energi

energi

Stor guide: Spis dig til mere energi

Forsvinder din energi som dug for solen − og kan du næsten ikke trække dig ud af sengen og slet ikke ned i fitnesscenteret? Årsagen kan findes i din kost. Her er fem kosttilskud og vitaminer, der booster din energi markant.


VITAMIN B12

Hvis du er så træt, at du næsten ikke kan fungere − og samtidig har tendens til hovedpine, ondt i maven og slet ikke kan samle dig om at spise, så kan årsagen være, at du mangler B12-vitamin. Det rammer ofte vegetarer, da det er svært at få tilstrækkeligt B12 fra vegetarisk kost alene.

HVAD ER DET: Vitaminet B12 er livsnødvendigt, fordi det sammen med jern og folinsyre indgår i produktionen af røde blodlegemer. Mangler et af stofferne, bliver produktionen påvirket, og du vil opleve symptomer på blodmangel i form af træthed og uoplagthed. De vigtigste kilder til B12 er magert kød, mejeriprodukter, ost, æg og fisk. B12-vitaminmangel rammer især vegetarer, fordi vitaminet ikke forekommer i ret mange vegetabilske madvarer, og derfor kan et tilskud af B12 gøre underværker for energien.

PRØV: All Power er et tilskud med 13 udvalgte urter, D-vitamin, magnesium og et højt indhold af de 3 vigtige B-vitaminer: B6, folsyre og B12, som hver på deres måde bidrager til overskud, energi, styrke og sundt immunsystem. All Power, Go Organic, 120 tabletter, 278 kr. Se www.shop.goorganic.dk


JERN
Er du træt, uoplagt og svimmel? Halter det med energien, og bliver du stakåndet hurtigere, end du plejer? Årsagen kan være, at du ligesom 30-40 pct. af de danske kvinder får for lidt jern. Især hvis du er vegetar, gravid eller døjer med kraftig menstruation.

HVAD ER DET: Uanset om du træner eller bare drømmer om at komme i gang, er det helt afgørende for kroppen, at du får nok jern. Jern transporterer ilt rundt til cellerne og sørger for, at ilten bliver fordelt til de muskler, der arbejder og derfor har brug for den.
En varieret kost burde være nok til at få depoterne fyldt hver dag, men undersøgelser viser, at op til 40 pct. af de danske kvinder i den fødedygtige alder ikke får nok jern, og det går ud over energiniveauet. De mest markante symptomer på jernmangel er træthed, svimmelhed, sløvhed og tendens til at blive stakåndet hurtigere end normalt, men det kan også vise sig som hovedpine, hjertebanken, hyppige sår i munden og hårtab. Jernmangel rammer især gravide, der har brug for ekstra jern, og vegetarer, der ikke får tilstrækkeligt gennem kosten. Men spiser du meget lidt kød, har du meget kraftig menstruation, eller drikker du meget te, kan du også være i farezonen.
Vil du gerne sikre, at du får tilstrækkelig jern gennem din kost, skal du gå efter mørkegrønne grønsager som broccoli og kål og proteinholdig mad f.eks. oksekød, svinekød, lever, fjerkræ og fisk, især tun, som er særligt jernholdig. Er du vegetar, er det de grove grønsager samt korn, du skal satse på for at fylde depoterne. En undersøgelse i British Medical Journal viser også, at jerntilskud giver fornyet energi til kvinder, der har lave jerntal. Men sørg for at drikke et glas juice, når du tager dit jerntilskud, eller vælg et tilskud, der også indeholder C-vitamin. Kroppen optager bedst jern, hvis du indtager det sammen med C-vitamin.

PRØV: Femi Jern er et specielt jerntilskud til kvinder, hvor jern er kombineret med bl.a. C-vitamin, så du er sikret optimal optagelse. Femi Jern + C-vitamin, 90 tabletter, Solaray, 139 kr. Se www.helsebasen.dk


 

 


Q10
Gør dine muskler ondt? Føler du dig ofte træt? Årsagen kan være, at du er i underskud af hjælpeenzymet Q10 − især hvis du tager præventionsmidler med hormoner som f.eks. p-piller. Det sænker nemlig kroppens naturlige niveau af Q10, og derfor kan et tilskud give din normale power tilbage.

