Har du sagt tak til din kæreste i dag?
Foto: Getty Dig og dit liv

Har du sagt tak til din kæreste i dag?

Nyere forskning viser, at taknemmelighed er en af nøglerne til et bedre parforhold. Det støtter os i at være der for hinanden og i at vise, at vi elsker den anden og er nærværende i forholdet. Der er med andre ord rigtig god grund til at styrke taknemmeligheden mellem jer. Her er fem mærkbare råd til hvordan.

1. Tre ting, jeg elsker ved dig

Når man er totalt nyforelsket, og veninder beder en fortælle om kæresten, kan man dårligt tie stille længe nok til at drikke en tår kaffe i talestrømmen. Men to børn, et huslån, 2.000 hverdage og et utal af konflikter senere kan det være svært at mønstre samme sprudlende tale. Det kan vi til gengæld lave om på.

Det kræver bare en uge af din tid, en notesbog, en kuglepen og 7x5 minutter. Det, vi fokuserer på, er altafgørende for, hvad vi oplever. Som nyforelsket ser du alt det fantastiske ved din kæreste. Længere nede ad vejen ser du måske flere af hans fejl og mangler.

Prøv i en uge hver aften at skrive tre ting ned, som du elsker ved din kæreste. Det styrker din taknemmelig for alt det gode, han er, fordi du ved at skrive det ned bliver mere opmærksom på det. Du kan også lave øvelsen som en stille stund mellem jer, hvor I begge deler de tre ting, I elsker og er taknemmelige for ved hinanden. Husk, at intet er for småt til at blive værdsat.

2. Udtryk din kærlighed

En ting er at føle sig taknemmelig for sin kæreste – noget andet er at udtrykke det. Det er fint at føle det, men hvis vi virkelig vil styrke forholdet, skal værdsættelsen også udtrykkes. Og her skal vi lige holde tungen lige i munden. Mange af os taler faktisk om os selv, når vi prøver at rose andre.

Vi siger: ”Tak for din hjælp på det sidste. Jeg har haft så travlt på arbejdet, med dit og dat. Og så oplevede jeg også …” Hvem er i fokus der? Prøv i stedet at fokusere på din kæreste, når du deler din taknemmelighed. ”Tak, fordi du har været der. Det er virkelig rart, du bare har kørt Frederik til fodbold hele sidste uge og ladet mig sove længe i søndags.”

Kan du se pointen? Prøv at fokusere på den andens gode handlinger og fine karaktertræk, når du udtrykker din taknemmelighed. Det gør en verden til forskel.

Læs også: Er jeg sammen med den rigtige?

3. Sig tak i hverdagen

Mange tænker livets store begivenheder som der, hvor der bruges smukke ord og fagter. Al respekt for diamantringen, den flotte bryllupstale eller de rørende ord en skøn sommerdag, hvor der skåles for kærestedagen, men hvis du gerne vil have et stærkt parforhold, skal du ikke glemme taknemmeligheden i hverdagen. Har I et superdejligt liv sammen i alle de almindelige dage, så pyt med, om de store dage helt spiller.

Men har du en masse dage, hvor kærligheden føles fjern, så kan det ikke repareres med en fin dag, hvor I fejrer hinanden. Jeg vil tillade mig at sige, at fejringer kun giver mening som pynt. De er ikke selve kagen. Og kagen er det vigtigste. Så begynd at sige tak meget mere. Gerne hver dag. Gør det som en måde at vise, at du ser din kæreste. At du lægger mærke til, at der er en i dit liv, som faktisk vælger at være der.

4. Tag ordentligt imod tak

Kender du det? Du har virkelig gjort dig umage med at finde de rette ord eller lave en lækker middag, og så siger den anden:

”Nå, det var da så lidt,” eller spiser hurtigt og siger: ”Tak for mad. Jeg skal lige tjekke indbakken,” og så hiver de telefonen frem. Det. Går. Bare. Ikke. Mange af os har svært ved at tage godt imod tak, så her er et konkret råd. Se din kæreste i øjnene. Hold øjenkontakten.

Sig: ”Tak.” Du må gerne tilføje ekstra som: ”Det var lækkert,” eller: ”Jeg blev glad for dine ord.” Men øjenkontakt og et hjertevarmt ”tak” er minimum. Og det går begge veje.

5. Skab mere af det, I nyder

For en del år siden tog jeg en beslutning om at nyde mit liv. Derfor forsøger jeg hver dag at gøre noget, som jeg bliver glad af. I en travl hverdag kan det være svært at få tid til, men det kan give utroligt meget. Selv den mindste ting som at rykke lidt tættere på og sige: ”Skal vi kysse 5 minutter?” Eller gå en aftentur hånd i hånd eller drikke et glas god vin en tirsdag aften.

Så her er en udfordring: Gør en ting sammen hver dag i syv dage, som I nyder. Det skal være små ting. Massage, se en god film sammen, spis kage til kaffen, løb i måneskin, eller brug en time mere i sengen. Tænk på det som en taknemmelighedskur, og oplev, hvad det gør ved jer bevidst at vælge mere af det til, som gør jer glade sammen.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Positiv psykologi

Nogle af de mest kraftfulde og velunderbyggede øvelser i den positive psykologi handler om at styrke din taknemmelighed, fordi du derved bliver meget mere opmærksom på, hvad du har i dit liv, som du værdsætter. Fremfor hele tiden at fokusere på det, der mangler. Når det kommer til parforhold, kan det være bekræftende at være meget opmærksom på det, du holder af ved din kæreste, for ellers bliver hverdagen sammen nemt ret tung.

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Kærlighed, Psykologi og Daisy Løvendahl