Drømmer du om mere overskud & energi?
SPONSORERET indhold

Drømmer du om mere overskud & energi?

Ferie er lig afslapning og en frihed, der får din krop helt ned i gear. Du har mere overskud, mere energi og er mere i balance. Du føler dig glad, godt tilpas og som en bedre version af dig selv. Se her, hvordan du tager den følelse med ind i hverdagen og gør den permanent.

Af: Charlotte Wendt Jensen
16. okt. 2014 | Sundhed | Fit living

Nu var det lige så skønt. Intet vækkeur, ingen mails og ingen to-do-liste. Tværtimod masser af tid til at slappe af, lave lækker mad, løbe en tur og være sammen med familien. Ferietid er fantastisk  og er du opmærksom, kan du faktisk forlænge ferieroen til din hverdag, så du kan føle dig veludhvilet og i balance hele året og ikke bare de få uger, hvor du holder fri.
- Når vi har ferie, slapper vi af og er mere i overensstemmelse med os selv, men det er mindst lige så vigtigt at koble af i hverdagen, siger stresscoach Dorthe Lenbroch.
- Vi har brug for pauser, hvor vi kan bearbejde vores indtryk og oplevelser, især når vi taler om hjernen. Den skal filtrere, systematisere og lagre tingene, og for at gøre det optimalt skal der pauser til løbende ikke kun i ferien. Og pauserne skal lægges ind, når vi kan mærke, at vi har brug for dem, forklarer Dorthe Lenbroch, der oplever, at mange først stopper op, når de er helt udkoksede.
- Vi trækker den helt ud i hverdagen. Kommer hjem fra arbejde, farer direkte i kødgryderne, og først når vi er helt flade, lægger vi os på sofaen. Vi bruger al vores energi og helst lidt mere, så vi til sidst kollapser. Kunsten er at være i balance med sig selv, så kroppen er rustet til de udfordringer, der kan komme, siger hun.
Risikoen ved at presse dig selv til det yderste er, at du ender med at få stress. Når vi har travlt, får vi kortison og adrenalin i kroppen. Til en start har det en god effekt. Det øger energien, skærper evnen til at fokusere og gør, at vi kan kæmpe bedre. For det er det, stresstilstanden er beregnet til
- i korte perioder. Fortsætter travlheden, bliver kroppen syg.

Gode vaner i hverdagen
Risikoen ved at presse dig selv til det yderste er, at du ender med at få stress. Når vi har travlt, får vi kortison og adrenalin ind i kroppen, som til en start har en god effekt. Det giver en kortvarig øget energi, som skærper opmærksomheden og evnen til at fokusere og gør, at vi kan kæmpe bedre. Det er netop det, stresstilstanden er beregnet til – i korte perioder. Forsætter travlheden, bliver kroppen syg, fordi den ikke kan holde til det forhøjede niveau af kortison og adrenalin. Stress influerer også på vores spisevaner, da kortison og adrenalin øger lysten til det fede og søde, ligesom det hæver blodtrykket, forhøjer risikoen for hjerte-kar-sygdomme og blodpropper og ødelægger vores søvn.
– Fordi vi kun har fem ugers ferie om året, vil det være surt, hvis det kun er de fem uger, vi lever sundt og i balance. Grundlægger vi ikke de gode vaner i hverdagen, danner vi fundamentet for overvægt og livsstilssygdomme. Ferieugerne kan gøre opmærksomhed på, hvad det er, der gør det svært at slappe af og være sund i hverdagen, og hvad man så kan gøre ved det, siger coach og ernæringsekspert Marie Steenberger.
Stiller vi os selv de spørgsmål og formår at finde svaret, vil det skabe rigtig gode resultater at tage det bedste fra vores friuger med ind i årets resterende måneder. – Det betyder rigtig meget at få integreret de gode vaner i hverdagen. Kolesterolniveauet bliver sænket, man minimerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og man vil tabe sig, hvis det er målet. Overordnet vil man føle et større velvære og få en ny sanselighed ved at gøre de ting, der gør en glad, siger Marie Steenberger.

10 tips til at bevare ferieroen
1. Find din inspiration
Når ferien slutter, så tænk over, hvad det er, du nyder så meget ved den. Er det den uplanlagte tid, at se noget nyt, at dyrke en interesse eller er det familietiden? – Analyser din ferie og find ud af, hvad det er ved den, der er så specielt givtigt. Husk det, og tag så de elementer med ind i din hverdag. Er det f.eks. den uplanlagte tid, så sørg for at have weekender, hvor du ikke har aftaler. Tillad dig selv at blive i det univers, hvor verden er lidt åben. Lader du op ved at opleve nyt, så besøg smukke steder i Danmark. Det behøver ikke være så avanceret, men kan være en hyggelig picnic ved en sø, der gør forskellen, siger Dorthe Lenbroch.

2. Definer et frirum
En ferie er fuld af små tidslommer fyldt med ingenting. Og i det ingenting tanker du ny energi og livsappetit til de mere krævende dage. Sørg derfor for, at hverdagene også skal indeholde et frirum, hvor du bestemmer, hvad der skal ske.
– Et frirum er et rum uden vaskemaskine, arbejde og telefon. Det er et sted, hvor du har lov til at mærke efter, hvad du har brug for. Det kan f.eks. være en hel tirsdag aften, som bliver dit helle, og når du på forhånd ved, at det kommer, kan du gå og glæde dig en hel dag. I det frirum skal hjernen lære at slappe af, så du ikke går og tænker på, at du jo også lige kunne svare på mails eller bage et rugbrød. I starten kan det være nødvendigt at strukturere de her frirum, men på sigt bliver det naturligt at finde små pauser, der kan give ro i hovedet, siger Dorthe Lenbroch.

3. Læg telefonen væk
Forhold dig til din telefon. Kan du ikke lade den være, tænker du på den hele tiden, og tager du den med, når du skal gå en tur? Så er det på tide, at du tager fat i dig selv.
– Fastsæt nogle tidspunkter, hvor du lægger din telefon helt væk og i stedet helliger dig andre ting. Det kan være mellem kl. 17 og 20, hvor fokus kan være på familien eller andet, og hvor du kun kigger på telefonen, hvis der virkelig er brug for det. Vores hjerner har ikke udviklet sig siden urmennesket, så bare fordi man er vokset op med at være online hele tiden, er det stadig slidsomt for hjernen, at den hele tiden skal tjekke og analysere. Hjernen har brug for pauser, så tag bevidst stilling til at holde pause, siger Dorthe Lenbroch, der påpeger, at det tager mindst 20 minutter at komme ordentligt tilbage til nærværet, hver gang du tjekker en sms, en mail eller andet på din telefon, fordi dit hoved automatisk arbejder videre med det.

4. Luk arbejdet ned
Gør det til en vane at lukke dit arbejde ordentligt ned hver dag, før du forlader det. På den måde undgår du, at det kværner rundt i hovedet på dig resten af dagen. Brug 15 minutter på at få et overblik over, hvad du mangler, og skriv det ned. – Kommer du hurtigt ud ad døren, bliver arbejdsopgaverne i hovedet på dig, men får du derimod tænkt de løse ender igennem og sat dem i system, undgår du at tage arbejdet med hjem. Når du kommer hjem, så lav et lille ritual, der signalerer, at nu er du landet. Det kan være at skifte tøj, lytte til musik eller sætte dig roligt med familien, siger Dorthe Lenbroch.

5. Motionen gør underværker
Det kan være en udfordring at få prioriteret regelmæssig motion i en travl hverdag, hvorimod det er langt nemmere i en ferie, hvor der ikke er lige så mange faste rutiner, der også kalder. Det kræver planlægning, hvis du skal bibeholde motionen, når ferien slutter.
– Motion skal prioriteres på højde med vigtigt arbejde. Plot det ind i kalenderen, så du planlægger dine andre aftaler rundt omkring motionen i stedet for at planlægge motionen rundt om alt det andet. Det er sværere at undskylde, hvorfor man ikke skal gøre det, hvis det er planlagt, siger Marie Steenberger.