HVAD ER DET: Q10 er et af de næringsstoffer, som har været undersøgt rigtig grundigt, og resultaterne er opmuntrende. En undersøgelse konkluderer f.eks., at Q10 ruster dig til bedre at kunne klare hårdt arbejde. Det gælder også træning. Q10 er nemlig en vigtig del af den proces, der kickstarter din indre motor på celleplan og får det bedste ud af den mad, du spiser, og derfor kan underskud af Q10 have en negativ effekt på dit energiniveau.
Træner du ofte, eller planlægger du hård fysisk udfoldelse, f.eks. et længere løb, kan et forebyggende tilskud af Q10 også være en god ide. Hjælpeenzymet er nemlig vigtigt for muskelfunktionen og kan derfor samtidig være effektivt, hvis du har ømme muskler eller føler dig udmattet. På sigt kan et tilskud også være en fordel, med alderen producerer kroppen nemlig mindre Q10, og det betyder blandt andet, at du bliver mere træt.
Q10 dannes naturligt i kroppen, men den største del får du tilført gennem kosten. Q10 findes bl.a. i kød, fisk, nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter.

PRØV: Omni Q10, 150 kapsler med 30 mg Q10, 179 kr. Omni Q10, 120 kapsler med 100 mg Q10, 179 kr. Begge fra Biosym. Fås i de fleste helsekostforretninger.


SPIRULINA
Træner du hårdt, drikker meget alkohol eller er på en streng diæt, hvor du har skåret en eller flere af de store fødevaregrupper fra, f.eks. kulhydrat eller protein, så kan et tilskud af Spirulina give dig energien tilbage.

HVAD ER DET: Den blågrønne Spirulina-alge er en af de mest koncentrerede fødevarer i verden. Den lille alge indeholder mere end 100 forskellige næringsstoffer bl.a. B-vitaminer, essentielle fedtsyrer, aminosyrer og antioxidant. Samtidig har Spirulina den positive sideeffekt, at den hjælper kroppen med at afgifte og udskille affaldsstoffer. Undersøgelser har desuden vist, at Spirulina gør atleter i stand til bedre at kunne klare hård træning. Samtidig viste undersøgelsen, at atleterne der tog Spirulina, forbrændte mere fedt i træningsprocessen end atleter, der ikke gjorde.

PRØV: Spirulina, Pukka, 150 tabletter, 120 kr. Passer ca. til 25 dages forbrug. Se www.naturesource.dk

 

 


PROBIOTIKA

Har du problemer med maven? Uanset om det er ubehag og almindelig oppustethed eller lidelsen irritabel tyktarm, så kan et tilskud af probiotika være med til at booste dit energiniveau. Det gælder også, hvis du har fået antibiotika, som har ødelagt balancen i din mave.

HVAD ER DET: De fleste tænker ikke over det i det daglige, men en velfungerende, sund mave er vejen til masser af energi og sundhed helt generelt. Det er nemlig i maven og tarmen, at kroppen optager de essentielle næringsstoffer fra den mad, du spiser − og dermed lægger grunden for et liv med power og sundhed. Eksperter mener, at helt op til 70 % af vores immunforsvar sidder i mave-tarm-kanalen, og derfor er det helt afgørende, at din mave fungerer optimalt, og her kan et tilskud af probiotika gøre en forskel. Probiotika er en venligtsindet bakterie, der hjælper med at rydde op og få maven tilbage i balance − og dermed at få din energi op at køre igen. Lige nu undersøges det desuden, om probiotika kan have en positiv effekt på lidelser som forhøjet blodtryk, forhøjet blodkolesterol, tyktarmskræft og laktoseintolerance.

PRØV: Super 8 probiotika, Udo's Choice, 30 kapsler, 239 kr. Se www.naturoghelse.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil