Ældes med overskud
SPONSORERET indhold

Disse 10 ingredienser kan du med fordel tilsætte opskriften på det gode lange liv

Det handler ikke kun om, hvad du putter i munden, og hvor meget du bevæger dig. Opskriften på det gode, lange liv handler ligeså meget om din mentale sundhed og om de relationer, du har. Her er 10 ting, som du kan gøre for at ældes med styrke, overskud og glæde – som også kan berige dit liv allerede nu.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
17. mar. 2023 | Sundhed | Fit living

I gennem det seneste århundrede er menneskets liv hvert år gennemsnitligt blevet længere. Hvor man i 1900 kunne forvente at blive 50 år gammel, er den forventede levetid i dag på 81,5 år.

Det betyder, at levetiden er vokset med knap 32 år eller 3 måneder om året. Hvis denne udvikling fortsætter, vil et barn født efter 2020 kunne blive endnu ældre.

Fremtidsforskere som Ray Kurzweil og Aubrey de Grey taler om utroligt lange liv som følge af den teknologiske udvikling, hvor alder nærmest ophører med at være et eksistentielt faktum som i dag. Andre forskere mener, at mennesket biologisk ikke kan blive mere end 120 år, da vores celler på et tidspunkt ikke længere kan regenerere.

Uanset om man taler om et utroligt langt liv på 1000 år eller om et liv, der er væsentligt længere end før, så er en lang levetid det, mange af os kan se frem til.

En af de væsentligste faktorer for at opnå lang levetid er mental trivsel. Det er nyt, at det mentale har så stort et fokus, men meget af den nyere forskning i lang levetid er lige så optaget af relationer som af kroppens sundhed. 

Så udover faktorer som genetik, søvn, kost, sygdom og motion er oplevelsen af glæde, stærke relationer og optimisme afgørende for at opnå et langt liv. Det opnås altså ikke kun ved at fokusere på, hvordan kroppen behandles, men ved at se på mennesket i sin helhed.

For der er en dyb sammenhæng mellem sind, sjæl og krop, som vi stadig forsøger at forstå alle nuancer af. Uanset om du drømmer om at blive mere end 100 år eller bare vil nyde hvert et år på jorden, så kan forskningen bag lang levetid berige dit liv.

1. Sig ja til at lære nyt

Allerede fra tyverne begynder vores hjerne og neuroner at ældes. Men vi kan sætte tempoet for processen ned ved at bruge vores hoved, være nysgerrige og blive ved med at lære.

Du kan tænke på det som en form for mental workout, hvor du ved at læse en krævende artikel, spille et spil eller lære en ny ting træner din hjerne til at holde sig frisk. Udover hjernetræningen er det også generelt godt at holde gammelmands stivsind fra døren ved at tage nye idéer om verden til dig og ikke bare klage over, at intet er som for 20 år siden.

Så gør det til en prioritet selv i en travl hverdag at lære et nyt sprog, løse en gåde eller tale med et menneske, som har et andet verdenssyn eller en anden politisk holdning end dig. Det kan både træne din hjerne at være nysgerrig, men det kan også berige dit liv med flere nuancer på tilværelsen.

2. Hav en stoisk ro

En af de store trusler mod et langt liv er stress. Forskning i, hvad der skaber for tidlig aldring, peger på stress som en afgørende faktor. Stress belaster både krop og sind utroligt meget og Hav en stoisk ro2 har en lang række negative effekter for vores fysiske og psykiske helbred.

Ifølge en undersøgelse fra 2021 om danskernes sundhed lavet af Sundhedsstyrelsen er der overordnet en stigning af høj stress på tværs af køn og alder. Derfor er det vigtigt for et langt liv at lære at reducere stress og kultivere ro samt nærvær. En simpel måde at gøre dette på er ved at lære at have stoisk ro.

Øv sig i at bevare din sindsro, når verden larmer, og kravene kan føles både modsatrettede og overvældende. Helt enkelt kan du sætte dig ned, trække vejret og beslutte dig for at slippe tanker om det, som du ikke kan til fordel for et fokus på det, som du kan.

3. Brug humor, og lad latter fylde dine dage

At have et optimistisk livssyn og lade latter fylde hverdagen er et vidundermiddel til både et længere og skønnere liv. Livet er til tider svært, kaotisk og presset, men hvis du midt i det kan finde den skæve vinkel eller komme med en plat joke, der får dig til at grine, så løfter det ikke bare dit humør, men også dine personlige evner til at problemløse.

Når vi mærker optimisme og troen på, at det hele nok skal gå, så bliver vi rent faktisk bedre til det meste. Hvilket giver os fundamentet til at bevare roen, lære noget nyt og stå op med tiltro til den nye dag. Husk at optimisme som alle andre personlige styrker kan trænes.

Så er du ikke født med et lyst sind, kan du for eksempel dagligt skrive 3 gode ting ned om aftenen, som du er taknemmelig for. Det er en enkel måde at løfte din optimisme på og flytte fokus hen på det, som allerede er godt i dit liv.

4. Vær social og engageret i fællesskaber 

Når vi er sammen med andre mennesker og del af et fællesskab, så oplever vi på et dybt plan ikke at være alene. Vi oplever styrken i at kunne løfte i flok og triumfen ved sammen at kunne gøre en forskel.

Uanset om du kæmper for klimaet, børns rettigheder eller fred i verden, så sker der noget, når du kæmper med andre. Dit liv føles mindre tilfældigt og mere som en del af en helhed. Den følelse kan ikke beskytte dig mod et trafikuheld eller sygdom, men undersøgelser viser, at mennesker, som er sociale, er mere psykisk robuste.

