Kvinde børster tænder
Foto: Getty Images Har du tendens til blister i munden, så vælg en tandpasta, der ikke indeholder skummemidler eller lauryl-sulfat.

Blister i munden

Sådan slipper du af med blister i munden

Selvom blister i munden er små, forsager de stor smerte. Prøv med æteriske olier næste gang, du bliver ramt af de smertefulde blæner.

Blister, der også kaldes for blæner eller aphter i lægesprog, er smertefulde runde sår i mundslimhinden. Omkring 15-20 procent af befolkningen er generet af blister, og de ses oftere hos kvinder, specielt lige før menstruationen. Hos de fleste heler udbruddet af sig selv i løbet af 7-14 dage. I moderne lægevidenskab behandler vi med lokalbedøvende gel, mundskyllevæske med klorhexidin eller med binyrebarkhormon, enten som salve eller i tabletter. Du kan supplere med følgende naturlige midler:

  • MILD TANDPASTA. Vælg en tandpasta, der ikke indeholder skummemidler eller lauryl-sulfat.
  • BØRST TÆNDER korrekt. Undgå at skade mundslimhinden ved tandbørstning.
  • UNDGÅ STÆRK MAD, da det kan give rifter i mundeslimhinden. Det samme kan surt og syredannende mad samt hårde og skarpe fødevarer, der kan lave rifter. Det gælder f.eks. knækbrød, tvebakker, hårdt brød og æbler.

LÆS OGSÅ: 11 symptomer på vitaminmangel: Hvilke vitaminer og mineraler skal du være særligt opmærksom på?

  • ÆTERISKE OLIER. Forskning har vist at gurgling med visse essentielle olier kan have en gunstig virkning på mundslimhinden. Det gælder olie af enten myrrha, rosmarin, myrte eller lavendel, fortyndet i kokosolie (10 dråber essentiel olie til 100 ml kokosolie, brug kun én olie ad gangen).
  • LAKRIDSROD. En undersøgelse har vist en gavnlig virkning ved at gurgle en blanding af planteudtræk fra acacia nilotica (relateret til akacietræ) og lakridsrods- ekstrakt.
  • BRUG SALVE. Undersøgelser har vist en gavnlig effekt af amlexanox (en salve med 2 mg amlexanox). Desuden virker aloe vera gel kølende på mundslimhinden. En undersøgelse fra Taiwan har også vist en positiv virkning af salve med B12-vitamin på blister.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Sygdom