kim kardashian met gala 2022
SPONSORERET indhold

Guldfeber, Marilyn Monroe og nik til New York: Se de vilde kjoler fra Met Gala 2022

Igen i år var den røde løber spækket med kreative og vilde outfits, da årets Met Gala 2022 løb af stablen. Vi har samlet de mest spektakulære looks fra aftenen.

Af: Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
03. maj. 2022 | Mode | ALT.dk

Guldbesatte kjoler, Marilyn Monroe-noter og kreationer med nik til New Yorks kulturarv.

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian fik sociale medier til at gå amok med dette look - og hun var ikke den eneste...

Mens The Met Gala i 2020 blev aflyst grundet covid-19 og sidste år rykket til september, så blev en af verdens største modebegivenheder i år afholdt efter bogen, nemlig "Den første mandag i maj."

Og der var skruet gevaldigt op for guldfeberen.

Værter met gala 2022.jpg
Skuepillerne Blake Lively, Ryan Reynolds og Lin-Manuel Miranda var de tre værter til årets Met Gala 2022. Foto: Getty Images.

The Met Gala er traditionen tro en begivenhed, hvor der samles penge ind til The Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute, og i den anledning hopper de kendte i smukke, kreative outfits – med udgangspunkt i et bestemt tema.

I år var temaet In America: An Anthology Of Fashion og dresscoden "Gilded Glamour", som lidt løst oversat betyder ”forgyldt glamour.” Naturligvis med reference til ”den amerikanske guldalder” (the Gilded Age, red.), som fandt sted i slutningen af 1800-tallet.

Stjernerne var derfor blevet bedt om at fortolke denne periodes storhed i New York, hvor skyskrabere og formuer blev til nærmest fra den ene dag til den anden, og hvor new money-familien med efternavnet Vanderbilt vandt frem. Det var for resten også her, Thomas Edison opfandt den elektriske pære.

Hvordan dét skulle fortolkes i et enkelt outfit, var der mange bud på – og der var ikke sparet på noget. Ja, faktisk kostede den dyreste kjole knap 36 millioner kroner.

Vi har samlet de mest interessante og spektakulære af slagsen her.

1. Ingen over, ingen under

Der findes få, som går så meget op i sit Met Gala-outfit som Kim Kardashian. Sidste år var det hendes sorte outfit, der trak overskrifter og hype på de sociale medier.

I år udmærkede hun sig endnu engang ved at bære den ikoniske, krystalbesatte (og meget smukke!) kjole, som selveste Marilyn Monroe bar, da hun for 60 år siden sang ’Happy Birthday, Mr. President’ som en fødselsdagshyldest for den daværende, amerikanske præsident John F. Kennedy.

Kim_Kardashian_met gala 2022.jpg
Kim Kardashian i Jean Louis. Foto: Getty Images.

Og der er da også en helt særlig grund til, at det var netop denne kjole, Kim Kardashian faldt for. Det fortæller hun til Vogue:

”Hvad er det mest amerikanske, du kan forestille dig? Det er Marilyn Monroe. For mig er det største Marilyn Monroe-øjeblik, da hun sang ”Happy Birthday” for JFK (John F. Kennedy, red.), det var den stil.”

Kim Kardashian er den eneste, udover Marilyn Monroe selv, der har båret kjolen til en værdi af knap 36 millioner kroner. Af samme årsag spekuleres der i, om det var derfor, hun skiftede til en replika senere på aftenen.

2. Arkitektoniske rober

Skal nogen løbe med årets bedst klædte ved The Met Gala. Altså, udover Kim Kardashians forsøg på at genskabe Marilyn Monroes ikoniske look, må det være skuespilleren Blake Lively.

blake_lively_met_gala_2022.jpg
Blake Lively i Versace. Foto: Getty Images.

Hun trådte ind på den røde løber i en kobberfarvet kjole med et smukt, mønstret overstykke, som halvvejs – og til alles overraskelse – transformerede sig til en blå kjole med kæmpeslæb.

