interview med Chris Manning
SPONSORERET indhold

Chris Manning: „Næsten al strees kan ved at træffe en kureres beslutning“

Chris Manning er manden bag nogen de mest populære coaching-værktøjer herhjemme. Mød den 46-årige supercoach, der er mester i at stille netop de spørgsmål, der kan vende dit liv på hovedet. På den gode måde.

Af: Anne Hermansen Foto: Les Kaner
01. feb. 2014 | Sundhed | Fit living

Navn: Chris Manning.
Alder: 46 år.
Job: Coach, underviser og medstifter af Manning Inspire. Ophavsmand til flere af de mest brugte coachingværktøjer i Danmark.
Karriere: Uddannet Bachelor i Business Administration. Var fra 2000-2003 den mest efterspurgte foredragsholder om aktiehandel i USA, Canada og Europa. Aktuel med: Et kapitel i bogen „Hvad Vil Du Virkelig” af Mie Madsen og Sofia Manning. Udkommer 7/11.
Privat: Opvokset i Rochester, New York. Har boet i Danmark i 9 år. Far til 6-årige Zoe, som han har med sin ekskone Sofia Manning.
Online: manninginspire.com.

Hvad vil du? I livet, altså. Hvad vil du virkelig gerne? Opnå, prøve, føle, gøre, være? Chris Manning har stillet det spørgsmål tusindvis af gange. Han er coach. En af de allerdygtigste herhjemme og manden bag flere af de mest brugte coaching-værktøjer. Spørgsmålet er hverken dømmende eller irettesættende. Tværtimod. Når man sidder over for den 46-årige amerikaner med det klare, blå blik, får man indtrykket af, at man kan sige hvad som helst. Men også, at dit første svar nok ikke er dit endelige svar.
− Hvad er svaret så, når du spørger: „Hvad vil du?”?
− At vi vil have frihed, penge, rejse verden rundt i tre måneder med familien. Vi tror, at det er dét, vi ønsker. Men i 80 procent af tilfældene er vores egentlige, dybe behov noget andet. Nærhed, kærlighed, inspiration, at lave det, der giver os glæde. Og vi tror, at flere penge eller mere frihed er vejen derhen. Det gjorde jeg også første gang, en coach spurgte mig: „Hvad vil du egentlig?” Jeg reagerede med at fortælle alt det, som jeg ikke ville: „At jeg ikke ville leve med stress mere, at jeg ikke ville være nødt til at gå på arbejde hver dag.”
I dag er Chris Manning et helt andet sted. Han er medstifter af Manning Inspire, som han driver sammen to andre af landets bedste coaches, sin ekskone Sofia Manning og Mie Madsen. I fællesskab uddanner de omkring 200 nye coaches om året.
− Nu vågner jeg og ved, at klokken ni sidder der 60 mennesker og venter på, at jeg skal komme og undervise dem. F.eks. i at finde deres passion. Jeg kan ikke bare blive væk. Men den frihed har jeg heller ikke brug for længere − for jeg vil jo gerne. Chris Manning smiler. Det er meget almindeligt − at vi er opmærksomme på det, vi ikke vil og ikke har lyst til og bare har fået nok af. Og så går vi og hverdags-lider og er overbeviste om, at det jo nok ikke kan være anderledes.
− Derfor kigger vi heller ikke efter muligheder. Vi når ikke ind til kernen af, hvad vi faktisk gerne vil. For det kan alligevel ikke lade sig gøre, for vi er jo „nødt” til at…
Men den gode nyhed er, at stort set ingen af de forhindringer, vi stiller op for os selv, er reelle, siger Chris Manning.

