Få gode nye og sunde vaner
Foto: Alamy

Få gode nye og sunde vaner

Nyd din mad – det slanker + 8 andre tips til et sundere liv

Drømmer du om at give sundheden et boost? Tviste dine vaner og leve lidt sundere? Bare rolig, du behøver ikke lægge hele din livsstil om. Små sunde ændringer i din livsstil kan gøre underværker for din sundhed. Eksperterne viser hvordan.

Bliv vild med at træne
Socialt samvær er den bedste drivkraft, hvis du gerne vil i gang med at træne, men har svært ved at holde dig selv til ilden. Team up med en træningsmakker, eller meld dig til et projekt f.eks. et minitriatlon eller en bootcamp over tre måneder.

En dedikeret træningsmakker eller -gruppe er alfa og omega – især i opstartsfasen. Når du har en aftale, er det meget sværere at droppe en træningsaftale. For selv om du måske har lyst til at blive under dynen, møder du op ved den røde port til Dyrehaven kl. 6.30, hvis du ved, at resten af holdet venter.

Mange centre og idrætsforeninger laver 8-12-ugers forløb, hvor du kan forpligte dig til alt fra en fysisk makeover til at lære at svømme crawl og gennemføre det lokale minitriatlon. Det giver dig støtten fra en gruppe, der drømmer om det samme som dig, samt hjælp af professionelle til at finde den røde tråd og din vej til målet.
1) Vil du have en træningsmakker? Prøv hjemmesiden buddyfitness.dk, et nyt mødested, hvor man kan finde en træningspartner i nærheden med samme interesser som én selv.
2) Løb eller triatlon? Der er løbe- & triatlonklubber over hele landet, og de er også for begyndere. Find dem på tracktime.dk/klubber
3) Slankeforløb? Mange centre har jævnligt koncentrerede slankehold bl.a. fitness.dk, der fast kører et 8-ugers forløb. Se næste hold nær dig på fitnessdk.dk/traening/maalrettet/slankeforloeb
Kilde: Personlig træner Bettina Borg

SE OGSÅ: 6 øvelser til stærke arme, stramme balder & flad mave

Rens huden morgen & aften
En ny undersøgelse viser, at 40 % af danske kvinder stadig kryber til køjs uden at rense huden. Men uanset hvor mange dyre cremer og gyldne serummer, du køber til forskønnelse, så spilder du dine penge, hvis du ikke renser din hud først.

Rens er et skønheds-must morgen og aften, uanset hvor sent du kommer hjem, eller hvor meget champagne du har drukket. Gør det til et hyggeligt ritual med dejlige renseprodukter, hygge på badeværelset og ikke mindst nydelse af de fem minutter, du får helt for dig selv.
Kilde: Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard

Nyd din mad – det slanker
Har kiloene det med at komme snigende, uden at du helt ved hvorfor? Så kan det være en god ide at se dit spisemønster efter i sømmene. En håndfuld mandler hist og et æble pist kan blive til rigtig mange kalorier over en dag. Nærmest uden at du opdager det.

Spis i stedet sunde, planlagte mellemmåltider som groft brød, frugt, grønt og magre mælkeprodukter. Sæt dig ned, og vær bevidst om din spisning. Nyd din mad. Når du er opmærksom på alt, hvad du putter i munden, ryger der oftest mindre indenbords. Du slipper for at blive „tyk af ingenting.” Og du giver din krop pauser og ro til at fordøje.
Kilde: Klinisk diætist Heidi Dreist

SE OGSÅ: Spis dig til flad mave

Træn om morgenen
Oplever du, at undskyldningerne for at droppe aftentræningen indhenter dig, eller at tiden løber fra dig om eftermiddagen, så træn om morgenen. Morgentræning – om det er løb, en tur i træningscenteret eller på yogamåtten – er genial for A-mennesker, men også for alle os, der bliver fanget af sofaen, bilkøer eller overraskelser på jobbet, når dagen først går i gang. Få træningen „overstået” først på dagen, så du har resten af dagen med god samvittighed og masser af velvære.
Tip! Har du svært ved at komme op for at træne, så sørg for at lægge alt klart ved sengen aftenen før.
Kilde: Personlig træner Bettina Borg

10 minutters ren antistress
Alt for mange ser skønhedspleje som en sur pligt mere end en kærkommen nydelse. Vi kaster os ind i badet om morgenen, kommer mascara på i bilen og får ikke taget det af om aftenen. Men det er videnskabeligt bevist, at tager du dig af dig selv og føler dig smuk og tilpas i din krop, så har du også et helt andet overskud i livet. Og prioriterer du at bruge bare 10 minutter om dagen på dig selv, så får du større overskud både til dig selv og andre.

Faktisk er det så effektivt, at førende depressionslæger i London bruger skønhedsritualer som en vigtig del af behandlingen af deres patienter. Der er nemlig meget mere end roser og olie i krukkerne. Når du renser huden om aftenen, tager et fodbad eller blot forkæler dig selv med en velduftende creme, så mindskes dit stressniveau, og du øger samtidig automatisk omsorgen for dig selv.
Kilde: Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard

SE OGSÅ: Sådan holder du din hud sund og ren før og efter træning

Kvalitetskalorier, ja tak!
Din krop er en topavanceret maskine, som arbejder på højtryk hver eneste dag. Derfor fortjener den det bedste, og det er ikke forkert at være kræsen med, hvad du fylder i dig selv.

