Daisy Løvendahls tips til at være uperfekt
SPONSORERET indhold

6 tips til at slippe din indre perfektionist fri

Stræber du efter at være den bedste udgave af dig selv – hele tiden? Og bliver du vred på dig selv, når du ikke er det? Daisy Løvendahl giver dig tips til at slippe din indre perfektionist lidt mere fri – og hvordan du forsoner dig med at være dejligt uperfekt.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
14. jul. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Bliv klog på, hvem du også er

Et af kodeordene til at slippe fri fra perfektionisten i os er det lille ord: også. Du er måske et meget ansvarsfuldt menneske, der holder dine aftaler, men du er også en, der nogle gange glemmer en aftale. Det er i orden ikke altid at møde sine egne standarder for god opførsel og fejle. Du kan godt være både og. Både tjekket og rodet. Både generøs og egoistisk. Der er en stor visdom i at erkende, at verden er fyldt med også. Vi behøver ikke hele tiden være det, vi gerne vil være. Vi behøver bare at tage ansvar for alt det, vi er, og leve med det bedst muligt.

2. Vær utjekket – og lev med det

Du behøver ikke gøre alting godt. Det er al ære værd at forsøge, men du må gerne indkalde dine kollegaer til møde om det nye projekt og være dårligt forberedt selv eller have glemt brødet, som du lovede at tage med. Mange af os hader at komme og være ”uperfekte” – så vil vi faktisk hellere lade være med at dukke op. Det er meget forståeligt, men der er også krudt i at komme og sige: Her er jeg. Jeg havde de bedste intentioner om brød og en dagsorden, men jeg er halset ud ad døren, så vi må drikke vand og tage alting oppefra og ned. Konsekvensen behøver ikke være, at du lader helt være med at gøre ting, hvis du ikke kan gøre dem 100 procent godt.

3. Tro på at andre også elsker dig med dine fejl

Du er elsket. Og hvis nogen ikke elsker dig med dine fejl – så fuck dem. Det er guld værd at øve dig i at tænke sådan, for det er nemt at føle, at du skal være på en bestemt måde for at blive elsket. Alle, der som børn blev sendt ind på værelset, når de var sure, og fik at vide, at de kunne komme ud igen, når de var glade, har måske en lille pige siddende indeni, der ikke er sikker på, at hun er elsket, når hun ikke er glad, rimelig, smuk, forstående, eller hvad hun nu end skulle være. Men du er nødt til at bryde denne lænke og tro på, at der er nogen, som elsker dig. Præcis som du er. Uanset hvor meget du fejler og er uperfekt. Alternativet er, at du kan bruge hele dit voksenliv på at være perfekt og føle dig uelsket, når du ikke er billedet på overskud.

LÆS OGSÅ: Lær at sige nej med god samvittighed

4. Øvelse: Find 5 fejl

Tag et stykke papir, og skriv fem ting ned, du virkelig ikke kan lide ved dig selv. Det kan være alt, men her er nogle stikord til inspiration: egoistisk, utjekket, tyk, doven, dominerende, kedelig, selvoptaget, fortravlet, dum og nærtagende. Ud fra hvert ord skriver du så: Men jeg er også – lige præcis det, du også er. Der kan være sammenhæng mellem det, du ikke kan lide, og noget, du værdsætter ved dig selv. Jeg er f.eks. dominerende, men jeg er også handlekraftig og visionær. Vend alle dine uperfekte kvaliteter om på dit papir, og gem det til inspiration. Måske opdager du, at det, der gør dig uperfekt, også er brændstof til noget af det gode i dig. Det er f.eks. ret svært at være handlekraftig uden nogle gange også at dominere selskabet...

5. Lad ikke din perfektionisme spænde ben for store bedrifter

En af mine gode venner har dette som livsprincip. Han er et af de mest æstetiske mennesker, jeg kender, der ofte går klædt som en gentleman, og som laver mad som en drøm. Han har totalt orden i sin lejlighed, hvor hans få men nøje udvalgte ting står fuldstændigt symmetriske. Når jeg er sammen med ham, er det ofte i de lækre kjoler og med læbestift for at matche linjen. Forestil dig derfor min forbavselse en aften, jeg kom til middag 19.30, og han åbnede i en Tshirt og pyjamasbukser. Han forklarede, at han havde en doven dag og ikke havde haft lyst til at tage tøj på eller lave mad. Vi bestilte takeaway og endte i hans sofa med tæpper, mens vi spiste. Jeg gik derfra meget klogere på ham som menneske, men også en livslektion rigere. Standarder er fine og inspirerende. Det er lækkert med mennesker, der gør sig umage, men det kræver, at samme person også kan give slip og være sammen med andre i det modsatte. Udover nærheden mellem mennesker, som det uperfekte kan bane vejen for, er det også den eneste vej mod store bedrifter. For ingen kan skabe noget, hvis de stopper, første gang de fejler eller ikke er perfekte i det, de gør.

LÆS OGSÅ: 7 fif, der gør dig mere modig

6. Sæt ord på din sårbarhed

Det er en ærlig sag at blive overvældet af følelser og være usikker, men hvor ofte sætter du ord på det? Mange vil meget hellere være alene, hvis de synes, noget er svært. Ligesom kun de færreste vil være den, der er usikker på, hvordan man griber en udfordrende situation an med barnet, kollegaen eller kæresten. Der er en kæmpe frihed i at være åben med alt det, som er svært for en, og som man kæmper med. I at sætte ord på og dele det med andre. Når du deler det svære med andre, bekæmper du samtidig perfektionismen i dig selv. Hvis vi skal helt op på de store linjer, så inviterer du også andre til at gøre det samme, fordi du åbner vejen.

Anbefalet til dig