Indre Ro kommer, når du accepterer konsekvenserne af din beslutning
Chris Manning ved, hvad han taler om. Efter et intet mindre end livsændrende møde med coachen Joelle Jarvis sprang han selv fra et fast job som konsulent i et internationalt managementfirma i San Francisco. Det var i 1996, før life-coaching blev et velkendt fænomen.
− Jeg gik fra det møde og tænkte to ting: „Hun er det klogeste menneske, jeg nogensinde har mødt. Og jeg vil kunne dét, som hun kan!” Uanset, hvilken forhindring jeg kom op med, så lagde hun den ned. Fordi den i virkeligheden ikke var sand.
− Netop det er én af de ting, som coaching kan: Vi skræller begrænsning efter begrænsning væk som lagene på et løg. Når der ikke er flere forhindringer, så er vejen til dit ønske banet. Så er der kun fordele og ulemper ved den beslutning, du skal tage tilbage. Det er som en vægtskål: For og imod – hvad er vigtigt? Vil jeg − vil jeg ikke? Derfor skal du også kende dit udbytte.
Hvorfor vil jeg det? F.eks.: Vil jeg være sund og fit for at føle mig godt tilpas? For at leve længere? For at få mere kærlighed, fordi folk så synes, at jeg er mere attraktiv? Det er vigtigt at vide, hvad det vil give dig. Og hvad det vil koste dig.
For der er konsekvenser ved enhver beslutning, siger Chris Manning. Men guldet for enden af regnbuen er, at når du accepterer konsekvenserne af dine valg − så får du fred. Total indre fred og balance. Fordi tvivlen er væk. „Eat the shit-burger” kalder han det og forklarer næsten undskyldende, at han har det med at opfinde lidt alternative coaching-udtryk.
− Helt konkret betyder det, at du med krop og sind kan sige:
„Jeg accepterer 100 procent de negative følger af min beslutning − for det, jeg får til gengæld, er vigtigere for mig”. Men det kræver, at du er virkelig ærlig. Næsten al stress kan faktisk kureres ved at træffe en ægte beslutning − og acceptere det, der sandsynligvis følger af den beslutning, godt og skidt.

Venskab er ikke nødvendigvis opskriften på det bedste parforhold
Efter mødet med coachen Joelle Jarvis forlod Chris Manning sit faste job, begyndte at undervise i investering og blev hurtigt den mest efterspurgte foredragsholder om det emne i USA, Canada og Europa. Samtidig opsøgte han alle kurser og seminarer inden for psykologi og selvudvikling, der kunne give ham redskaber til at udvikle nye coaching-værktøjer. Da den berømte amerikanske coaching-guru Tony Robbins skulle holde sit første seminar med coachtræning, bad han Chris Manning undervise. En af eleverne på holdet var en ung, lyshåret kvinde fra Danmark. Sofia, som senere blev gift med Chris Manning.
− Så jeg var Yoda, og Sofia var Luke Skywalker, lærlingen, der skød til himmels og klarede sig fantastisk, siger han med et finurligt smil om ekskonen Sofia Manning, der har skrevet flere bestsellere om bl.a. at gøre op med sin frygt og finde sin passion, og som vel nok er den mest kendte danske lifecoach i dag.
Parret flyttede til Danmark for knap ti år siden, startede Manning Inspire og fik datteren Zoe, som i dag er seks år. For fem år siden blev de skilt, men firmaet driver og udvikler de stadig sammen med den tredje partner, Mie Madsen.
− Hvordan kan I det? Mange par kan dårligt nok tale sammen efter en skilsmisse?
− Ja, det er jo et af de mest almindelige coaching-emner:
„Min eks gør mit liv til et helvede”. Sofia og jeg er ikke perfekte, men vi har et godt forhold, og vi har to store fordele: Vi har et barn sammen, og for hendes skyld vil vi have det til at fungere. Og vi har fuldstændig den samme passion omkring vores arbejde og lysten til at hjælpe mennesker på den meget direkte måde, som coaching kan.
− Vil man kunne have et forhold som jeres, hvis den ene part ikke er kommet over bruddet?
− Det er svært. Og folk er typisk ikke parat til at give slip på samme tid. Men Sofia og jeg nåede begge ret hurtigt frem til, at det var det rigtige. Vi har også den meget store fordel, at vi var bedste venner, før vi blev skilt. Og vi er bedste venner i dag. − Men venskab er jo ikke nødvendigvis opskriften på det bedste parforhold. Tværtimod. I hvert fald ikke, hvis det er vigtigt med stor intimitet og en I want to eat you-tiltrækning. Den form for fascination opstår, når manden og kvinden er ude på to poler.


