Undgå madspild
SPONSORERET indhold

Få de bedste tips til at undgå madspild

Hvert år smider vi alle sammen 47 kilo spiselig mad i skraldespanden, og det kos-ter en gennemsnitsfamilie 7.200 kroner om året. Her får du tips til at undgå madspild. Læs hele artiklen og få flere tips i ALT for damerne 16, der er på gaden i dag.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Line Thit Klein
21. apr. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Inden du køber ind:

1. Tag et billede af dit åbne køleskab og dit forrådsskab, så du kan huske, hvad du har på hylderne. Vi handler ofte efter arbejde, og så kan vi ikke huske, hvad køleskabet egentlig indeholder. Resultat? Vi kommer til at købe ting, vi allerede har.

LÆS OGSÅ: Sådan vil Selina Juul bekæmpe madspild i hele verden

2. Lav en overordnet madplan skitseret ud fra, hvor mange dage og hvor mange mennesker du skal lave mad til. Sørg for at planlægge et cirkulerende køkken, hvor du kan bruge råvarerne over flere dage. Planlæg gerne med flere retter, så den ene dags suppe til hovedret bliver til en forret dagen efter, de bagte rodfrugter genopstår som marinerede i en salat og kød eller fisk bruges enten i en lille salat eller til madpakker.

3. Planlæg din ugemenu efter tema. Den ene uge kan være italiensk, den næste thai og den tredje klassisk dansk. Blander du for mange temaer, får du ikke opbrugt de mange indkøbte råvarer, specialprodukter og krydderier.

4. Tænk spisning på andre måder end den traditionelle. Hvorfor ikke lave en madklub, spise sammen med naboerne på vejen eller kalde vennerne sammen? Det behøver ikke vare mere end halvanden time, indtil ungerne skal i seng. Social dining er hyggeligt og giver ny inspiration til dine egne madvaner.

Når du køber ind:

1. Brug lokale butikker som slagter, fiske- og grønthandlere. Her kan du få nøjagtig den portion, du efterspørger, så du undgår, at noget ligger og bliver for gammelt. Køb gerne frosne grøntsager, som du nemmere kan dosere efter den mængde, du skal bruge. De er lige så god kvalitet som de friske, og du undgår en stor bunke grønt, der visner på bunden af grøntsagsskuffen.

2. Gem din indre kræmmer væk. Det kan godt være, der hænger et stort skilt, der skriger tilbud, men har du egentlig brug for fem kilo kartofler eller 10 bananer? Og sparer du ret meget, når det kommer til stykket? Er der tilbud, du slet ikke kan modstå, så del dem med en, du kender, så du ikke ender med at købe til skraldespanden.

3. Drop angsten for, om der er mad nok. Den ligger dybt i os og er nedarvet fra generationer bagud, men det er okay, at bordet ikke bugner. Udryd ordene vælge og vrage fra din ordbog, for det er slet ikke nødvendigt at kunne det. Du har valgt menuen, og derfor er måltidet helt, som det skal være.

4. Gennemgå dine indkøb, og sorter. Er der noget, du allerede ved, at du ikke får brugt det hele af, så kom det i fryseren med det samme, inden det når at ligge og blive kedeligt. Køber du for eksempel et bundt chili til chili con carne, så tag dem fra, du skal bruge, og frys resten ned, hvis du ikke lige har andre spicy retter på ugens menu.

Kilder: Kirsten Høgh Fogt, viceforstander på Suhrs Højskole og Anne Marie Fogh Larsen, højskolelærer på Suhrs Højskole.

LÆS OGSÅ: 9 lækre forårsretter med grønne asparges

LÆS OGSÅ: Italiensk mad med et sundt tvist

LÆS OGSÅ: Thairetter, der får mundvandet til at løbe i vand