Se konsekvenserne ved for lidt nattesøvn
SPONSORERET indhold

Så farligt kan det være at sove for lidt

Depression og demens. Der er næsten ingen ende på de ulyksaligheder, som kan ramle ned over dit hoved, hvis ikke du sover nok. Ny forskning viser, at søvn er lige så vigtigt som kost og motion. ALT for damernes søvnløse journalist har afprøvet fem metoder.

Af: Julie Vöge Foto: Monica Bach
09. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Demens
I USA har et forskerteam under ledelse af en dansker for nylig fundet ud af, at skadelige proteinstoffer udvaskes fra hjernen under søvn. Forsøg med mus viser, at under søvn udvides pladsen, der omgiver neuronerne, med 60 procent, fordi hjernens støtteceller samtidig skrumper midlertidigt under søvn. Det giver plads til, at affaldsstofferne i hjernen vaskes hurtigt ud. Sover du ikke længe, eller har forstyrrelser i din søvn, så vil der slet ikke være det samme flow i udvaskningen, og affaldsstofferne vil hobe sig op og give klumper i hjernen, der med tiden kan medføre Alzheimers og andre former for demens.

Fedme
Hvis du ikke sover nok, føler kroppen sig stresset og udskiller hormonet kortisol, som øger appetitten. Og det er ikke en hunger efter spidskål og broccoli, men efter kaloriehurtig junkfood som burger og pizza. Når vi er trætte, søger hjernen nemlig automatisk efter mad, der giver hurtig energi. Desværre betyder det så også hurtigt ekstra kilo på sidebenene.

LÆS OGSÅ: Sov godt i varmen - Sådan skal du IKKE gøre

Depression
Der skal ikke mere til end en uge med bare fire timers søvn hver nat, før vores hormonprofil vendes på hovedet og svarer til profiler, der ses hos ældre mennesker eller personer, der lider af depression. Især hos unge, der sover mindre end 7-8 timer hver nat, er risikoen for at få en depression fem gange højere end for deres veludsovede kammerater.

Kræft
Når du ikke sover nok eller sover uregelmæssigt, øger du risikoen for at udvikle mavekræft, brystkræft, hjertesygdomme og diabetes. Det skyldes, at den manglende søvn påvirker din produktion af vigtige hormoner og proteiner, herunder melatoninproduktionen – et hormon, der påviseligt beskytter mod kræft.

Dårlig indlæring
Når du er træt, mister du evnen til at koncentrere dig og fokusere. Især hvis du bliver præsenteret for nye ting og ny viden. Når vi sover, bruger hjernen noget af tiden på at lagre nye informationer de rigtige steder på vores mentale harddisk. Det siger sig selv, at hvis ny viden på grund af dårlig og for lidt søvn ikke bliver lagret ordentligt, så går det tabt.

Lavt immunforsvar
I vågen tilstand kører dine organer på højtryk, og det slider på dem. Når du sover, producerer du forskellige hormoner, der genopbygger hjernen og kroppen – og dit energiniveau er sat ned, så kroppen får et pusterum til at udbedre det slid, der er lavet i løbet af dagen. Sover du ikke nok, vil kroppen gennem tid blive svækket, og det betyder også et dårligt immunforsvar, hvor de hvide blodlegemer og antistoffer ikke reagerer, som de skal, hvis du bliver udsat for virus og bakterier.

Kilder: Videnscenterfordemens.dk, Klogkost.dk, Videnskab.dk, Huffingtonpost.com, Alun.dk, Sovbedre.nu.

LÆS OGSÅ: Se 5 veje til bedre søvn og mere overskud