Få overlægens bedste sundhedstip
SPONSORERET indhold

Få overlægens bedste sundhedstip

For overlæge og projektchef hos Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten, handler sundhed om at gøre hvad man kan for at undgå sygdomme. Som f.eks at holde sig slank, motionere mere og drikke mindre.

Af: Mille Collin Flaherty Foto: Bulls, Altfordamerne
07. apr. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Job: Overlæge og projektchef hos Kræftens Bekæmpelse
Uddannelse: dr. med, speciallæge i anatomi

Hold dig slank og motioner. Det er kolossalt vigtigt ikke at blive for fed. Overvægt øger risikoen for adskillige kræftformer og diabetes. Og efter overgangsalderen også for brystkræft. Her taler vi om at have et BMI over 25. Motion kommer ind i billedet på den måde at det både er vigtigt for at holde vægten i skak, men også for at forebygge hjerte- og kredsløbssygdomme. Man behøver jo ikke ligefrem løbe maraton. Det er den lille motion i hverdagen, der spiller en rigtig stor rolle. Cykle til arbejde. Gå en tur, tag trappen. Vær i det hele taget være opmærksom på at bevægelse. Find noget, der passer til dig og din livsstil. Inaktivitet er farlig i sig selv, og hvis du så endda bliver overvægtig, er det ekstra farligt. Jeg løber meget selv og har gjort det i mange år. Jeg er glad for det, fordi jeg forebygger sygdomme, får mere overskud og holder mig slank.

LÆS OGSÅ: Ernæringseksperten - Her er mine tre ultimative råd

Tag imod screening og vaccination
Det er vigtigt at tage imod de tilbud, der er fra det offentlige om screening for forskellige kræftformer og nu kommer der også HPV vaccine for alle under 27 år. Hvis du både går til screening og bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, så er du godt dækket ind. Faktisk er det de unge, der har den laveste deltagelse, fordi de tror det er en mormor–sygdom. Men halvdelen af dem, der får det er under 45 år. Mammografi har også reduceret dødeligheden ved brystkræft med 25 procent. Det er ikke et komplet tilbud, men det er rigtig godt, at man kan blive tjekket og det kan man ligeså godt benytte sig af.

Lade være med ryge og drikke for meget alkohol
Der dør 13.000 af tobaksrygning om året. Faktisk er det hver anden ryger, der dør af rygning. Og det er ikke kun af lungekræft. Rygning øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, livmoderhalskræft, blærekræft, luftvejene, tyktarmskræft, hjertesygdomme, KOL, pardentose – det øger komplikationer ved operationer. Der er simpelthen ingen gode grunde til at ryge. Men kvinder er desværre ikke holdt op med det i samme grad som mænd. Alkohol er en voksende risikofaktor – det giver en række dårligdomme: øget risiko for brystkræft, tyktarm – og leversygdomme. 14 procent af alle tilfælde af brystkræft skyldes mere end en genstand om dagen. Selv får jeg nok lidt mere alkohol end det, men jeg tænker faktisk rigtig meget over det. Der er så mange faktorer, man ikke kan ændre, så der hvor man selv kan gøre noget, kan man jo ligeså godt gøre det.

LÆS OGSÅ: Julie Ølgaard - Sådan bliver jeg fit