Bliv sund på een uge
SPONSORERET indhold

Vi tester: Kan man komme i form på en uge?

Af: Jo Brand Foto: MEW
14. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Mød Anne, Marie og Mie, som i en uge skruede op for sundheden, fordi de ville gå sommeren i møde med mere energi, velvære og glæde. Alt det, du får, når du gør noget godt for dig selv.

"Jeg vil være mere bevidst"

For Anne Pagh er målet med en sund uge at blive bedre til at skelne mellem, hvad hun har lyst til her og nu, og hvad der virker i længden. Og så gå efter det sidste.

Anne Pagh er skuespiller og privatpraktiserende psykoterapeut. Hun er 40 år og bor i Gentofte med sin mand Søren Luplau og deres i alt fem delebørn, deriblandt Annes døtre Cornelia på ti og Julia på fem år. Se mere på Ap-terapi.dk

Mandag
Morgenen begynder med vand
– Jeg starter morgenen med et glas kogt, tempereret vand med citronsaft for min maves skyld. Hvis jeg f.eks. har problemer med oppustethed, hjælper det med det samme. Selvom jeg ved, at det er godt for mig, glemmer jeg det, indtil jeg er oppustet. I denne uge vil jeg gøre det hver dag, og for mig skal ugen handle om netop det: At vælge det, der gavner mig i længden i stedet for lige her og nu – og blive bedre til at skelne.

Tirsdag
Dropper kaffen
– Normalt kan jeg godt lide at få en kop kaffe om morgenen og en i løbet af dagen. Men selvom kaffen kan give et boost og er en anledning til lige at sætte sig ned og slappe af, gør den også, at jeg mister væske, og at min krop bliver træg. Så da der i min praksis er en pause mellem klienter, tager jeg i stedet en kop Madagascar Vanilla Roiboos-te med et skvæt mælk. Den smager godt og kan give mig samme fornemmelse af lige at give mig selv "et eller andet". Motion = yoga.


Onsdag
Kroppen får en pause
– Morgenmaden består af havregrød med iblødsatte hørfrø. Bagefter tager jeg ind og lægger stemme til et videnskabeligt børneprogram, der hedder "Nina og Neuronerne". I dag træner jeg ikke. Jeg gider ikke piske mig selv og konkluderer, at det må være sundt at slappe af.

Torsdag
Sundt shot
– Spiser skyr til morgenmad og laver et ingefærshot og drikker det. Ofte gider jeg ikke bruge tid på at lave den slags, men det er godt for mig, så jeg gør det og kan nærmest
mærke livet brænde i mig indefra. Sund mad er uforarbejdet mad, så til aftensmad spiser vi stenbiderrogn – det er nærende. Fordi jeg skal være "sund", erstatter vi blinis med papirtyndt ristet brød. Jeg rører rogn, cremefraiche, rødløg og citron sammen. På den måde spiser jeg ikke så meget cremefraiche.


Fredag
En enkelt kage i stedet for tre
– Efter en uge med job og klienter er jeg træt og glad. Jeg kan godt finde på at spørge klienter til deres spisevaner, hvis de f.eks. er deprimerede, for blodsukker og det mentale spiller sammen. Det gælder også mig selv. Jeg bliver i dårligt humør, hvis jeg spiser for meget sukker og for uregelmæssigt. Om aftenen får vi cote de boeuf med sprød friséesalat med bønner, avokado og løg. Jeg springer bearnaisesovsen over, men senere spiser jeg en ingefærkage. Dog kun én, ikke tre som jeg plejer.

Lørdag
Laks til morgenmad og løbetur
– Vi er i sommerhus, og jeg starter morgenen med spejlæg med gurkemeje, laks og cherrytomater. Jeg er sulten, og det giver en god mæthedsfornemmelse uden at være tungt. Derudover er det smukt for øjnene. Og det at skabe noget smukt til sig selv, er også vigtigt. Senere løber jeg en tur, men stopper op og går, når jeg har lyst til at kigge på vandet eller en busk. Til aftensmad får vi hvide asparges med fjordrejer og kørvel. Normalt ville jeg have lavet en hvid sovs til, men i stedet putter jeg en lille klat smør i kogevandet. Det giver en velsmag.


Søndag
Gåtur i skoven
– Spiser hjemmebagte boller, og så går familien i skoven. Vi laver alle sammen det samme lige her og lige nu, og det gør mig glad... Ugen er ved at være færdig. Jeg synes, at jeg er blevet mere bevidst om, at det jeg gør og spiser, skal give mig noget.


Annes sundhedsfilosofi
Sundhed for mig er....
 at leve bevidst og tage bevidste valg, om hvad du spiser, hvordan du trõner, hvem og hvad du omgiver dig med, og hvordan du er over for andre og dig selv.

Sundhed er ikke...
når du handler ubevidst og f.eks. spiser per automatik uden at tænke dig om først.

Den sundeste kost er...
alt med måde. Men generelt: økologisk, ikke forarbejdet mad uden E-numre. Det er som regel også det, der er smukt at se på bare prøv at sammenligne en forarbejdet pølse med friske italienske blommetomater. En undtagelse er kager!

Den optimale form for træning er...
tre gange om ugen og veksler mellem pulstræning, yoga og styrkelse af mave- og rygmuskler. Og så en gåtur indimellem.

Mit bedste sundhedstip...
Spørg dig selv, om det, du har tænkt dig at gøre, gør dig lykkelig. Hvis ja, så gør det, ellers drop det!

Læs videre på næste side... "Jeg vil have gang i de gode vaner"
Motion næsten hver dag og en varieret kost lavet af rene råvarer. Det er de vaner, som Marie Carlsen håber at kunne kickstarte med sin sunde uge. Men det kræver omtanke at være sund på en SU.

Marie Carlsen er 25 år og teknisk designstuderende. Hun bor sammen med en veninde i det indre København.

Mandag
Sund mad og ingen slik
– I de sidste måneder har jeg taget bussen og spist meget fastfood. Og det kan jeg mærke på mit energiniveau og på min mave, og så er det dyrt på SU. Så nu vil jeg have gang i mit løb og droppe usund mad. Første dag i min sunde uge får jeg grovvalsede havregryn og nødder, godt med fibre. Og fordi jeg har fri fra skole, laver jeg en omelet til frokost af to æg, tomat, forårsløg og blomkål – det er nemt. Jeg ville have løbet, men orker det ikke. I stedet går jeg en tur på fem km, og så er jeg klar til løb i morgen!

Tirsdag
Løb og spinat
– Ugens første løbetur bliver tre km rundt om søerne i København: Den sidste
halvdel i strid modvind. Det er hårdt, og jeg skal lige finde rytmen igen. Men den følelse, jeg har bagefter, kan ikke købes for penge. Senere cykler jeg ud til min kæreste. Vi laver fiskespinatdeller med ærtemos og råkost. Jeg el-
sker spinat, også med en lille smule fløde. Jeg er ikke fedtforskrækket,
men kulhydrater som ris, hvidt brød og pasta holder jeg igen med.


Onsdag
Hårdt fysisk arbejde
– Selvom benene er stive, er jeg allerede meget friskere i dag. Jeg har fri og hjælper min far med at bygge terrasse i hans sommerhus – jeg har taget grundforløbet på snedkeruddannelsen. Da vi er færdige, har jeg slæbt flere hundrede kilo brædder og planker, så det er ren styrketræning.

Torsdag
Squat challenge
– Rugbrød med æg og agurk og et glas mælk til morgenmad. Derefter en løbetur, der går meget bedre end sidst: fem km på 26 minutter. Bagefter tager jeg i skole. Da jeg kommer hjem, fortæller min veninde mig om en app, der hedder 30Days, der bl.a. har squat challenge, der går ud på, at man starter med at lave 50 squats og så langsomt øger antallet hen over 30 dage. Det virker overkommeligt, og det går da også fint med de 50. Om aftenen laver jeg mad med nogle venner. O.k. sundt.

