ekspertråd

ekspertråd

Sådan slipper du for hedeture i køkkenet

Overgangsalderen behøver ikke blive tilbragt i et frådende hormonhav af generende hede- og svedeture, humørsvingninger, hovedpine, træthed og vægtstigning. 2 nye bøger guider kvinder godt igennem.

Ved du, hvad de klassiske symptomer på overgangsalder er, og hvad der kan udløse eller forværre mange af reaktionerne i din krop? Er svaret nej, så hjælper to nye bøger dig med at blive klogere på de forandringer, der sker både mentalt og i kroppen, når overgangsalderen går i gang.

Det er læge, psykoterapeut og foredragsholder Søs Wollesen, som står bag bøgerne, og hun oplever, at mange kvinder er i tvivl om, hvornår de rent faktisk er ramt af overgangsalderen.

"Du oplever måske en udefinerbar irritation i kroppen, varme, der kan ende i lidt sved i kavalergangen, på ryggen og i nakken, humøret er lidt mere sinuskurve-agtigt end vanligt, menstruationerne kommer som vinden blæser eller slet ikke ... De kvindelige hormoner påvirker kroppens fysik og psyken, og mange oplever, at de er ude af balance," forklarer Søs Wollesen.

Heldigvis kan du selv ved hjælp af kost- og livsstilsændringer gøre meget for at afhjælpe symptomer og gener.

Her er Søs Wollesens 10 enkle råd til din kost.

1. Spis groft, grønt og varieret
2. Spis planteøstrogener i maden hver dag i form af bælgfrugter (linser, bønner og ærter), masser af krydderurter og hele korn
3. Husk kalkrige fødevarer som mælkeprodukter og grønne grøntsager
4. Vælg magre mælkeprodukter og magert kød
5. Spis forskellige slags fisk flere gange ugentligt
6. Brug olier af oliven, raps eller måske kokos frem for smør og lignende
7. Spis, til du ikke længere er sulten, og ikke, til du er mæt
8. Husk balance imellem indtag og forbrug – skær portionerne lidt ned
9. Har du besvær med at sove, så spis en banan en time før sengetid
10. Brug tid udendørs i de lyse timer.


I Fri mig for flere hedeture gennemgår Søs Wollesen de væsentligste hormoner, hvordan de virker, og hvordan det kan opleves, når de er i ubalance. Med sin omfattende viden kommer hun med en række råd og forslag til, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe symptomerne gennem mad, kosttilskud, motion og livsstilsændringer.


Hedeturen går til køkkenet er skrevet i samarbejde med ernæringsterapeut Louise Bruun og projektleder Birdie Bjerregaard. Bogen er fyldt med opskrifter med ingredienser, der med dokumenteret effekt kan reducere de klassiske symptomer og gener forbundet med overgangsalderen.

 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Overgangsalder