Holdbarhed makeup
SPONSORERET indhold

Så skadeligt er det for din hud, når du bruger for gammelt makeup

Det er vigtigere, end du tror, at have styr på holdbarheden af din makeup. For den blå mascara fra årtusindskiftet, du stadig har liggende i skuffen, er faktisk blevet en bakteriebombe med årene. Og din flydende eyeliner kan give dig allergi, selvom du kun bruger den få gange om året.

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: Philip Ørneborg
21. dec. 2018 | Mode | Eurowoman

Vi er kede af at meddele det, men din makeup holder desværre ikke evigt. Det samme gælder for dine ansigtscremer og bodyscrubs – uanset hvad de har kostet. Den gode nyhed er, at du kan slippe for gener senere hen, hvis du kender udløbsdatoen på produktet – og måske ovenikøbet spare penge, hvis du bruger produktet til det er helt tomt.

LÆS OGSÅ: Sådan får du fylde i håret – nemt og uden hjælp

Mille Erikstrup er makeupartist og kender vigtigheden af rene pensler og nye produkter, som ikke har overskredet sidste salgsdato. Vi har spurgt hende til holdbarheden på alt lige fra læbestift til bodyshampoo, så du kan løbe listen igennem og dobbelttjekke dine produkter.

Vi har også hørt hende, hvordan du bedst sørger for at rengøre dine pensler, hvorfor du ikke må dele makeup med din veninde, og om det i virkeligheden er så skadeligt at bruge makeup fra teenageårene:

Holdbarhed på produkter til øjne og bryn

 • Mascara: 2-3 måneder. Din mascara kan kun holde sig i få måneder, da den er i kontakt med slimhinderne i øjet. Det betyder, at den hurtigere optager bakterier.
 • Flydende eyeliner: 6 måneder.
 • Cremet øjenskygge: 12 måneder, hvis du bruger pensel til at påføre. Bruger du fingrene, skærer du flere måneder af på grund af bakterier fra hænderne.
 • Øjenskygge og blush i pudderform: et tørt produkt har mange års levetid, hvis du undgår at puste på den eller udsætte den for direkte sollys.
 • Browgel: 12-18 måneder. Der er i forvejen meget sprit i en browgel, derfor holder den længe og er meget antibakteriel.
 • Fast eyeliner: ubegrænset. Produktet har som udgangspunkt ubegrænset levetid, fordi man ofte spidser bakterierne af. Efter et par år vil den dog falme i farven.

Holdbarhed på produkter till dine læber

 • Lipgloss: 12 måneder. Nogle holder i 1,5-2 år, men det er vigtigt at dufte til den, for hvis den har ændret lugt, skal den smides ud.
 • Fast lipliner: ubegrænset. Produktet har som udgangspunkt ubegrænset levetid, fordi man ofte spidser bakterierne af. Efter et par år vil den dog falme i farven.
 • Læbestift: 12-24 måneder. Det er vigtigt at spritte dem af nogle gange for at fjerne bakterierne.

Holdbarhed på produkter til dit ansigt

 • Flydende foundation: 12 måneder. Hvis den er økologisk, holder den kun 3 måneder. Læg generelt mærke til konsistensen og lugten af din foundation. Ser du ændringer, skal den smides ud.
 • Concealer: max 12 måneder.
 • Pudder-foundation / mineralpudder: et tørt produkt har mange års levetid, hvis du undgår at puste på den eller udsætte den for direkte sollys.

Holdbarhed på cremer til dit ansigt

 • Peeling-cremer og masker: 2 måneder. De to måneder er betinget af, at de står mørkt i et skab eller en skuffe. Lys får nemlig produktet til at fordærve hurtigere.
  Ansigtscreme: 3-6 måneder, når du bruger den hver dag. Pak den derfor ikke væk, men brug den ofte. Generelt skal den smides ud efter max 24 måneder.
  Serum: 3-4 måneder.
  Øjencreme: 3-4 måneder.

Holdbarhed på produkter til dine negle

 • Neglefil: Neglefile er i kontakt med mange bakterier. Ejer du en neglefil i plast, skal den sprittes af mindst én gang om ugen, hvis du bruger den ofte. Har du en pap-neglefil, holder den en måned, før den skal smides ud.
 • Neglelak: De begynder at dele sig efter omkring 2 år. Du kan forlænge levetiden ved at sætte dem i køleskabet, hvor der er koldt og mørkt. Når neglelakken ikke længere kan rystes sammen, skal den smides ud.

Holdbarhed på produkter til din krop

 • Bodylotion: Er den med pumpe, holder den 12-24 måneder. Er den i krukke, så du tager produktet med fingrene, holder den max 6 måneder.
 • Bodyscrub: Er den i tube, holder den 24 måneder. Har du den stående i bruseren, hvor den udsættes for skiftende temperaturer eller tager den med fingrene i en krukke, holder den 6 måneder.
 • Svampe: De krøllede badesvampe kan smides i vaskemaskinen, hvilket forlænger levetiden, men de holder max 2 måneder. Natursvampe skal skiftes en gang om måneden. De populære Konjac-svampe holder 2 måneder, og nogle af dem kan med fordel tåle at blive skyllet igennem med kogende vand en gang imellem.
 • Solcreme: én sæson. Det er en god tommelfingerregel at købe en ny hver sæson, da solcremen bliver udsat for meget lys og varme, når den bliver taget med udendørs.
 • Bloksæbe: max 6 måneder. Generelt bliver en blok af sæbe dog hurtigt en bakteriebombe.
  Håndsæbe eller bodyshampoo i beholder: 12-24 måneder. Som udgangspunkt 1 år, når produktet er åbnet.

