Forsinket menstruation
SPONSORERET indhold

7 årsager til, at din menstruation udebliver

Nogle kvinder er vant til, at deres menstruation melder sin ankomst på klokkeslettet, mens andre oplever, at den er mere egenrådig i sin timing. Uanset hvad skal du reagere, hvis din menstruation pludseligt udebliver over en længere periode.

Af: Mi Skjold brix Foto: Getty Images
03. aug. 2017 | Sundhed | Fit living

Der kan være mange årsager til, at du ikke har fået brug for hverken bind, tamponer eller kop for nyligt. Her får du eksperternes forklaringer og vejledning i, hvornår du skal opsøge læge. 

1 Udebleven menstruation pga. graviditet

Det virker måske indlysende, at graviditet er den hyppigste årsag til, at du ikke får menstruation. Men mange kvinder overser muligheden. Det forklarer Gynækolog Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

- Mange kvinder fortæller overfor sig selv, at de i hvert fald ikke kan være gravide, for de havde sex, da de havde menstruation, eller de har aldrig beskyttet sig og er aldrig blevet gravide før, men det er noget pjat. Det første, du skal gøre, hvis din menstruation udebliver, er at tage en graviditetstest, siger hun.

2 Udebleven menstruation pga stofskifte

En anden ting, der har en hånd med i spillet, når det gælder menstruationen, er dit stofskifte.

- Hvis dit stofskifte er for højt eller lavt, kan det have betydning for din menstruation. Det er et meget følsomt system, som nemt bliver påvirket, siger Christine Felding, Speciallæge i gynækologi og obstetrik på Gynækologisk klinik Rungsted, og Charlotte Wilken-Jensen uddyber:

- Et forhøjet stofskifte kan være forbundet med et ophør i menstruationen. og et lavt stofskifte kan give hyppigere menstruationer. Typisk oplever man nogle andre symptomer, før menstruationen ændrer sig. Det kan være hjertebanken ved forhøjet stofskifte og uendelig træthed ved for lavt, siger hun.

- Stofskiftet er en af de prøver, vi altid har med i den pulje af prøver, vi tager, når en kvinde kommer ind med problemer med menstruation. For nogen sker det efter en fødsel, at hypofysen har fået et ordentlig gok og går helt amok, og det skal man i behandling for. Så kommer menstruationen igen, siger Christine Felding.

3 Udebleven menstruation pga PCOS

En af de årsager, hun fremhæver som den mest hyppige – ud over graviditet – er sygdommen PCOS, der dækker over betegnelsen Polycystisk Ovariesyndrom, der er en hormonforstyrrelse, som én ud af ti kvinder bliver ramt af.

Den giver cyster på æggestokkene, og ét af symptomerne er, at menstruationen udebliver, fordi de hormonelle ubalancer gør, at kvinden ikke får ægløsning, forklarer Christine Felding.

- En læge skal stille diagnosen. Hvis du ikke ønsker at blive gravid i den nærmeste fremtid, er kuren P-piller, som holder sygdommen i skak. Ønsker du derimod børn snart, skal du i hormonbehandling, som igangsætter din ægløsning, siger hun.

Bliv klogere på, hvilke symptomer der er ved PCOS .

4 Udebleven menstruation pga vægtøgning eller –tab

Hormonerne spiller selvsagt en stor rolle i din cyklus. Men det samme gør din vægt også, forklarer de to gynækologer.

- Vores ægløsninger og efterfølgende menstruationer er afhængige af, hvad der foregår i vores krop i øvrigt, og skift i vægt kan give ændringer i menstruationen, siger Charlotte Wilken-Jensen

Hun forklarer, at når man taber sig meget hurtigt, sker der hormonelle forandringer i hjernen, og de forplanter sig i kroppen og æggestokkene, som ikke længere bliver påvirket af hormonerne med den regelmæssighed, som de plejer. Det betyder, at æggestokkene ikke producerer nogen hormoner, og så får kvinden ikke ægløsning.

- Mangel på fedtvæv i det hele taget kan også give hormonelle forstyrrelser, fordi der bliver lavet østrogen ude i fedtvævet. Vi ser derfor tit at hurtige vægttab giver ophør i menstruationen. Hvis man tager meget på, kan det også give ophør, men det er ikke så tit, vi ser det. Derimod kan en stigning i vægten oftere give hyppige, kraftige menstruationer pga østrogenet fra fedtvævet, siger hun.

5 Udebleven menstruation pga længere rejser

Det lyder måske lidt skørt. Men har du krydset ækvator, kan det have en indflydelse på din menstruation jvf det meget følsomme system, som menstruationen er. Når din døgnrytme pludselig vendes på hovedet, kan det have den overraskende konsekvens, at du må vente på din menstruation, beretter Christine Felding.
- Der er nogen, som er mere følsomme end andre. Det gælder ikke for alle, men hvis vi skal have det hele med, er det også noget, som mange ikke tænker over, siger hun.

6 Udebleven menstruation pga stress

På samme måde, som stress kan påvirke en lang række af kroppens funktioner så som forbrænding og søvn, kan det også påvirke din cyklus.

Er du for alvor i tvivl om, at det er stress, der er årsag til, at din cyklus ter sig, kan du tale med din læge om at få målt niveauet af stresshormon i din krop. Denne prøve er ikke en fast del af den undersøgelse, der igangsættes, hvis en kvinde kommer og klager over udeblivende menstruation til sin læge. Psykisk belastning er nemlig ikke den hyppigste årsag, forklarer Charlotte Wilken-Jensen:

- Fordi det hele foregår i hjernen, kan psykiske belastninger som chok, stor sorg eller stress også påvirke dit menstruationsmønster – uden at vi kan forklare direkte hvorfor, kan det ændrer udskillelsesmønstrene i hjernen. Det er dog ikke hyppigt. Men det ses, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Bliv klogere på, hvad stress kan gøre ved kroppen.

7 Udebleven menstruation pga nye livsvilkår

Hvis du pludselig får helt nye omgivelser, kan din menstruation også ændre sig. Men om det lige handler om noget psykisk eller nærmere omgivelserne, er svært at sige ifølge Charlotte Wilken-Jensen.

- Det tror jeg ikke, der er nogen, som kan forklare. Det er ligesom, hvis du flytter i kollektiv eller storfamilie, så menstruerer kvinderne efter et års tid samtidig. Vi ved, at ting som lugte påvirker os hormonelt, men hvad den præcise forklaring er, ved vi ikke.

Anbefalet til dig