Fredag
Effektiv cykeltur
– Jeg er i skole. Til frokost spiser jeg en rugbrødssandwich lavet med ærtemos og et stykke nakkefilet fra i går. Efter skole cykler jeg hjem, og bagefter hen til min kæreste. Alt i alt bliver det til 10 km cykling i dag. Når jeg cykler, gør jeg det hurtigt, så jeg får noget ud af det. Det vil sige, at jeg overhaler alle i nærheden og kommer der en bakke, tramper jeg ekstra hårdt i pedalerne, så jeg ikke kommer ned i tempo – og sådan en bakke er der lige netop på vej ud til min kæreste. Til aftensmad laver vi kyllingedeller med blancherede forårsløg og blomkålsmos af små buketter blomkål blendet med salt, peber og smør. Utrolig nemt, billigt og lækkert. Mosen bliver helt sikkert en hverdagsfavorit!

Lørdag
Meditativ hjemmestrik
– Jeg strikker på en babyhue til min venindes barn. Det at strikke er meditativt for mig. Om eftermiddagen løber jeg fire km i solskin. Det går ikke så godt som i forgårs, mine ben er godt brugt. Inderlår og baller er ømme efter alle de squats. I dag tager jeg 60. Om aftenen spiser jeg en oksebøf fra Netto til 15 kr. med bl.a. tomat- og basilikumssalat. Det giver energi efter at være kommet i gang med motionen igen, nu orker jeg også at lave mad til mig selv. 

Søndag
Middag med fravalg
– Jeg holder hviledag. Om aftenen spiser jeg middag med min kæreste, hans søskende og en ven. Vi får lammekølle med bagte grøntsager: tomat, kartoffel, hvidkål, gulerod
og hele hvidløg. Jeg går uden om kartoflerne – på nær en enkelt. Om aftenen falder jeg nemt i søvn. Det er noget, jeg er begyndt at gøre i løbet af ugen. Jeg kan ellers godt have svært ved at falde i søvn, men det er altså blevet meget bedre, og samtidig vågner jeg og er friskere om morgenen. Jeg tror ikke, jeg har tabt mig, men jeg føler mig tyndere og mere energisk efter ugen. 


Maries sundhedsfilosofi:
Sundhed for mig er...
at spise sundt, dyrke motion, bevæge sig i hverdagen og få nok søvn.

Sundhed er ikke...
de hurtige og bekvemme løsninger, hvad enten de kommer i form er fastfood, slik fra 7-Eleven eller en tur med bussen i stedet for en på cyklen.

Den sundeste kost er...
gode råvarer, ingen slik og kun sjældent hvidt brød og pasta.

Den optimale form for træning er...
en halv times løb tre gange om ugen og to holdtimer i fitnesscentret, gerne noget hvor både puls, styrke og koordineringsevner bliver trænet.

Mit bedste sundhedstip...
Gør motion til en del af din hverdag. Gå og cykl, når du kan - også selvom det regner!

Læs mere på næste side...


LÆS OGSÅ: 3 kvinder tester - 3 uger uden sukkerØNSKES: Mere OVERSKUD!
Mie Kaae kommer i "sommerform" ved at opdatere de sunde vaner, hun egentlig allerede har. Hun sørger for, at kroppen får den varierede motion, de hvilestunder og de faste måltider, den stortrives med.

Mie Kaae er coach og direktør i Manning Inspire. Hun er 41 år og bor på Østerbro i København sammen med sin mand, Peter Kaae, og deres to sønner, Marvin på 8 og Linus på 6 år. Se mere på Sofiamanning.com

Mandag
Ny træning hver dag
– For mig handler sundhed om overskud og om at have det godt i kroppen. Nogle gange har jeg brug for yoga, andre gange skal der trænes hårdt. Det forstår min personlige træner, Kristina Trolle, heldigvis. Hun sørger for, at jeg ikke keder mig. Når der sker noget nyt, elsker jeg jo at træne. Efter det tager jeg i Øbro-hallen, hvor man kan gå i karbad. Jeg elsker karbad, det er et frikvarter i en travl hverdag. Bagefter tager jeg hjem og arbejder.

