Vask af makeup-børster
Foto: Old Visuals/Everett Collection/All Over Press

Vask af makeup-børster

Husker du at rengøre dine makeup-børster?

Uanset om dine makeup-børster er dyre eller billige, skal du huske at vaske dem. Så holder de længere, så du kan få endnu mere ud af dem.

Du står måske hver morgen og lægger makeup med (møg)beskidte børster uden at vide, at du samtidig smører bakteriefesten rundt i hele ansigtet. Og denne fest kan resultere i både urenheder og tilstoppede porer. Derfor kommer her en servicemeddelelse: Rens dine makeup-børster. Både du og din hud vil elske dig for det.

LÆS OGSÅ: Er din makeup for gammel?

Vi har i sagens tjeneste allieret os med makeupartist Marie Thomsen og kosmetolog Anita Falslund, der svarer på, hvorfor, hvordan og med hvilke remedier, du på bedst mulig måde rengør dine makeup-børster.

5 tips til vask og pleje af makeup-børster

  1. Vask dine børster i mild sæbe, shampoo eller opvaskemiddel, der opløser fedt, en gang om ugen.
  2. Desinficer børsterne en gang om måneden i sprit.
  3. Børsterne skal altid ligge fladt på et håndklæde eller et stykke køkkenrulle, når de tørrer. Ellers risikerer du, at limen, der holder hårene fast i skaftet, løsner sig.
  4. Det er normalt, at din børste fælder lidt i starten. Det er blot overskydende hår, der falder af. Hvis det fortsætter, bør du dog klage til butikken.
  5. Stryg altid dine børster med hårene, ligesom når du aer en hund eller en kat. Mas ikke børsterne ned i en øjenskygge eller i sæbevandet, når du rengør dem.

Anita Falslund.

Sådan reagerer huden

– De typiske reaktioner efter brug af beskidte makeup-børster er eksempelvis rødme samt indre små buler, hvilket tit forekommer i de områder på huden, hvor du dagligt bruger din børste. Det kan eksempelvis være på kinderne ved påføring af rouge. Der er dog ikke nødvendigvis tale om urenheder, men snarere en irritation i huden, siger kosmetolog Anita Falslund.

Nødhjælp

– Befinder du dig i en situation, hvor din hud har reageret på brugen af beskidte børster, skal du lade din hud være i fred et stykke tid. Det vil med andre ord sige: Ingen makeup, men afrensning af huden morgen og aften. Brug endelig din normale hudplejerutine, men giv din hud ro ved at undlade makeuppen, imens det står på. Du skal altså detoxe din hud, siger Anita Falslund og fortsætter med et tip til dig, hvis hud er synligt plaget af urenheder som for eksempel tilstoppede porer:

– Forkæl din hud med en (tiltrængt) dybderens hos en kosmetolog.

Marie Thomsen.

Din makeup bliver pænere

Makeupartist Marie Thomsen pointerer også vigtigheden i, at man rengør sine børster, så man undgår urenheder, udslet og bumser:

– Det er mindst ligeså vigtigt at rense børsterne for at opnå det smukkeste resultat, når man lægger sin makeup. Børsterne er et værktøj – man maler ikke et maleri med beskidte og fedtede børster, og det samme gælder, når man lægger sin makeup, siger hun.

Sådan vasker du dine børster

– Som makeupartist vasker og renser jeg mine arbejdsbørster efter hvert eneste job. Privat anbefaler jeg, at man vasker sine børster efter behov og gerne grundigt hver 2. uge. Jeg vasker altid mine børster i håndsæbe, da det er meget effektivt og særligt fast håndsæbe kan fjerne genstridige farvepigmenter, siger Marie Thomsen.

– Hvis man er bange for, at der fortsat er ubehagelige bakterier i børsterne, kan man rense dem med et desinficerende produkt, som eksempelvis en blanding af rodalon og vand. Skal det gå hurtigt, findes der også specifikke renseprodukter, hvilket er et smart alternativ, når man har travlt og ikke kan vente på, at børsterne skal tørre. Jeg kan anbefale dem fra henholdsvis MAC og NYX, siger makeup artist Marie Thomsen.

Desuden minder kosmetolog Anita Falslund om, at man skal huske, hvordan man tørrer sine makeup-børster:

– Hovedet nedad, så der ikke løber vand ned i skaftet! Vandet kan nemlig være med til at opløse limen og dermed løsne hårene i din børste.

Børsterne, alle bør have i deres makeup-pung

Her får du Marie Thomsens tre børster, der er et must i en hver makeup-pung:

  1. En god børste i en medium-størrelse til din concealer. Nyx, 90 kr.
  2. En busket øjenskyggebørste, som du både kan lægge skyggen på med samt tone den ud med. MAC, 185 kr.
  3. En god foundation-børste! Her kan du enten vælge en ‘stipling’ brush eller en ’fast kabuki’ brush alt efter, hvor meget produktet skal dække samt hvilken slags foundation, du bruger. MAC, 345 kr. 
Se, hvad vi ellers skriver om: Makeup, Hud, Skønhed og Rengøring