Her grunden til at sove længe
Foto: Getty

Her grunden til at sove længe

Har du også svært ved at komme ud af sengen, er der godt nyt

… Så skal snooze-knappen på hårdt arbejde.

Dynen ligger tungt over kroppen, sengen er varm og hovedpuden blød, men så bliver du revet ud af drømmeland af en irriterende skinger bip-lyd, der bliver ved og ved. Hånden famler efter snooze-knappen, for du har liiigggeee brug for 9 minutter mere … og mere … og mere.

Desværre ved vi godt, at det er et skråplan at trykke snooze igen og igen, for vi hører jævnligt, hvordan en god og tidlig start på dagen er vejen til succes… Eller er den?

Nu viser en ny undersøgelse, at det ikke er helt dumt at blive lidt længere i sengen om morgenen – det kan ligefrem betyde, at du er mere kreativ, intelligent og lykkeligere end de mennesker, der springer ud af sengen.

Et engelsk studie, ”Why night owls are more intelligent”, forbinder det at kunne kontrollere, hvornår du går i seng og hvornår du står op, med større kreativitet, højere intelligens og et mere selvstændigt sind. Snooze-knappen er en relativ ny opfindelse, og noget som evolutionen ikke har forberedt os på. Som mennesker vil det være lettere for os at leve og sove som vores forfædre, hvilket betød at gå tidligt i seng og at stå tidligt op. Og netop derfor argumenterer studiets to forfattere, Satoshi Kanazawa og Kaja Perina, for, at dét at kunne tilpasse sig en anden måde at sove og vågne på ved fx at trykke på snooze-knappen, er et tegn på, at vi er mere intelligente.

Lærer vi at lytte til kroppens behov og ignorere vækkeuret, når den går i gang i stedet for at lade os styre af tiden og springe ud af sengen, er vi mere tilbøjelige til at følge vores passion og finde løsninger på vores problemer – hvilket i sidste ende gør os mere kreative og selvstændige, ifølge Satoshi Kanazawa og Kaja Perina.

Rapporten understøttes af en lignende undersøgelse fra Southampton’s Universitet. Her blev 1.229 menneskers søvnvaner sammenlignet med deres sociale og økonomiske situation. Det viste sig, at dem, der gik i seng kl 23 og stod op efter kl. 8, tjente flere penge og var den lykkeligste gruppe.

Selv om det viser sig, at dit humør bobler og din kreativitet blomstrer ved at blive lidt længere i sengen om morgenen, er det dog ikke tilrådeligt at sove alt for meget. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget søvn, vi har brug for, men flere eksperter anbefaler mellem 7-9 timer for at opretholde en sund livsstil.

Så du kan roligt slå til snooze-knappen og sove længe – det er hverken tegn på, at du er doven eller mangler rygrad – nærmere tværtimod.

Kilder: Redonline.co.uk og Businessinsider.de

Se, hvad vi ellers skriver om: Søvn