Det gør både en forskel for årene, du potentielt kan leve, og for kvaliteten af dem. Du behøver ikke have en hjertesag eller kæmpe for noget for at være social. Tirsdagsmiddag med venner, engagement i den lokale håndboldklub eller bogklub med kollegaerne er alt sammen eksempler på, hvordan du kan være social. Der er kun gode grunde til at skabe tid til at være del af et fællesskab.

5. Lev lykkeligt med en, du elsker

Der er flere undersøgelser, som viser, at mennesker, der er i et fast parforhold, lever længere. Følelsen af at elske og blive elsket er noget af det vigtigste i et liv. At opleve kærlighed i alle dens former fra forelskelse til et livslangt bånd er ved hvert blik og kærtegn som at få skudt livsmod direkte i hjertet. Ikke kun metaforisk.

Forskere har gennem flere forsøg med smerte konstateret, at når din elskede holder dig i hånden, kan du klare mere smerte. Denne forskning fortæller ikke kun om modstandskraft mod fysisk smerte. Det fortæller også en historie om, at de helt tætte bånd har en afgørende betydning både for vores helbred og for vores evne til at overleve sygdom, smerte og modgang.

Så hvis du vil gøre en indsats for at leve længere, så vælg din kære til i dag, hvis du er i et forhold. Sluk mobilen, kig din elskede i øjnene, og prioritér tid sammen med det menneske, som du deler livet med.

6. Hav stærke venskaber

Venner er ikke bare rare og sjove at feste med eller spise en middag med tirsdag aften. Vennerne er også dem, som vi har, når vi ikke har vores familier eller partner. Vores venner er dem, vi oplever i takt med. At have venner, vi deler oplevelsen af ungdom, børnefamilieliv, de runde fødselsdage, livskriser og fejringer med, er en gave, der kan give os en følelse af, at livet er smukt. D

et er måske også de venner, som giver vores alderdom glæde ved at være dem, vi både kan se tilbage med, men som vi også altid kan regne med til en kop kaffe og en samtale. Udskyd ikke dine venskaber. Spørg i stedet dig selv: Hvad vil du gerne opleve med en ven i den kommende uge?

Det behøver ikke være en stor ting. Men giv dig selv venskaber, hvor I deler livet i både hverdagene og ved fejringerne. Det giver en glæde nu, men det giver måske også en grund til at stå op, når livet er hårdt. For du ved, at du har en ven til at drikke en kop kaffe med.

7. Du skal ikke arbejde for mere end penge

Det er for de fleste af os nødvendigt at tjene penge for at leve et godt liv. Men hvis du kan have et arbejdsliv, som giver dig mere end økonomi, så er du rig på noget, der måske er vigtigere end økonomisk overskud.

Mange mennesker, der bliver meget gamle, fortæller om at have meget, som de skal. Ikke på en stressende måde, men på en måde hvor de føler, at dagen kalder på dem. Om det handler om at høste agurker i drivhuset og lave agurkesalat til naboerne eller skrive en bog eller undervise børn i at tegne, er i denne sammenhæng lige meget. Det vigtige er at leve et liv, hvor du bruger din tid og føler, at du bidrager.

8. Lad være med at gå på pension

Hvis du har haft et arbejdsliv, som du virkeligt ikke var glad for, så gælder dette selvfølgelig ikke dig. Så skal du tværtimod skynde dig at gå på pension. Eller endnu bedre: Skifte job eller karriere nu. At gøre noget du elsker, og som du er god til, er med til at skabe oplevelser af at være i flow og glemme tid og sted.

Selvom det kan lyde skønt ikke at skulle noget og bare skulle hygge sig, så kan den tilværelse også tømme os for al følelse af at bruge os selv. Så hvis du virkelig vil gøre noget godt for dit liv, så skab et arbejdsliv, som du trives med og ikke har lyst til at gå på pension fra.

9. Kend dit livsformål

Intet menneske går gennem livet uden sorg og modgang. I yderste potens kan dette true vores liv ved ganske enkelt at fratage os ønsket om at leve. Det er afgørende for at leve længe, at vi ønsker at leve. At vi føler, at vi har noget at stå op til, som giver vores liv mening og formål. Dit livsformål er ikke nødvendigvis noget, du skaber.

Den franske filosof Sartre forstod livsformål som noget, man opdager gennem livet. Så spørg dig selv: Hvad giver mit liv mening i dag? Måske vil du over tid se et mønster i dine svar. Uanset om du ser det eller ej, så vil du gennem tanken om at give dit liv mening hver dag forbinde dig til noget, som giver livet formål, fordi det er mere end bare dine umiddelbare følelser den dag.

10. Vi lever for hinanden

Tanken om at være mere end os selv er afgørende for at opleve glæde og mening i livet. De fleste af os har brug for at føle, at minimum ét andet menneske har brug for os. At vi ikke er ligegyldige personer, som driver formålsløst rundt i hverdagen.

Mange undersøgelser viser, at der hos ældre par, hvor begge er syge, ofte er en, der klarer sig langt bedre end den anden. Det er ham eller hende, der yder den anden omsorg. Som også lever for at tage sig af den, de elsker. Du behøver ikke være gammel eller syg for at bruge denne tanke til at berige dit liv. Hvem har brug for din kærlighed i dag?

Anbefalet til dig