Både kjolen og smykkerne var ifølge skuespilleren selv fyldt med referencer til ikoniske, arkitektoniske monumenter i New York, så som Frihedsgudinden, Grand Central Terminal (en jernbanestation på Manhattan, red.) og Empire State Building.

met gala 2022_alicia keys.jpg
Alicia Keys i Ralph Lauren. Foto: Getty Images.

Det var ikke kun Blake Lively, der havde valgt at lade sig inspirere af arkitekturen i New York. Alicia Keys bar en stenbesat kjole med en stor, sort kappe, som var dekoreret med glimtende sten i et mønster, der skulle forestille New Yorks skyline.

3. Guldbroderi og korset

met_gala_2022_lizzo.jpg
Lizzo i Thom Browne. Foto: Getty Images.

Guldbroderi, der om noget skriger om velstand og "more is more" var blandt andet at finde på sangeren Lizzo, der var iklædt en stor kappe med guldbroderi. Under den bar hun (naturligvis, og i tråd med temaet) en korsetkjole.

billie eilish og precious lee.jpg
Billie Eilish i upcycled Gucci-kreation (tv.) og Precious Lee in Altuzarra. Foto: Getty Images.

Korsettet var i øvrigt en af aftenens helt store hovedpersoner og gik igen flere gange på den røde løber. Blandt andre hos Billie Eilish og Sydney Sweeney, der begge var hoppet i en kjole inspireret af datidens undertøj, men også hos Precious Lee.

4. ”Lad os alle huske på”

gabrielle union_met gala 2022.jpg
Gabrielle Union i Versace. Foto: Getty Images.

Skuespiller Gabrielle Union ville med sit outfit – og ikke mindst sin frisure, hvor håret blev til "blodsdråber", som løb ned ad nakken – minde os alle sammen om, at USA på mange måder er bygget på ”ryggen af farvede mennesker”. For al den velstand, man oplevede i slut 1800-tallet, udspillede sig i kølvandet på den amerikanske borgerkrig, hvor slaveri og lignende grusomheder fik frit løb, og det må vi ikke glemme.

5. Klædt i guldkæder

Hånd i hånd med selveste Donatella Versace – der også kunne fejre sin 67-årsfødselsdag i går – gik Cardi B i en kropsnær kjole dekoreret med alverdens guldkæder og -detaljer, samt en halterneck, som selvfølgelig også var kreeret af guldkæder. Naturligvis af mærket Atelier Versace. I stedet for klassiske, lange handsker var også Cardi B’s arme dekoreret med guldkæder.

cardi b_met gala 2022.jpg
Cardi B. i Atelier Versace. Foto: Getty Images.

Alt i alt et meget guldbesat look med masser af lir og bling, som levede mere end op til temaet. Og smuk så Cardi B ud i sin guldkjole, der må have været tung som et ondt år…

6. Fuld strut

Ligesom med korsettet, der i slut 1800-tallet mest af alt var et stykke undertøj, der skulle fremhæve kvindens talje, skulle en tournure (en slags pude eller et stativ, red.) bæres under kjolen eller nederdelen (i ryggen, lige under taljen) for at give fylde bagtil.

gemma chan_met gala 2022.jpg
Gemma Chan i Louis Vuitton. Foto: Getty Images.

Også dén beklædningsgenstand var at finde flere steder på den røde løber ved dette års Met Gala – naturligvis i en noget mere moderniseret og dekonstrueret udgave. Se bare skuespiller Gemma Chans fortolkning af en tournure.

7. Lånte fjer

Megan Thee Stallion havde valgt en guldkjole med gennemsigtige cut-outs med kig til maven og en kappe af guldfjer. Fordi intet mindre kan gøre det, når man hedder Megan Thee Stallion.

megan thee stallion_met gala 2022.jpg
Megan Thee Stallion i Moschino. Foto: Getty Images.

”Jeg føler mig alligevel som guld,” som hun sagde til People. Og det må man ellers sige, at hun levede op til.