget det værste for en tid, eller måske skal man også forbi en kosmetolog, der kan komme lidt dybere ned i hudens porer,” siger Britt Ahrensberg.

Og så skal man desuden være opmærksom på, at huden bliver tyndere, når man bruger produkter med fx Salicylsyre, ligesom den kan blive mere lysfølsom. Derfor er det også vigtigt at være ekstra opmærksom på at bruge ekstra meget SPF i ansigtet, når man bruger syreholdige produkter – også selvom det er vinter.

Vælg make-up med omtanke

Er der noget, man selv kan gøre for at undgå at få hudorme og bumser? Det korte svar er nej. Selv ikke kost har den store betydning, når det kommer til hudorme og uren hud. Men man kan godt forebygge, at de små bæster trives.

Det er først og fremmest vigtigt, at man sørger for at oparbejde gode renserutiner, så man fjerner snavs og døde hudceller, men det kan også være en fordel at kigge på, hvilken mankeup man bruger og vælge den med omhu. Noget makeup indeholder nemlig ingredienser, som virker mere tilstoppende end andet.

Britt Ahrensberg fortæller:

”Mineralbaseret makeup er det bedste valg, hvis man har tendens til hudorme og tilstopninger i huden, da bakterier lever dårligt i mineraler. Man skal holde sig fra tilstoppende ingredienser som fx Lanolin, cetylalkohol og paraffin.”

Derudover er det godt at være opmærksom på, om ens hud får rigeligt med fugt. Gør den ikke det, sætter huden gang i en overproduktion af talg, og det kan være startskuddet til, at nye hudorme højst sandsynlig vil myldre frem. Manglende fugt kan dermed være med til at starte en ond cirkel.

Vi har alle været der...

Pres ikke ormen

Ofte hænger det sammen, at hud med større porer danner mere talg, og at fedtet hud tenderer til at være grovere. Men det hænger jo på en måde fint sammen – når talgproduktionen er større, så kræver det større porer, så fedtet bedre kan komme ud. Det betyder dog også, at talgen har lettere ved at sætte sig i porerne og stoppe dem til. Og hvad har man så? Hudorme.

Er man først plaget af hudorme, er det vigtigti, at man er forsigtig med at klemme for hårdt på dem, da der herved lettere kan gå betændelse i dem, og de udvikler sig til regulære bumser. Der er ikke forskel på, om det er sorte eller hvide hudorme i forhold til, hvor nemt det bliver til en bums.

På et tidspunkt, inden de der sorte masker, der kan trække alt liv ud af huden, blev moderne, huserede en såkaldt komedonpind. Den ligner en lang hæklenål med et lille hul i enden, som var skabt med det formål at presse den ned over hudormen, for at få den til at smutte ud. Det kan muligvis gå ved dem, der er sorte, da de allerede er åbne, siger Britt Ahrensberg, men hun anbefaler det faktisk ikke, da huden omkring hudormen oftest går i stykker, når man presser sådan.

”Det er jo et stykke hårdt, koldt metal, som man presser ned over huden, så den kan næsten ikke undgå at sprænge huden. Det kan forårsage skader og lave arvæv på den fine ansigtshud.”

Så for at opsummere: alle får hudorme, og man kan som sådan ikke gøre det store for at undgå dem, men er de små sataner først flyttet ind på ubelejlige steder i ansigtet, så skal man lade være med at trykke i dem, men i stedet holde dem nede med gode renserutiner og produkter, der indeholder Salicylsyre.

Anbefalet til dig