maraton i udlandet myanmar
SPONSORERET indhold

Maraton i Mayanmar: På eventyr i løbesko

Eksotiske templer, frodige marker og oksekærrer med bønder, der ivrigt hepper dig af sted. Tag med fit living på løberejse til Myanmar − et af verdens mest smukke og mystiske steder, der efter årtiers militærdiktatur endelig er åbent for turister. Med og uden løbesko.

Af: Pia Elers Foto: Klaus Sletting Jensen
21. apr. 2014 | Sundhed | Fit living

MARATON I MYANMAR
Foreløbig er der kun to internationale løb, du kan melde dig til i Myanmar:
Bagan temple marathon
Løbet foregår i det gamle burmesiske kongerige omkring Bagansletten 500 km nord for Yangon. Distancerne er hel- og halvmaraton, og der er plads til 500 deltagere. Du kan bl.a. rejse med Albatros Travel. En 7-dages pakkerejse, hvor du ud over løbet ser lidt af det smukke land, koster 16.990 kr. Næste løb er 15. november 2014. Se albatros-maraton.dk
Yoma Yangcon international marathon Løbet blev afviklet første gang i 2013 og foregår i Myanmars gamle hovedstad, Yangon, med start og slut ved Folkets Park. Ruten går bl.a. omkring Inya-søen og byens berømte vartegn Schwedagon-pagoden. Der er omkring 1000 deltagere, og startgebyret er ca. 250 kroner. Næste løb er 26. januar 2014. Se yangonmarathon.com 

Klokken er lidt i 6. Den ene bus efter den anden fyldt med løbere kører ind på pladsen foran Htilominiotemplet i Bagan, den store slette midt i Myanmar, det tidligere Burma, hvor tusindvis templer rækker op mod himlen. Solen glider op over horisonten og giver de gyldne tage et magisk skær. Scenen er sat for det første internationale maratonløb i et af Myanmars smukkeste områder.
Snart vil løbere fra 24 forskellige nationer begive sig ud på en maratonrute, som ingen har prøvet før. Og der er spænding før startskuddet, ikke så meget om, hvem der får den bedste tid, men varmen kommer op mellem 33 og 40 grader, og det er en seriøs udfordring at løbe så langt i den stegende hede.
− Jeg har løbet 46 maratonløb, og for mig handler løbet her i Myanmar først og fremmest om de oplevelser, jeg får med på vejen. Der er ikke noget ved at piske af sted og tilbagelægge 42 kilometer, hvis man slet ikke ser noget undervejs. Det er i hvert fald min baggrund for at være med i løbet, fortæller Gitte Hansen. Hun retter lidt på bæltet omkring det pepitaternede skørt, hvor hun har plads til både forfriskninger og sit minikamera.
− Jeg vil også give mig tid til at forevige et par øjeblikke, da det nu er første gang, jeg er her i landet, siger den 50-årige løber med en stor latter.
Derefter stiller hun op til fotografering i startområdet sammen med sin søster, Tina Hansen. Der er en helt speciel grund til, at de to søstre stiller op i samme løb. Det vender vi tilbage til. Efter et par kilometer på asfalt bevæger maratonruten sig ud på mere alternative stier. Ad markskel og gedestier, gennem landsbyer og forbi det ene tempel efter det andet. Godt, at ruten er markant afmærket.
„Mingalarbar.” „Hello.” „Gi den gas”. Det skorter ikke på opmuntrende tilråb fra landsbyboerne omkring Bagan. Både børn og voksne er kommet ud af husene for at byde de fremmede velkommen til deres land, der pga. militærdiktatur har været isoleret fra omverdenen de seneste årtier. Nu står de med åbne arme og tager imod det internationale løbehold, og som Gitte Hansen siger: „Det kan man jo næsten ikke stå for.”
− Vi giver os tid til at snakke lidt med folk, når vi laver pitstop for at drikke vand. Vi har lige været henne ved et lille teglværk, hvor et par kvinder knoklede med at stable tegl i den bagende sol. Det er sådan noget, der gør de her løb til noget helt særligt, fortæller Gitte Hansen. Hun og løbemakkeren Doris bliver fotograferet sammen med nogle lokale, inden de sætter i gang igen. De må videre − der er stadig 35 kilometer til mål.

 

