Daisy Løvendahl

Foto: Getty

7 veje til at træffe et valg

Livet består af valg. Alle de små valg, der hver dag gør en mærkbar forskel for, hvordan du har det, og alle de store valg, der markerer de skilleveje, der kan ændre dit liv radikalt. Her er 7 råd, der hjælper dig til at komme ud af spekulationen, træffe et valg og komme videre.

1. Lev bevidst

Det nemmeste i verden er at drikke tre cocktails, komme hjem og synge med på din yndlingsballade og ende med lækker, ubeskyttet sex. Ender den aften også med konsekvenser som en graviditet, kan du sige, at det ikke var planlagt, og gå videre ind i moderskabet. Fred med det, men jeg vil ikke anbefale det. Tværtimod vil jeg anbefale dig at være ultrabevidst, når du træffer dine valg. Gør lige præcis det, du vil, men stå tydeligt i det. Tag ejerskab over, at du gerne vil være gravid, kysse med en anden, skifte job eller blive skilt. Vælg det med åbne øjne og en bevidsthed om, hvem du er, i stedet for blot at lade livet ske, så du altid kan trække offerkortet og sige: Det skete bare.

2. Kend dit ”fordi”

Ethvert valg hviler på en præmis om noget. Du vælger at skifte job, fordi du vil have nye udfordringer, nye relationer, er træt af chefen, eller de er trætte af dig? Uanset hvad din begrundelse er, så kend den. Der er noget meget stærkt i altid at kunne gå tilbage i dit sind og tænke: Jeg valgte at søge herhen, fordi... Den præmis er stærk, fordi den kan støtte dig, når det er svært, og guide dig videre, når du ikke er et sted, hvor du trives. Hvorfor vi vælger, som vi gør, er nogle gange sårbart at indrømme, men det er stærkt at turde eje vores liv helt ud i de fjerneste afkroge.

Læs også: Træk vejret, og få mere energi

 

3. Slip trangen til at styre fremtiden

Alle, der skal træffe et valg, ville ønske, at de kendte fremtiden. At de kunne være sikre på, at hvis de blev skilt, ville de opleve at få en familie igen. Eller hvis de skiftede jobbet ud med egen virksomhed, ville de være sikre på økonomisk overskud, eller hvis de fik et barn til, ville børnene få en dejlig søskenderelation. Jeg hader at være den, der prikker til dine illusioner, men honey, det er ren fantasi. Ingen kender fremtiden, og ingen kan derfor navigere ud fra, hvad den bringer med sig. Så slip de tanker, og vær bevidst om, hvad du vil og hvorfor.

4. Lav for og imod-listen

Hvis du skal træffe et konkret valg, kan den klassiske liste med for og imod være et udmærket værktøj. Så fat pennen, saml tankerne, og inddel papiret foran dig i to felter. Tøm derpå din hjerne for alt det, der taler for og imod. Bliv ved med at skrive alt ned, indtil du virkelig ikke har en eneste tanke eller følelse, som ikke står på papiret. Når du har gjort det, så analyser det hele, mærk efter, hvad dit hjerte fortæller, og træf et valg.

5. Giv dit valg en deadline

Nogle gange kan du bare ikke finde ud af, om du skal gå til højre eller venstre, købe et sommerhus og blive boende i lejligheden eller sælge lejligheden og flytte i hus. Sæt derfor en deadline for dit valg. Beslut dig for, at du senest skal have truffet et valg om to uger, og træf det så! Det er få valg, der er liv eller død. Så se det hele lidt oppefra, og vælg en retning med tro på, at det nok skal blive godt.

6. Prøv noget af

Min far gik på pension som 60-årig og kom i et dilemma. Han havde meget energi, ville gerne arbejde, men vidste ikke med hvad. Han gav derfor sig selv et fjumreår til at prøve nogle ting af. Selvom du er voksen, ansvarlig, har lån og terminer, så bliv ved med at undersøge livet. Tag orlov fra dit job i et år, spring ud i livet som selvstændig og se, hvor det bærer hen. Tag den yogalæreruddannelse, du drømmer om, i din fritid, selvom det koster tid og penge. Om et år kan du revurdere dit valg og enten fortsætte den vej eller tage fat om det, du slap, med fornyet energi og vished om, at den anden vej ikke var din.

7. Drop tanken om det ”rigtige” valg

Hvis du tror på, at der kun er ét valg, som er det rigtige, det eneste og det bedste, gør du det svært. De fleste vil gerne træffe det rigtige valg, men hvad hvis det ikke findes? Hvis der bare er en række muligheder, begrænsninger og dig til at navigere rundt i det hele? Brug den tanke til at sætte dig fri. Gør dit bedste, tænk dig om, mærk efter og træf så et helhjertet valg. Det valg vil føre dig steder hen, som du måske ikke vidste eksisterede, eller det vil bekræfte dine forestillinger. Uanset hvad vil det give dig erfaring. Den erfaring, som vi alle får gennem livet, og som gør os både kede af det, vrede og jublende lykkelige. Så befri dig selv for tanken om det rigtige, og lev dit liv.

Et valg er frihed og frygt

Ved ethvert valg er der to sider. Et tilvalg og et fravalg. Vi kan ikke både spise frokost og være fastende eller få et barn til og være ovre småbørnsårene. Når vi går den ene vej, lukker vi også den anden, og det er derfor, valg kan føles så skræmmende. Når du træffer et valg, skaber du både dit liv og din identitet.

Det er værd at fejre, at du har valg, da det er en af gaverne ved at leve i et demokratisk og frit samfund, men det er også et konstant pres at tage din eksistens på dig og forme din skæbne. Valg er både den vildeste frihed og det mest skræmmende, og det kræver sin kvinde at forvalte både friheden og den frygt for at vælge forkert, som er frihedens følgesvend.

Om eksperten

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl og Psykologi