Jeg kaster mig ud i kærlighed
Men hvad med Chris Manning selv, tror coachen trods et forlist ægteskab stadig på kærligheden?
− Ja, for pokker! Kærlighed er en af mine kerneværdier, og jeg er klart romantiker, så jeg kaster mig ud fra klippen og nyder det. Alle ønsker jo kærlighed, desperat. Det er min erfaring fra alle årene som coach. Jeg har aldrig mødt et menneske, som ikke grundlæggende ønsker kærlighed, men jeg har set de tykkeste rustninger og beskyttelsesdragter. For nogle mennesker er bare blevet brændt mere end andre, så de har skabt en overbevisning om, at kærlighed ikke er for dem − for at beskytte sig selv imod at blive såret igen.
− I et parforhold kan det også ske, at vi kommer under den grænse, hvor forelskelsen er væk, og hvor vi egentlig ikke kan leve med det. Vi holder ud, fordi vi har børn og andre forpligtelser sammen. Men vi kan kun være under den grænse et vist stykke tid − vores hjerter er nødt til at blive fyldt op. Du kan ikke på den lange bane være i et forhold, som ikke føles sandt for dig. Det vil dit hjerte aldrig acceptere.
Og det gælder i øvrigt alle områder af livet, hvor vi er frustrerede, tvivlende og søgende, siger Chris Manning:
− Du kan i virkeligheden kun acceptere ting, som du inderst inde ved er sande. Alle negative følelser kommer fra modstand − at du ønsker, at noget var anderledes. En af mine egne største værdier er at føle indre fred, så jeg er konstant på jagt efter ting, jeg endnu ikke har accepteret.
− Jeg bliver opmærksom på det, når jeg føler mig dårligt tilpas, bedømt, ked af det eller deprimeret. Det er signaler. Så ved jeg altid, at der er noget, jeg ikke har sluppet. En beslutning, jeg ikke har taget endnu. Og så går jeg i gang med at grave…

Mine 5 leveregler
1. Jeg spiser… meget grønt og en smule kød. Men ikke gluten og meget lidt sukker. Jeg blev klar over, at jeg er gluten-allergiker på et detox-ophold i Californien.
2. Jeg slapper af… i naturen, når jeg ser film eller er på cafe med vennerne, som man gør i Danmark.
3. Jeg undgår… modstand. Modstand kommer af negative følelser. Det, som jeg absolut ikke vil, er præcis det, som jeg har brug for.
4. Jeg bliver glad… når jeg gør det, jeg har lyst til – lige nu. Det er sjældent, at vi har den mulighed i vores travle liv, men for mig er dét tricket.
5. Jeg træner… tre til fire gange om ugen. Mest løb, men jeg løfter også vægte, dyrker yoga og kører mountainbike. Jeg mediterer, når jeg har brug for at blive mentalt klar og nærværende.

Kvinders 3 største udfordringer

1. Sæt dig selv først
Kvinder har sværere end mænd ved at sætte sig selv først. I coaching er det en typisk forhindring i at nå jeres mål. I har større fokus på andres behov, især børn og familie.
LØSNING: Vær konkret – hvad er det, du frygter? Er det, at dit barn ikke har tid nok sammen med dig, hvis du f.eks. vil skrive en bog eller dyrke mere sport? Tænk i løsninger, de findes altid, hvis du er villig til at bytte en „ulempe” med en anden. Er det andres forventninger til dig? Hvis folk ønsker, at du skal være glad, så støtter de dig. Hvis ikke, så behøver du ikke tage dig af, hvad de tænker.

2. Indre og ydre balance
Kærlighed, børn, arbejde, venner, sundhed – kvinder har svært ved at finde deres work-life-balance. Det føles, som om der aldrig er tid nok. I virkeligheden er det et signal: Om at du ikke har taget en beslutning.
LØSNING: Vær konkret: Hvad er vigtigst, hvad er dit udbytte, og hvad vil du ofre? Vær ærlig om forhindringer. Og accepter konsekvenserne af, at du prioriterer en ting frem for anden. Tag en ægte beslutning, og få ro.

3. Udnyt dit fulde potentiale
Jeg oplever, at det er sværere for kvinder at gå efter deres vision og stille sig op og blive bedømt. Mænd kan godt lide kritik, kvinder nyder det absolut ikke og vokser ikke af det. Det kan holde jer tilbage i forhold til at leve jeres fulde potentiale ud, fordi det ofte betyder, at folk har en mening om det, I gør.
LØSNING: Find den „sang”, som du er sat i verden for at synge – for nogle bliver det deres yndlingssang. Skulle dit eget favoritband måske lade være med at spille, fordi nogle ikke bryder sig om musikken? Vær lidt mere egoistisk i livet, og gør det, der inspirerer dig. Er du stadig bange for andres dom, så bliv meget konkret om, hvad du præcis frygter vil ændre sig i dit liv, hvis det virkelig var sandt. Det er det nemlig aldrig efter min erfaring.