Brug gerne fedtstof i maden, men vælg de bedste sunde olier f.eks. olivenolie. Snack i nødder, mandler og tørret frugt som sunde alternativer til vingummier og citronmåner. Og skal der chokolade på bordet, så vælg den gode med min. 70 % kakaoindhold. Drik også gerne et lille glas vin i ny og næ, men vær kræsen og vælg den, du synes bedst om. Og husk: Nyd hver en kalorie – de er udvalgt med omhu.
Kilde: Klinisk diætist Heidi Dreist

Sund hud på den nemme måde
Det er en klassiker at bruge hele skønhedsbudgettet på produkter til ansigtet og nøjes med supermarkedets billigste til kroppen. Men kroppen har brug for mindst lige så meget pleje som huden i ansigtet. Og det behøver ikke at være omfattende – faktisk heller ikke at være dyrt.

I virkeligheden kan du klare kroppens hudpleje med en daglig tørbørstning efterfulgt af en god bodyolie eller -creme. Tørbørstning er nemlig verdens billigste og mest effektive skønhedstrick. Det virker som massage for hudens blodkar, nerver, væv og dele af muskulaturen. Det hjælper til at minimere fedtdepoter, styrke lymfedrænagen, mindske appelsinhuden og hjælper udskillelsen af affaldsstoffer fra din krop. Det hjælper kroppen af med de kedelige, døde hudceller, så huden holdes glat, blød og stram. Så skynd dig at komme i gang, gerne hver morgen. Brug en hamphandske, en loofah eller en såkaldt body brush f.eks. fra Karmameju. Natural Body Brush Buff, Karmameju, 199 kr.
Kilde: Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard

SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

Tvist din træningsrutine
Er du ikke tilfreds med dine træningsresultater, så er lige nu det perfekte tidspunkt til at bryde dit gamle mønster og bruge tiden på noget andet. Solen skinner – og fitnesscentrene landet over er i fuld gang med at revidere deres holdplaner. Så selv om det er hyggeligt at tage den sædvanlige body toning-time hos den instruktør, du har gået hos de sidste fem år, så prøv at tænke anderledes, og prøv noget nyt, hvis du savner resultater. Sørg for, at du varierer din træning, så du får trænet både kredsløb, styrke, fleksibilitet og dit mentale jeg. Leg dig frem, og find nye ting, der virker – og drop dem, der ikke gør.
Kilde: Personlig træner Bettina Borg

Spis dig mæt i grønt
Der er kun gode ting at sige om grønsager. De fylder i maven på en let, behagelig måde, er fulde af næringsstoffer, gavner din fordøjelse – og kan pifte enhver ret op. Drømmer du om at tabe dig, så fyld altid din tallerken halvt op med grønsager, inden du lægger andet på den. Vil du gerne holde vægten, så lad grønsagerne fylde en god tredjedel. Hvorfor? Det grønne tilbehør virker på samme måde som vand i et glas saftevand: Det er kalorielet og „fortynder” den øvrige, energitætte mad som kød, pasta og brød, samtidig med at det fylder din krop med vitaminer.
Tip! Vil du have meget mæthed for få kalorier? Gå efter rødder som rødbede, pastinak, knoldselleri, persillerødder og gulerødder eller kålsorter som hvidkål, savoykål, rødkål, spidskål, grønkål og rosenkål.
Kilde: Klinisk diætist Heidi Dreist

SE OGSÅ: Så meget er 200 kalorier af 16 forskellige fødevarer

Spis ikke mere, end kroppen beder om
Er du egentlig mere sulten? Sådan virkelig? Vi glemmer tit at lytte til, hvor meget maven egentlig beder os om at spise – og hvornår den beder os om at stoppe. Mange har vænnet sig til at overfylde maven og kan med tiden kun føle sig mætte, når maven er stopfyldt. Det giver typisk en efterfølelse af at være tung, træt og utilpas.

Følg i stedet som det gamle, kloge råd: Spis dig ikke mere mæt, end der altid er plads til en ekstra bøf. Det kan kræve en lille smule øvelse i begyndelsen. En naturlig og behagelig mæthedsfølelse kan nemlig opleves lidt som manglende mæthed, indtil din krop har vænnet sig til fornemmelsen. Det er ikke farligt – faktisk vil du snart føle et skønt velbehag ved det. Og samtidig får du lettere ved at tolke kroppens signaler fremover.
Kilde: Klinisk diætist Heidi Dreist

SE OGSÅ: 9 dårlige vaner. der ses på vægten

SE OGSÅ: Sådan skruer du op for energien

Eksperterne

Charlotte Torpegaard er en af Danmarks førende skønhedseksperter. Hun står bag skønhedsbloggen Ilovebeauty.dk og skønhedsbøgerne Skønhed kommer indefra, men lidt læbestift skader jo ikke og Yummy Mummy. Derudover kendt fra blandt andet Go’morgen Danmark.
Heidi Dreist er autoriseret klinisk diætist og har beskæftiget sig professionelt med ernæring og livsstil i mere end 20 år, dels som underviser og vejleder. Fungerer desuden som foredragsholder og konsulent for større virksomheder. Se kostvejledning.dk.
Bettina Borg er coach, mindfulnessinstruktør og personlig træner samt forfatter og skribent. Eksamineret i USA af ISOA, Fitness Specialists, AFAA (Aerobic and Fitness Association America) og National Strength and Conditioning Association. Se fitnessconsulting.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil