paprika steen på sundheds ophold
Foto: Anne Absalonsen, Ib Helles, m.fl.

paprika steen på sundheds ophold

Tag med Paprika Steen på yogarejse

Hvad er et sundhedsretreat? Og hvad sker der? Tag med skuespiller Paprika Steen til hendes yndlingsretreat på Kreta „ en uge med motion, sund kost og mental fitness.

Dadelpalmens krone kaster skygger hen over den velplejede græsplæne, hvor en flok kvinder og en enkelt mand ligger i et bagoverbøjet stræk på yogamåtter i forskellige farver. En af dem er skuespiller Paprika Steen. Hun er taget en uge til Kreta på sundhedsretreatet „En ordentlig oplader” for at få ny inspiration til motion, sund kost og mental fitness.
Siden jeg var helt ung, har jeg både fået dansetræning, dyrket yoga og gået på fitnesshold. I en lang periode har jeg også brugt forskellige personlige trænere - ‚både for at få så alsidig og e„ektiv træning som muligt, men især også for at bevare min motivation. Hvis jeg selv skal passe træningstiderne, kommer jeg nok ikke så ofte af sted, som jeg egentlig gerne ville, fortæller hun. Som skuespiller er det vigtigt at passe godt på kroppen. Men det er ikke altid lige let at opretholde den disciplin, et fast fokus på sundhed forlanger, siger Paprika Steen.
Mit vigtigste instrument som skuespiller er min krop og min stemme, og derfor skal jeg forholde mig så professionelt, som jeg kan, til krop og bevægelse. På teaterskolen lærer vi en
masse teknik, men vi holder selvfølgelig også pauser fra træningen. For mig handler det om at holde både krop og sind smidig og stræbe efter en balanceret måde at leve på.
Og netop derfor er ny, sund inspiration vigtig for Paprika Steen.
‚For at stå en lang periode med filmoptagelser igennem kræver det en god grundform og nogle indarbejdede vaner eller en form for disciplin omkring, hvad jeg spiser. Min kost skal nære og styrke mig og give mig energi og overskud, ikke tappe mig. Det har jeg faktisk først for alvor forstået inden for de seneste 5-6 år.

GIV KROPPEN NY ENERGI
Sundhedsretreatet på Kreta, som Paprika Steen deltager i, er sat sammen af coach og underviser Bettina Delfs, der gennem de seneste otte år har arrangeret wellnessture til smukke, rolige del af Vestkreta fjernt fra turistbusserne. Og du behøver ikke være skuespiller ellers elitemotionist for at deltage. Alle, der drømmer om at give sundheden et boost, kan være med. Hver dag starter med en vandretur gennem olivenlunde og en sovende landsby op til et lille, hvidt kapel, hvorfra der er udsigt til solopgangen over Kissamosbugten. Efter vandreturen mødes gruppen på stranden, hvor der er meridianstrygninger, åndedrætsøvelser og meditation og visualisering i sandet og god tid til en morgendukkert.
Bagefter er det tid til morgenmad. Den består af frisk gedeyoghurt med mandler og nødder og masser af frisk frugt og ved siden af en smule avokado i små stykker. En god start på dagens program, der bl.a. indeholder body balance pilates på græsset under palmerne efterfulgt af en særlig serie venepumpeøvelser, de såkaldte body breezers, der dræner kroppen for overflødige ophobninger af a„aldssto„er, lymfe og væske.
Maden på retreatet er bygget op omkring tankerne bag „Alkaline Living”, hvilket vil sige sunde basiske retter. Efter frokostens græske salat med masser af hjemmedyrket olivenolie lokker stranden med sand og vand, inden eftermiddagen byder på yin yoga, mindfulness og visualiseringsøvelser, der giver kroppen og sindet en række velfortjente stræk.

