Lider du af stress? – sådan kommer du ovenpå igen
SPONSORERET indhold

Lider du af stress? – sådan kommer du ovenpå igen

140.000 danskere går hvert år ned med stress, og ofte har de ramte store problemer med at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Psykolog med speciale i stress, Kisser Paludan, giver her fem gode råd til, hvordan du forebygger og bekæmper stress.

Af: Ane Mai Harder Nybo Foto: Bulls
15. mar. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Du haster ud af Netto, rød i hovedet af skam. Du har lige skældt kassedamen ud for at glemme at spørge, om du ville have bonen med, og hovedpinen dunker. Dit overskud er lig nul, og du har mest af alt lyst til at krybe ned under dynen. Men til hvilken nytte? Du kan jo alligevel ikke sove, når dit hjerte hamrer.

Lyder det bekendt? Så er det måske på tide at stoppe op og overveje, om du kunne være én af de 140.000 danskere, der hvert år går ned med stress.

Læs også: Pilatesinstruktørens tip til mindre stress

Trak håndbremsen

Tidligere kontaktchef i reklamebranchen, Tania Ellis, kender alt til følelsen af manglende overskud og udmattelse. Efter 12 år i højprofilerede jobs i blandt andet Københavns Lufthavn og forskellige reklamebureauer, havde hun skabt sig en fremgangsrig karriere, men i de senere jobs begyndte passionen for arbejdet at halte. Og den manglende arbejdsglæde tærede på Tania Ellis:

– Det var meget tydeligt for mig, at jeg skulle ændre noget i min livsstil, hvis jeg ikke skulle ryge ud over kanten og brænde ud. Jeg startede eller sluttede ofte min arbejdsdag med at være ked af det, og når jeg kom hjem om eftermiddagen, var jeg fuldstændig drænet for energi.

Ifølge Tania Ellis har hun sit eget selvindblik at takke for, at hun ikke tæller med i den triste statisk af danskere, der hvert år går ned med stress. Hun nåede nemlig at stoppe op og lytte til sin krop i tide og undgik dermed et forestående sammenbrud. Hun opsagde sit job som kontaktchef i reklamebranchen, og startede i stedet på drømmejobbet som selvstændig erhvervsinnovatør: 

– Som selvstændig har jeg ofte travlt, men jeg føler mig bestemt ikke stresset. Jeg har besluttet mig for at være ”flawsome” – jeg favner mine fejltagelser i stedet for at banke mig selv i hovedet med dem, og det har givet mig en enorm frihed.

Læs også: Forårets (mange) fridage giver dig stress

Vær opmærksom på dig selv

Ifølge psykolog med speciale i stress, Kisser Paludan, er netop det at stoppe op og tage sit liv til revurdering utroligt vigtigt, hvis man vil undgå stress:

– Det bedste, du kan gøre for ikke at gå ned med stress, er at mærke efter, hvordan du egentlig har det og være bevidst om din egen tilstand. Mange danskere er utroligt hårde og kan klare en hel masse uden at mærke konsekvenserne, men når de først falder, falder de til gengæld hårdt. Derfor er det utroligt vigtigt at mærke dig selv og handle ud fra, hvad du føler.

Læs videre, for at få Kisser Paludans fem råd til hvordan du undgår stress

Sådan undgår du stress

1: Træk vejret

Det lyder simpelt, men det kan hindre dig i at gå ned med stress. Når du er stresset, befinder kroppen sig konstant i en alarmtilstand og fyldes med adrenalin. Ved at trække vejret dybt ned i maven kan du sænke udskillelsen af adrenalin og dermed også sænke dit stressniveau. Sæt uret til at ringe et par gange om dagen, og træk så vejret dybt ned i maven 3-6 gange. 

2: Mediter

Meditation er et af de bedste midler mod stress, fordi det hjælper dig til at være til stede i din egen krop og mærke, hvordan du har det. Det er effektivt som forebyggelse mod stress, men også hvis du allerede er faldet i stressfælden, er meditation godt. Når du mediterer, udløser hjernen nemlig endorfiner, som giver lykke.

Hvis du ikke er vant til at meditere, kan det være en god idé at anskaffe en guide-cd, som hjælper dig til, hvad du skal gøre. Sid med begge fødder i gulvet eller i skrædderstilling med ret ryg og åbne håndflader. Start med at tage nogle dybe indåndinger, og øv dig derefter i at bruge vejrtrækningen som anker. Lad være med at prøve at tømme hovedet for tanker – det kan man ikke. Fokuser i stedet på dig selv og vær til stede i meditationen. Første gang man mediterer, oplever mange uro og irritation. Accepter det, og vær til stede i følelsen. Det essentielle er at være til stede i dig selv og mærke, hvordan du har det – også selv om det er irritation, du føler.

3: Motioner

Alle former for motion er nyttige, forebyggende midler til at undgå stress, men er du allerede ramt, skal du styre uden om de mest hektiske former for idræt. Lange gåture og yoga er de optimale valg, da det hjælper dig til at finde ro. Vær dog opmærksom på, om motionen hjælper dig til at slappe af, eller om det blot føles som endnu en ting, der skal gøres oveni alt det andet.

4: Lev et bevidst liv

Fokuser på at leve et liv, hvor du lægger mærke til dig selv og din krop i stedet for at slå automatpiloten til. Stil ofte dig selv spørgsmålet ”hvordan har jeg det egentlig?”, og handl ud fra det.

5: Elsk dig selv!

Det er nøglen til at behandle dig selv godt. Gør gode ting for dig selv, der viser dig, at du er god nok, som du er. Vær opmærksom på dine negative tankemønstre. Har du konstant en lille djævel siddende på skulderen af dig, der banker dig i hovedet, hvis du har sagt noget pinligt eller gjort noget dumt, så vift ham af, og slip af med det dømmende superego – det øger blot dit stressniveau.