LØB BLEV MIN REDNING
Mens Gitte Hansen løber et helt maraton, nøjes hendes godt et år ældre søster Tina denne gang med et halvt.
− Jeg begyndte at løbe i 2009, da jeg havde fået konstateret kræft. Det var forfærdelig hårdt, og min søster, som jeg er meget nært knyttet til, sagde: „Vi ved jo slet ikke, om du overlever, derfor synes jeg, vi er nødt til at gøre nogle store ting sammen. Vi skal løbe Great Wall Marathon.” Og sådan blev det, fortæller Tina Hansen, der blev opereret for kræft 16. december 2009, fik sine første løbesko 2. juledag 2009 og klarede løbet på den kinesiske mur i maj 2010.
− Det var fantastisk vigtigt at have et mål og fokusere på noget andet end sygdom. Jeg er sikker på, at det hjalp mig gennem forløbet, så på den måde blev langdistanceløb min redning. Og det hele selvfølgelig båret igennem i kraft af kæmpe støtte fra Gitte og hele familien, understreger Tina Hansen. Hun rækker hånden op for at signalere, at det er tid at sætte tempoet lidt ned og gå et stykke tid. I samme øjeblik kommer en oksekærre og overhaler. Bonden og hans hjælper smiler, mens de skrumpler forbi. Der er pitstop med drikkevarer for hver fjerde kilometer, og det er der i høj grad brug for. Solen er kravlet længere op på himlen, og strålerne er skarpe. Et par små knægte  kommer cyklende forbi − tre på hver cykel − de hujer og giver os „high five”, mens de passerer. Lidt længere fremme er en bonde i gang med at pløje sin mark. Det foregår, som det har gjort i århundreder − med en træplov og en okse spændt foran. Også han har tid til at løfte hånden til hilsen.

DET SOCIALE ER FANTASTISK

Ved opløbssvinget står Lotte Petersen og hepper på folk for at få dem til at give det sidste. En kronisk skade forhindrer hende i selv at deltage, men hun tager gerne med for at støtte sin mand.
− Det er herligt at være med, også selv om jeg blot er ledsager. Der er et fantastisk sammenhold på de her ture, fordi alle har et fælles mål om at løbe og få nogle gode rejseoplevelser med sig hjem.
Lotte Petersen venter spændt på, at hendes gemal drejer om hjørnet og løber de sidste 500 meter op mod mål. Myanmar har besat de første fire pladser i maratonløbet, men Jan Petersen kommer susende ind som nummer fem og dermed bedste udlænding. Han puster lidt, drikker godt med væske − og så begynder han til stor forundring at løbe ud på ruten igen. Men det er ikke så mærkeligt. Det gør han tit, forklarer hans kone, Lotte.
− Han løber ud efter de andre fra danskerholdet. Han ved godt, at man kan trænge til lidt ekstra opmuntring på de sidste kilometer ind mod mål. Det er der, det virkelig begynder at gøre ondt.
Lidt efter kommer Jan Petersen ganske rigtigt løbende sammen med Gitte Hansen og løbeveninden Doris Christensen, der har holdt sammen gennem alle 42 kilometer. 50 meter før målstregen vender Jan Petersen om og løber ud efter flere danskere. En af dem er Tina Hansen, der får et kæmpe knus af lillesøster Gitte og sin medalje hængt om halsen.
− Hold da op − sikke en tur. Det var hårdt, men der var vildt mange sjove ting at se på ruten. Jeg passede på mig selv i varmen og koncentrerede mig om at komme hjem i god behold, siger Tina.
Et par timer senere er hele holdet af danske løbere kommet tilbage til Myanmar Treasure. Et resort i luksusklassen indrettet i gammel burmesisk stil med søjler og pagodetage − og som den store attraktion − en indbydende swimmingpool. Nok er folk trætte efter løbet, men snakken går lystigt på kryds og tværs mellem liggestolene ved bassinkanten.
− Det er noget af det fedeste ved løberejser. Der er næsten noget fætterkusine- fest over det. På andre rejser skal man lige se hinanden an, inden man får brudt isen. Her går du bare hen og siger: „Hej − hvordan gik dit løb i dag” − og så er vi kørende. En genial måde at holde ferie på, konstaterer Gitte Hansen, der allerede har sat kryds i kalenderen til næste løb − maraton i Tokyo i februar.


6 rejsetips til Myanmar
1. NYT REJSEMÅL
Myanmar ligger i Sydøstasien og grænser op mod Bangladesh, Indien, Kina, Laos og Thailand.
Landet hed tidligere Burma og var i årtier styret af et militærdiktatur, derfor er der først nu åbnet for turisme i landet.
2. KULTUR & STRANDLIV
Myanmar kaldes det nye Thailand. Landet har nemlig alt, hvad et turisthjerte begærer. Fantastiske kulturskatte, uberørt natur, en gæstfri befolkning og smukke badestrande.
3. REJS GODT
Alle større danske rejsebureauer har rejser til Myanmar. Rejserne fås i alle prisklasser. En to-ugers rundrejse koster omkring 25.000 kr. Du kan også vælge en startpakke til Yangon og selv tilrettelægge resten af turen. Den koster inkl. to overnatninger ca. 10.000 kr. Booker du selv fly, ligger prisen omkring 7.500 kr.
4. FANTASTISK VEJR
Myanmar har overvejende tropisk klima med høj luftfugtighed og en gennemsnitstemperatur over 30 grader. Bedste rejsetidspunkt er fra oktober til april, inden hedebølge og regntid sætter ind.
5. HUSK VISUM
Visum er et must. Du kan få „Visa on Arrival” via et rejsebureau eller ved at henvende dig til Myanmars ambassade i London eller Berlin.
6. SEND FLERE PENGE
Medbring rigeligt med kontanter, helst nye US dollars, da det kun er få steder, de accepterer kreditkort.