PLADS TIL VELVÆRE
Mellem pilatesøvelser, yogastræk og fodmassage med lille bold får Paprika Steen og de andre deltagere også mulighed for at teste nogle af de behandlinger, som et hold af professionelle, internationale behandlere tilbyder under åben himmel. Der er bl.a. mulighed for et japansk ansigtsløft med akupressur af terapeut Mette Brandt samt en cosmobodybehandling, der stimulerer serotoninniveauet og detoxer kroppen. Desuden får deltagerne lejlighed til at tale med den engelske kinesiolog David, som efter en test råder Paprika Steen til helt og aldeles at udelukke sukker fra kosten:
Jeg er i forvejen meget bevidst om ikke at spise for meget sukker, for det påvirker min psyke og mit humør alt for meget, men David råder mig til helt at udelukke sukkeret, hvis jeg skal have den optimale balance i min krop. Det forsøger jeg at undgå i forvejen, så det er en god bekræftelse af, at det jeg allerede gør, er det rigtige for mig.
Et godt tip til at slippe sukkertrangen får Paprika Steen og de andre deltagere af coach og tilrettelægger af turen, Bettina Delfs, der gennem snart 30 år har undervist i bevægelse, kost og mindfulness.
Når sukkertrangen kommer over dig, så tag lidt salt i et glas vand eller på en avokado, det hæmmer sukkertrangen. Det skal helst være Himalayasalt, der indeholder en række vigtige mineraler, der er med til at holde orden i syre-base-balancen i kroppen, fortæller Bettina Delfs.

JEG ER MERE MOTIVERET NU

For Paprika Steen er et af turens højdepunkter den lækre, sunde morgenmad med masser af avokado, hakkede nødder, frisk frugt, et stort glas vand med citron og Himalayasalt og et lækkert olieshot.
Den sunde morgenmad med meget avokado gjorde godt, og den kan jeg let gøre til en del af min morgenrutine i Danmark. Men også mødet med kinesiolog David har sat sit aftryk på hendes sundhed sammen med de forløsende yogasessioner.
Jeg fik bekræftet, at jeg ikke skal have sukker. Det påvirker min psyke og mit humør
mere end noget andet. Og yin yogaen gav mig nye ideer til stræk, som jeg ikke kendte før. Det er en enorm hjælp til mine gennem 30 år spændte skuldre og nakke. I det hele taget har ugen på Kreta haft en fantastisk e‹ekt på Paprika Steens sundhed.
Efter jeg er kommet hjem, kan jeg mærke en dejlig forskel. Jeg er mere engageret og motiveret til min træning nu, og jeg træner meget og fokuseret. Jo simplere og enklere sundhed er, jo bedre er det for mig, jeg skal forstå det helt ind til benet.

 

HVAD ER YIN YOGA?
I yin yoga giver man sig rigtig god tid. Stillingerne, der stækker de store muskelgrupper holdes i fem minutter eller mere. Det ligner måske ren afslapning, men det er i virkeligheden en aktiv proces, som arbejder på et dybere plan, og som regulerer kroppens flow både fysisk og psykisk. Yin yoga smidiggør led og muskler og genskaber dermed fleksibilitet og bevægelighed. Øvelserne er skabt til at give flow i chi-energien, og de virker beroligende og genopbyggende, hvis man er stresset.


Vil du på sundhedsretreat på Kreta?
HVOR: Retreatet „En ordentlig oplader” foregår på kursusstedet Trevizan ca. 40 km nordvest for Chania på det vestlige Kreta.
HVORNÅR: 6.-13/6, 5.-12/9, 12.-19/9, 19.-26/9 samt 3.-10/10
HVAD FÅR DU: Undervisning i bl.a. body balance pilates, yin yoga og meditation. Du får også bodyskrub, vandreture og masser af sund inspiration.
PRIS: En uge koster 5.885——‡ kr. i delt dobbeltværelse for ophold, morgenmad, frokost og kursus. Enerum koster 7.050Š‡Š kr. Fly koster ca. „3.005kr. Se sundtours.dk
LÆS MERE & BESTL: Læs om Bettina Delfs og kurset, og bestil på livingacademy.com


MINIGUIDE: Få ny energi derhjemme
Trænger du til mere sundhed og balance, men har du ikke mulighed for at tage en uge til Kreta? Se her, hvordan du giver kroppen ny energi derhjemme.
1. SPIS BASISK. Spis f.eks. en græsk salat med tomat, agurk, løg og lidt fårefeta med god olivenolie, citronsaft og Himalayasalt
2. LAV GODE STRÆK, og hold dem længere, end du plejer. Læg dig f.eks. på ryggen med et sammenrullet tæppe under skulderbladene, sæt fodsålerne sammen, og læg armene op over hovedet.
3. SKRUB DIN KROP. Lav en lækker detox bodyskrub af en kop olivenolie og en halv pose Epsonsalt. Skrub hele kroppen ind, inden du skyller af. Bodylotion er ikke nødvendigt, olien gør huden blød.
4. NYD ET FODBAD. Fyld en balje med lunkent vand, og brug resten af Epsonsaltet til et fodbad, der renser ud. Find forhandler i shoppen på livingacademy.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Yoga