Tirsdag
Mere søvn og en dans
– Jeg arbejder hjemme, og fordi jeg har tid til det, tager jeg en lille lur efter frokost, så holder jeg lidt længere om aftenen. Da jeg vågner, danser jeg en 5Rythm session derhjemme: Fem forskellige numre, med fem forskellige rytmer. Andre tænker godt, når de løber, jeg danser i stedet. Til aftensmad laver jeg broccolisuppe. Det er sundt, varmt og godt!


Onsdag
"Vi" skal have det godt
– Jeg laver en stor omelet til hele familien med økologisk skinke, godt med pesto og friske tomater, som vi spiser til morgenmad. Om eftermiddagen underviser jeg, og om aftenen holder vi et stort foredrag under titlen "Hvad vil du virkelig?" som også er navnet på den bog, jeg har skrevet med min partner Sofia. Overskuddet går til børn i Danmark, der har brug for hjælp. Det føles dejligt at kunne gøre en forskel og hjælpe andre. For mig handler det at have det godt i høj grad om "vi" og ikke kun om "mig".


Torsdag
Gode råvarer til tiden
– Jeg spiser tre gange om dagen. Punktum. I dag får jeg 5-kornsgrød med en lille håndfuld valnødder og en halv banan til morgen. Frokosten bliver til tun med hytteost, avokado og spinatsalat på vesterhavsrugbrød fra Emmerys. Jeg kan godt lide, at der er mange forskellige ting på tallerknen – deriblandt noget, der skal tygges. Jeg er absolut ikke en smoothiepige. Efter arbejde løber jeg ugens første tur. Det holder hårdt, men jeg gør det, for jeg ved, at det giver mig energi.

Fredag
Masser af væske
– Starter dagen med masser af vand og Pukkas morgente. Jeg er slem til at drikke for lidt og ved, at når jeg får 2,5 l om dagen, bliver jeg meget mere klar og energisk. Min træner har givet mig et supergodt trick, der hjælper mig til at drikke mere vand. Det går ud på, at jeg om morgenen, skal sætte seks elastikker på en halvliters vandflaske, og hver gang jeg har tømt den, skal jeg tage en elastik af. Når den sidste er taget af, har jeg drukket nok. Et simpelt system, der virker. Yoga om aftenen.

Lørdag
En raw sandwich
– Lørdag morgen spiser jeg æg og bacon med familien. De andre får også boller, men jeg lader dem ligge, for jeg kan ikke stoppe, når jeg går i gang. Efter en lang gåtur med hunden, spiser hele familien sandwich fra 42Raw. Min er med avokado og chilimayonnaise, og det er den bedste sandwich, jeg har fået i årevis. Jeg ved ikke, hvordan den er lavet, men den er både blød og sprød.

Søndag
Gåtur og en god film
– Æg, avokado, æble og godt med valnødder til morgemnad efterfulgt af en en lang tur alene med hunden på Kastellet på Østerbro. Det er vigtig for mig at være alene. Om aftenen ser vi "Brødrene Løvehjerte" på film. For mig hand-
ler sundhed også om, hvad jeg fylder i mig rent mediemæssigt, så jeg undgår typisk voldelige film og ser sjældent nyheder. Det handler ikke om at ignorere virkeligheden, men om at være bevidst om, hvad den gør ved én. At mærke efter!


Mies sundhedsfilosofi
Sundhed for mig er...
at mærke efter og give kroppen det, den har brug for. Og det varierer. Nogle gange har den brug for hård træning, andre gange har den bedst af dans, yoga eller en g‹tur.

Sundhed er ikke...
færdigretter, masser af E-numre, genmodificerede ting og sager og overbehandlet mad.

Den sundeste kost er...
ingen sukker og ikke så meget brød, men godt med økologiske grøntsager og masser af vegetarmad samt fisk og økologisk kød. Og masser af vand!

Den optimale form for træning er...
to gange om ugen. En times styrketræning og pulstræning i højt interval og så en times flow yoga. Og derudover et aktivt liv med masser af løb, dans, gåture, hundeluftninger og ture i svømmehallen.

Mit bedste sundhedstip...
Brug energi på din krop, så du kan mærke den. Tag et langt karbad, drik en dejlig kop te, sid i solen, gå en tur, og nyd livet.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der ved for lidt søvn?