Holdbarhed på produkter til dit hår

 • Shampoo og balsam: 12-24 måneder. Sørg for at din shampoo og balsam er godt lukket, så der ikke kommer vand ind. Lugt også til produktet, da du hurtigt kan bedømme, om det er blevet dårligt. Produkterne bliver også mere fedtede, hvis de er dårlige.
 • Hårspray: 12-24 måneder. Holdbarheden kommer meget an på mærket. Du kan mærke, at produktet ikke krystalliserer helt så hurtigt, når den er for gammel.

Holdbarhed på din parfume

 • Parfume: Næsten ubegrænset. Hvis du holder den ude af direkte sollys, kan den holde nærmest evigt.

9 spørgsmål til Mille Erikstrup:

 1. Det er måske de færreste, der kan huske, hvornår de åbner et produkt. Har du et godt råd til det? "Du kan købe små mærker i guld hos eksempelvis Søstrene Grene, som du kan klistre på produktet og skrive en dato, når du åbner det. Er det våde produkter, kan du købe en permanent tusch og skrive datoen på."
 2. Må jeg gerne låne min makeup ud til mine veninder? "Nej, aldrig nogensinde."
 3. Også selvom jeg ved, at de er raske? "Det er stadig et nej. Du må ikke engang bruge en pensel eller et produkt på din veninde. Der er nemlig stor forskel på vores immunforsvar, så det kan være en direkte åbning til influenza. Den værste historie er en pige, der delte makeup med en veninde, hvor bakterierne fra en makeup-pensel viste sig at indeholde streptokokker. Det angreb hendes krop og gik i rygmarven, hvilket efterlod hende lam i benene."
 4. Er der noget, der kan forkorte produkters levetid yderligere? "Temperaturforskelle kan forkorte levetiden, hvilket ofte sker i et badeværelse. Brug heller ikke dine fingre direkte nede i et produkt, men brug den tilhørende spatel, hvis der er en. Pust ikke på produktet, da du puster bakterier direkte ind i det. Alt dette forkorter levetiden."
 5. Er der forskel på flydende og faste produkters holdbarhed? "Holdbarheden er omkring halveret ved de flydende produkter."
 6. Er det bedst at bruge pensler eller svampe rent hygiejnemæssigt? "Det er, hvad du bedst kan lide at bruge. Du får et mere makeuppet look, når du bruger svamp. Ønsker du det mere naturlige look, er det bedre at bruge pensler. Du kan også med fordel bruge dine fingre til at fordele makeuppen i ansigtet, da fingrene varmer produktet op. Du bruger mindre produkt, hvis du lægger det på med fingrene. Men tag ikke produktet direkte med fingrene fra beholderen. Læg det på håndryggen med en pensel, svamp eller spatel, og tag det derfra med fingrene."
 7. Hvordan rengør jeg bedst mine svampe? "De svampe, der hører med til et produkt, holder en måneds tid. De kan ikke holde til at blive vasket, så det er bedre at købe en ny. Ofte kan du købe en stor pose med mange svampe til få penge. En Beautyblender holder omkring en måned, og det er vigtigt at vaske den hver eneste gang, du har brugt den. Den skal vaskes med en speciel sæbe, som du kan købe der, hvor du køber din Beautyblender. Husk, at den skal være våd, når du anvender den. Almindelige svampe kan du anvende omkring en uge af gangen, hvis du bruger dem hver dag. Derefter skal de ud. Du behøver ikke rengøre efter brug."
 8. Hvordan rengør jeg bedst mine pensler? "Hvis du bruger dine pensler hver dag, skal du vaske dem hver anden uge. Det gør du med en mild og billig shampoo. Du tager en lille klat shampoo i håndfladen og skummer hårene op. Sørg for, at der ikke kommer shampoo på penselskaftet, da det løber ind og ødelægger limen, hvor hårene hænger fast. Skyl hårene igennem, til vandet er klart, og stil derefter penslen til tørre med hovedet nedad, så vandet ikke ryger ned i limen. En makeup-pensel af god kvalitet kan holde i 5-15 år, hvis du plejer og vasker dem. Vil du have din makeuppensel rengjort hurtigt mellem vasken hver anden uge, så køb noget brush cleanser. Her tager du et stykke køkkenrulle, fugter det med lidt brush cleanser og kører penslen frem og tilbage, indtil penslen er helt fri for produkt. Jeg vil anbefale brush cleanser fra MAC, Bobbi Brown eller Laura Mercier."
 9. Der er aldrig sket noget, når jeg har brugt en venindes makeup eller prøvet en eyeliner fra forrige år. Hvorfor er det, at jeg skal være så påpasselig? "Nogle er heldige gennem hele livet og får aldrig gener af at bytte eller bruge gammelt makeup. Men det er ligesom allergi, og det kan alle blive ramt af. Så det handler om at sikre sig mod pludselig at blive allergisk over for eksempelvis mascara. For så betyder det, at du aldrig kan bruge det igen. Betragt det som at tegne en livsforsikring. Det gør du for at være på den sikre side."

Anbefalet til dig