vigtige vitaminer
SPONSORERET indhold

10 vigtige vitaminer og mineraler: Får du nok?

Uanset hvor gammel du er, hvad du vejer, og hvor meget du bevæger dig, er det vigtigt, at du får vitaminer og mineraler nok. Få et overblik over nogle af de vigtigste her.

Af: Maiken Buchwald Foto: Getty
21. jun. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

1. A-Vitamin

A-vitamin er bl.a. nødvendigt for at dit syn, din hud, dine slimhinder og dit immunforsvar kan fungere, som det skal. A-vitamin medvirker til en sund celledeling, virker som en antioxidant, og forskning tyder på, at A-vitamin spiller en vigtig rolle for vækst samt virker forebyggende på visse former for kræft.
HER FINDES DET: Lever (også fiskelever), æggeblommer og fede mælkeprodukter – og i form af (beta)karotener, som omdannes til A-vitamin i kroppen, både i grønne bladgrøntsager, orange, gule og røde grøntsager og rodfrugter.

2. Biotin

Vitaminet Biotin er bl.a. vigtig for din energi! Biotin er nemlig nødvendig for at kroppen kan nedbryde og omsætte aminosyrer og kulhydrater i kosten og danne de fedtsyrer og det blodsukker, som fungerer som brændstof for cellerne. Desuden spiller vitaminet tilsyneladende en positiv rolle i forbindelse med milde depressioner.
HER FINDES DET: Blomkål, lever, avocado og hindbær.

LÆS OGSÅ: Fatburners: 8 madvarer, der fyrer op for din forbrænding

3. Co-enzym Q10

Q10 er ikke et vitamin, men derimod et enzym, som kroppen selv kan producere. Desværre falder produktionen med alderen, så den eneste måde at holde niveauet af Q10 oppe som ældre er ved at tage et tilskud. Når vi har taget Q10 med her, er det fordi, enzymet fungerer som en antioxidant og er en nødvendighed for, at dit immunforsvar fungerer, ligesom det indgår i energiproduktionen i hver eneste af dine celler. Q10 er specielt godt mod træthed, hjertekramper, ved hjertesvigt og mod paradentose.
HER FINDES DET: Kød, indmad, æg, fuldkorn, ølgær – og som sagt som kosttilskud.

4. Folat

Folat (folinsyre/folsyre) er et Bvitamin, som både er vigtigt for fostres udvikling, for vores nervesystem og for dannelsen af røde og hvide blodlegemer. Folinsyre spiller også en rolle for dannelsen af hjernesignalstoffer – og har derfor bl.a. stor indflydelse på vores humør. Og sidst men ikke mindst medvirker folinsyre sammen med B12 til at hæmme udviklingen af celleforandringer i livmoderhalsen. Mangel på folat er en ret almindelig form for vitaminmangel, især hos ældre
HER FINDES DET: Bladgrøntsager, grønne grøntsager, frugt og bønner.

5. B-vitamin

Der findes i alt 17 forskellige Bvitaminer, som på hver deres måde hjælper kroppen med at omdanne fødevarer til brændstof til energi og bidrager til en sund hud, sundt hår og sunde øjne – og til at holde både nervesystemet og stofskiftet sundt, musklerne i topform og hjernen skarp. De vigtigste af B-vitaminerne findes samlet i kosttilskud kaldet B-complex.
HER FINDES DET: B-vitaminer generelt findes i både fisk, fjerkræ, kød, æg, mejeriprodukter, bladgrøntsager, grønne grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.

6. C-vitamin

C-vitamin er en vigtig antioxidant, som indgår i mange livsvigtige processer. Fx hjælper C-vitamin med til at forebygge kræft, åreforkalkning og grå stær, og vitaminet har stor betydning for dannelse af vores bindevæv og knoglevæv. C-vitamin beskytter også mod virus og bakterier, det medvirker til sårheling og indgår i en række forskellige afgiftningsprocesser i kroppen. Derudover kan et tilskud C- vitamin lægge en dæmper på allergireaktioner.
HER FINDES DET: Frugt og grøntsager, især citrusfrugter, rød peber, og broccoli – og i kartofler.

LÆS OGSÅ: Miniguide – 18 vigtige vitaminer og mineraler

 

7. D-vitamin

D-vitaminer er vigtige både for knoglerne, immunforsvaret og stofskiftet. Vitaminet fremmer optagelsen af kalk i knoglerne, regulerer cellevækst (og virker forebyggende på bl.a. tarmkræft), sikrer kommunikationen mellem dine muskler og din hjerne og forbygger inflammation. D-vitaminmangel gør knoglerne porøse og spiller en rolle i udviklingen af diabetes.
HER FINDES DET: Kød, lever og olier fra fede fisk og i små mængder i kalvelever, ost og æggeblommer. Men størstedelen af vores behov for D-vitamin skal dækkes af sollyset (som i huden bliver omdannet til D-vitamin) – og derfor i vinterhalvåret af kosttilskud.

8. Calcium

Calcium (kalk) holder knogler og tænder stærke, sikrer at både muskler og blodkar kan trække sig sammen og udvide sig, u.dskiller hormoner og sender beskeder rundt i kroppen via nervesystemet.
HER FINDES DET: Især i magre mælkeprodukter, ost og yoghurt og i mørkegrønne bladgrøntsager som broccoli og grønkål.

9. Jern

Jern transporterer bl.a. ilt rundt i kroppen, deltager i produktionen af røde blodlegemer, støtter immunforsvaret og din kognitive udvikling – og regulerer kropstemperatur og cellevækst.
HER FINDES DET: Rødt kød, kylling, kalkun, fisk, bønner, fuldkorn og mørkegrønne bladgrøntsager. C-vitamin fremmer optagelsen af jern i kosten, så glem ikke at frådse i frugt og grønt (se under C-vitamin).

10. Magnesium

Magnesium spiller en afgørende rolle i mere end 300 biokemiske processer i kroppen. Fx i energiproduktionen og i omsætningen af kulhydrat og fedt, det indgår i næsten alle hormonelle reaktioner og medvirker ved dannelsen af protein. Magnesium sikrer bl.a. en normal muskel- og nervefunktion, holder hjerterytmen stabil og blodtrykket nede.
HER FINDES DET: Alle former for nødder og frø og i grønne grøntsager

Anbefalet til dig