6. Sov dig slank, rolig & glad
Når arbejdet ikke kalder, er der lidt mere tid til det hele, også at sove. Og gode sovevaner er vigtige at bevare efter ferien. Optimalt skal vi sove mellem syv til ni timer hver nat. Søvnforskning viser, at hvis vi sover for lidt, bliver immunforsvaret dårligere, vores blodtryk, hjerterytme og stresshormoner stiger, og appetithormonerne ryger samtidig ud af balance, så vi får lyst til sødt, salt og fedt.
– Undersøgelser viser, at folk, der sov under 6 timer om natten, spiste mellem 30 og 40 procent flere kalorier i form af salt, sukker og fedt. Søvn er så vigtigt, fordi kroppen arbejder med en lang række processer, der både nedbryder og opbygger, når vi sover, forklarer Marie Steenberger.

7. Nyd hverdagen – hver dag
Ferien er en fest, men det kan hverdagen også sagtens være. Et stykke lækkert chokolade eller et glas vin kan give en nydelse, der giver lige det løft, du har brug for efter en lang dag. Og bliver hverdagen for sur med alt for mange regler om, hvad du må og ikke må spise, er der stor risiko for at trangen til alt det, du ikke må få, overmander dig og ender i et spiseflip.
– Tillader man sig ikke nogen former for dejlige ting i hverdagen, risikerer man, at ferien bliver brugt som et helle, hvor alt er tilladt. Når man giver fuldstændig los i tre uger, kan man ikke undgå at tage på, og så skal man hardcore tilbage på vognen bagefter. Så er det bedre at finde balancen til daglig, hvor man kan nyde en lille smule lidt ad gangen, siger Marie Steenberger.

8. Sunde måltider tanker kroppen op
– Har man for travlt, bliver maden ofte en hurtig løsning, og det er helt okay, hvis man er god til at lave sund mad i en fart, men det er skidt, hvis man forfalder til færdigretter og takeaway, for det er sjældent en sund løsning. Undersøgelser viser, at vi bruger tid på at lave mad fra bunden, når vi har fri, så skal vi overføre det til hverdagen, skal det planlægges, siger Marie Steenberger.
Hun foreslår at bruge en time om ugen på at lave en madplan. Ikke til alle ugens syv dage, men blot til tre. Saml et repertoire af hurtige og lette opskrifter, så behøver du ikke mere end ti minutter ekstra i køkkenet for at kreere et godt måltid. Resten af ugens måltider kan bestå af retter fra fryseren, som kan laves i weekenden, rugbrødsmadder og rester.

9. Husk dig selv
Tænk over, hvad der er vigtigst for dig. Er det din familie, dit arbejde eller dig selv? Forhold dig til det, og lad dine handlinger afspejle det.
– Læg specielt mærke til, at du skal huske dig selv. Tænk på illustrationen i flyvemaskinen, hvor du skal tage iltmaske på først, inden du hjælper andre. Gør du ikke det, dør du. Overfør det til hverdagen ved at vide, at det er en nødvendighed at tillade dig selv at huske dig selv. Det er ofte nemmere at gøre i ferien, fordi der er færre gøremål, men det kan dyrkes i hverdagen ved, at du får en aften alene eller en hel lørdag, hvor du laver det, du har lyst til. Og det skal gøres, inden du har kørt dig selv flad, for så magter du ingenting. Det kan være svært at lære, men det er nødvendigt for at leve i balance og overensstemmelse med dit indre værdisæt, siger Dorthe Lenbroch.

10. Dyrk dine interesser
Måske elsker du at spille tennis, at gå i haven eller at spille et instrument. Hverdagens gøremål levner bare ikke altid tid til at dyrke en interesse, så det bliver ofte i ferien, du indhenter lidt af det forsømte. Men prøv at finde tid i kalenderen til en fritidsinteresse, også uden for ferien.
– Når de fleste dyrker deres interesse, går de i en flowtilstand og lukker alt andet ude. Det lukker af for bekymringstanker, og man bliver fyldt op med ny energi. Interesser kan både dyrkes alene eller sammen med familien. Det at have et andet univers at dykke ned i er fantastisk, da det stimulerer andre dele af den stressede hjerne, siger Dorthe Lenbroch.