5 veje til at tilgive utroskab
Foto: Getty

5 veje til at tilgive utroskab

Hvad gør man, når man opdager, at ens partner har været sammen med en anden? Kan utroskab styrke parforholdet? Luise Thye Østergaard opfordrer til at se utroskab i et nyt lys.

En tidlig morgen tikker der en sms-besked ind fra Luna. Må jeg ringe? skriver hun. Kort efter taler vi sammen i telefonen, og Luna er tydeligt oprørt.

"Vi er lige kommet hjem fra en længere rejse, og da jeg pakkede ud, opdagede jeg, at min mand er mig utro. Jeg vidste ikke, hvem jeg skulle ringe til, så nu blev det dig. Jeg beder hende trække vejret helt ned i maven". Hun er i chok, men da hun er faldet til ro, fortæller hun videre.

"Vi har bare haft det fantastisk, hvordan kunne han gøre det? Jeg pakkede alle taskerne ud, da vi kom hjem, og her faldt jeg over en lille gave, der til forveksling lignede den gave, min mand havde givet mig på rejsen. Jeg anede uråd og valgte at konfrontere ham med det ved at spørge ham, om jeg skulle åbne den, eller om han selv ville fortælle, hvad der foregik?" Svaret bekræftede hendes bange anelser. Han indrømmede nemlig at have købt to ens gaver – en til hende og en til sin elskerinde. Grådkvalt spørger hun mig , hvad hun skal gøre.

"Jeg elsker ham, og jeg ønsker vores familie, men jeg ved ikke, om jeg kan tilgive ham hans utroskab".

Læs også: 5 problemer i dit parforhold, der (også) handler om dig selv

Se utroskab i et nyt lys

Luna og hendes mand er ikke alene. I undersøgelser svarer mere end hver fjerde dansker i fast parforhold, at de har prøvet at være en partner utro. Men hvad gør vi, når utroskab rammer os? Jeg ved godt, at det her lyder provokerende, men når man indgår i et parforhold, så har man et ansvar for, at man selv og den anden har det godt.

Jeg er ikke fortaler for utroskab, men jeg er for-taler for, at vi prøver at se på utroskab i et nyt lys. Jeg oplever nemlig gang på gang, at utroskab udspringer af, at vi forud har været utro mod os selv, fordi vi simpelthen undertrykker os selv og vores egne behov og lyster. Jeg tror, at vi alt for ofte ikke er modige nok til at stå ved os selv, fordi vi er bange for at få en afvisning fra den partner, vi elsker. Hvis vi ser utroskab i dét lys, bliver det lettere at komme videre som par, når skaden er sket.

Find modet frem

Til Luna, der stadig hænger i røret, siger jeg:

"Du siger, du elsker ham, og at du ønsker familien, og jeg tror, at du kan tilgive ham. Men det tager tid, og første skridt er, at du accepterer, at jeres forhold aldrig bliver det samme". Luna er afklaret med, at hun skal overgive sig og modtage den undskyldning, som hendes mand har forsøgt at give hende lige siden afsløringen.

Næste gang jeg taler med Luna, fortæller hun, at de har fået åbnet op for den svære samtale, og de har siddet i stilhed og set ind i hinandens øjne. Hun har mærket hans sårbarhed og fundet et sted i sig selv, hvor hun stadig har kærlighed til ham. Luna og hendes mand ved nu, at deres forhold aldrig bliver det samme, men de har besluttet at fortsætte som par og prøve at se parforholdet i et nyt lys, hvor de kan lære af handlemønstrene før utroskaben og derigennem skabe en ny og mere stabil platform for deres fremtidige forhold.

Min erfaring er, at parforhold, hvor parret anerkender, at man som menneske i løbet af et liv vil begå nærmest ubærlige dumheder, vil være i stand til at finde en ny vej sammen. Fordi de elsker hinanden, de ønsker familien, og de elsker at rejse ud i livet sammen – også selv om det er hårdt.

Læs også: 9 vaner du skal kvitte for at få et gladere og sundere liv

5 veje til at finde hinanden igen

1. En ærlig snak om dumheder

Alle begår dumheder i et parforhold. Kunsten er at kunne tale åbent om de dumheder, I begge har begået igennem jeres forhold. Det gode ved, at I snakker om dumheder, er, at snakken bliver mere generel og uden at pege fingre.

På den måde bliver det lettere at tage den svære samtale. Spørg dig selv: Hvilke dumheder har jeg begået i parforholdet, hvad vil jeg gerne ændre og hvordan? Herved bliver I løsningsorienterede fremfor at arbejde i skyld og skam.

2. Lav en liste med spørgsmål 

Når I er klar over, hvilke dumheder I har begået hver især, så begynd at stille hinanden spørgsmål – også de spørgsmål I er bange for at stille. For at gøre det lettere at komme i gang, kan I eventuelt lave en liste, hvor I rangerer spørgsmålene, så I kan begynde med de letteste. På den måde kan I øve jer og fornemme, hvordan I har det med at stille dem. Langsomt, men sikkert vil I blive mere sikre på hinanden.

3. Modtag en undskyldning 

Det kan være rigtigt svært at modtage en undskyldning, specielt efter utroskab, hvor man føler smerte af svigt og tillidsbrud. Og det kan være rigtigt svært at sige undskyld, fordi det kræver, at man anerkender over for sig selv, at man har begået en fejl.

Derfor er det vigtigt, når du hører undskyld fra en, der allerede ligger ned i skam og skyld, at du er parat til at modtage undskyldningen, vel vidende, at følelsen ikke forsvinder med det samme – men forsvinder med tiden i takt med at tilliden genopbygges.

4. Træk vejret, og mærk kærligheden 

Opbygning af tillid tager tid. Og der vil være tider, hvor du vil være plaget af tanker, der trækker dig ud af kurs og sår tvivl om, hvorvidt der er kærlighed imellem jer.

Når du oplever perioder, hvor du tvivler på kærligheden, så træk vejret helt ned i maven, og mærk efter, om du trods vrede og sorg stadig kan mærke følelsen af kærlighed. Hvis ja, så har I en afgørende forudsætning for tilgivelse og en ny begyndelse.

5. Se et nyt parforhold 

I skal acceptere, at sket er sket, og at parforholdet bliver aldrig det samme. Men hvis I kan se hinanden ind i øjnene og sige, at I elsker hinanden, så er der grobund for at skabe et mere ærligt og kærligt parforhold.

Sæt jer ned over for hinanden, se hinanden ind i øjnene, og øv jer i at holde blikket. Øjnene siges at være sjælens spejl, og i spejlingen over for hinanden har I muligheden for at mærke sårbar- heden i jer begge. Og i det mærkbare og sårbare rum har I plads til at genfinde hinanden og forny jer.

Utroskab i tal

Ifølge Danmarks statistik er 52 procent af danskerne bekendt med, at nogen i deres omgangskreds har været deres faste partner utro. 28 procent af alle mennesker i fast parforhold svarer, at de på et tidspunkt har været en fast partner utro. 39 procent af dem, der har været en fast partner utro, har fortalt det til deres partner. 27 procent af dem fortæller, at konsekvensen var, at de gik fra hinanden. 26 procent fik tilgivelse. De unge er mere konsekvente med at gå fra hinanden end de ældre.

Om eksperten

Luise Thye-Østergaard er EFT-behandler og EMCC-certificeret coach, forfatter og foredragsholder. Luise lever i en alternativ familieform kaldet Kærligheds- eksperimentet – en tilgang, som hun bruger i arbejdet med sine kunder. Læs mere på Luisethyeoestergaard.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Psykologi, Utroskab og Julefrokost