Stor test af kemi i deodoranter
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 77 deodoranter for skadelig kemi. Er din ikke på listen, kan du tjekke i appen Kemiluppen.

Stor test af deodoranter: Flere produkter dumper

De fleste af os bruger deodorant hver eneste dag. Men har du valgt én, der er god for din krop? Ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi dumper 23 populære deodoranter.

Når vi hver morgen smører armhulerne med deodorant, er de fleste af os på jagt efter en god duft, en rar fornemmelse og en anti-sved-effekt.

Men går du også efter sundhed?

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk, som har undersøgt 77 populære deodoranter, viser nemlig, at det ikke er helt ligegyldigt, hvilken type deodorant du smører dig med.

Hele 23 produkter får således testens laveste score, Kolbe C, fordi de indeholder kemikalier, der kan være sundhedsskadelige i større mængder.

– En vigtig ting, du bør overveje i din deodorant, er parfume, som kan give en synlig allergi, du kan have resten af livet. En anden ting, du kan være opmærksom på, er, om deodoranten indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Her er det ikke deodoranten alene, som kan være problematisk, men det, vi kalder cocktaileffekten, hvor du får lidt fra deodoranten, noget fra cremerne, en del fra kosten og en del fra dit hjem og indeklima. Og det er ikke til at sige, hvor stor betydning din deodorant har, men det er et af stederne, hvor de problematiske stoffer nemt kan undgås, fordi det er muligt at se, hvad der er i. Og så er det muligt at vælge det fra, forklarer Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, og anbefaler, at du især holder dig fra produkter, som indeholder parfumestoffet HICC, hvis du ikke helt vil undvære parfumen i din deodorant. Stoffet er nemlig under udfasning, fordi det er særligt allergifremkaldende.

LÆS OGSÅ: Stor mascara-test: Smukkeserer du dig med usunde kemikalier?

deo top 2.jpg

Vi har udvalgt tre deodoranter uden uønsket kemi, som du fint kan bruge. Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Et af de vigtigste produkter

Selvom det ikke er til at sige, hvor vigtig din deodorant er i cocktailen af hormonforstyrrende stoffer, er der imidlertid ingen tvivl, når det kommer til allergi-delen.

Undersøgelser fra Videncenter for Allergi viser nemlig, at de duftende sager er den allerstørste årsag til parfumeallergi, da produkterne ofte har et højt indhold af parfume. Samtidig bruges de på et område af kroppen, hvor huden er mere gennemtrængelig, og hvor der ofte er rifter eller små huller.

Derfor er der god grund til at have et ekstra øje på parfumefri deodoranter i forhold til dine andre skønhedssager, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

– Nogle af de cremer, som du bruger rigtig ofte, er også meget vigtige, men deodoranten er altså oppe blandt de rigtig vigtige produkter. Der, hvor du særligt skal være opmærksom ved deodoranterne, er, hvis du barberer dig under armen med en skraber og får lavet huller i huden. Så er det særligt vigtigt, hvad du putter på. Faktisk skal du helst ikke tage deodorant på lige bagefter, siger hun.

Er parfumeduften er vigtig for dig, anbefaler hun, at du kan bruge parfumer i andre produkter eller spraye parfume direkte på tøjet i stedet for at have parfume i din deodorant.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du kemi i din læbepomade

Spray, roll-on, stift eller creme?

Forbrugerrådet Tænk Kemi har udelukkende testet roll-on-, creme- og stiftdeodoranter. Det skyldes, at forbrugerorganisationen generelt ikke anbefaler, at du bruger en spraydeodorant. 

– Spraydeodoranter laver små partikler, som bliver hængende i luften, og som du derefter indånder. Og de kan komme rigtig langt ind i lungerne, hvilket generelt er et problem med spray-produkter. Vil du ikke undvære din spray, anbefaler vi, at du lufter ud efter brug, da partiklerne bliver hængende i luften lang tid efter, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.

Vil du undersøge din spraydeodorant for skadelige stoffer, kan du søge efter produktet i Kemiluppen.

Hold øje med markedsføringen

At finde en deodorant, der er både miljøvenlig og uden forstyrrende stoffer er imidlertid ikke altid lige til. Særligt hvis du styrer efter deodoranter, som er sensitive for din hud.

Markedsføringen kan nemlig være både misvisende og svær at afkode, forklarer Christel Søgaard Kirkeby, der sammen med sit team har anmeldt flere produkter til Miljøstyrelsen.

– Du skal være opmærksom på markedsføringen, fordi der er flere produkter, hvor der står ’sensitive’, ’til sart hud’ eller noget i den stil på, men hvor der faktisk er allergifremkaldende stoffer i. Nogle har et allergifremkaldende konserveringsmiddel i, mens andre har allergifremkaldende parfumestoffer i. Og det er simpelthen ikke i orden, siger hun og pointerer, at der også er tilfælde, hvor der ikke er angivet et parfumestof på ingredienslisten, men hvor produktet alligevel indeholder parfume.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler derfor, at du går efter produkter, hvor det tydeligt er angivet, at deodoranten er parfumefri. Samtidig bør du styre efter kombinationen af Svanemærket og et anerkendt allergimærke, hvis du vil være på den sikre side.

Er du stadig i tvivl, kan du altid benytte appen Kemiluppen, hvor du kan scanne det konkrete produkt.

Tre gode bud: Disse deodoranter kan du trygt gå efter

24 af testens deodoranter har fået undersøgelsens bedste klassificering: Kolbe A. Vi har udvalgt tre produkter i tre forskellige prisklasser, som du fint kan bruge til hverdag. Vil du se flere muligheder, kan du læse med her

1. Den dyre

deo - beaute.jpg

Beauté Pacifique Pit Stop roll-on deo, set til 153 kroner hos Apoteket.dk

2. Den mellemdyre

deo - raunsborg.jpg

Raunsborg Deodorant perfume free, set til 119 kroner hos NiceHair.dk

3. Den billige

Deo - anglemark.jpg

Änglamark Deo roll-on, set til 29 kroner hos Coop.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund