Kvinde løber

Foto: Getty Træning og fibersprængning: Hvad må jeg?

Kan en fibersprængning løbes væk?

Hvad skal man gøre, hvis man får en fibersprængning? Vi har spurgt fysioterapeut Anette Paulsen.

Kan en fibersprængning løbes væk?

Nej. En fibersprængning kan eller skal ikke løbes væk, men det er ikke det samme som, at den ikke kan trænes væk. En fibersprængning er en akut skade i musklen, som opstår i forbindelse med sport eller anden fysisk aktivitet, for eksempel et pludseligt stræk, en eksplosiv bevægelse eller et slag direkte på musklen.

Ved en fibersprængning sker der små overrivninger og blødninger i muskelfibrene, som i nogle tilfælde vil føre til et hæmatom (blåt mærke). Der findes forskellige grader af fibersprængninger, og jo større fibersprængning des længere helingstid. Nyere forskning anbefaler, at du hurtigt efter skadens opståen træner lette stræk af musklen og styrke. Løb vil i de første uger efter skadens opståen være alt for belastende, og risikoen for en re-skade vil være stor. (AP)

Hvis jeg har ondt dagen efter en træning, betyder det så, at den har været ekstra effektiv?

En af de allerstørste skrøner er, at jo mere øm du er efter træning, jo mere effektiv har træningen været. Når der opstår ømhed, er det fordi, du har udsat kroppen for træning, den ikke er vant til. Typisk sker det, når intensiteten og mængden af din træning øges, og specielt hvis du indsætter nye øvelser. Umiddelbart kan du tænke, at det er godt, men hvis det går udover din træning og generelle bevægelse i de efterfølgende dage, er det skidt. Jo mere øm, desto ”dummere” har din træning været. Det er en misforståelse, at du skal være øm dagene efter en træning, hvis den skal have en effekt – tværtimod kan man fristes til at sige. (HD)

Læs også: Derfor skal du træne med en makker

Passer det, at du skal skifte løbeskoene ud hvert halve år?

Det afhænger af, om du har en sko der stadig ”virker”. Hvis den er blevet så slidt, at den ikke giver den ønskede stabilitet, pasform og støddæmpning, er det nok på tide at skifte skoen. Hvor lang tid, der går, afhænger mest af alt af, hvor mange kilometer du løber om ugen og kvaliteten af skoen. At den skal udskiftes hvert halve år, lyder som noget, skobutikken har fundet på for at sælge flere sko. (HD)

Eksperterne

Anette Paulsen (AD): Fysioterapeut og underviser på fysioterapeutuddannelsen.

Henrik Duer (HD): Træningsfysiolog og cand. scient i Idræt og Kemi.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Henrik Duer og Løb