Tidlig overgangsalder

Foto: Getty Images Hvis man går i overgangsaldere, før man er 40, er det tidlig overgangsalder.

Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder: 11 symptomer du skal være obs på

Hedeture, humørsvingninger og uregelmæssig menstruation er naturlige følger af overgangsalderen. For langt de fleste kvinder, indtræffer overgangsalderen omkring de 52 år – men sådan er det ikke for alle.

For langt de fleste kvinder, er overgangsalder – eller menopause – formentligt noget, som virker meget langt ude i fremtiden, når man er i slut 20’erne og start 30’erne, men for omkring to procent kommer overgangsalder noget tidligere end forventet. Det påvirker både det fysiske og mentale helbred, hvis man ikke er opmærksom på symptomerne, og det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis man ikke reagerer på kroppens ofte tydelige sprog.

ALT.dk har talt med læge og forfatter Søs Wollesen om tidlig overgangsalder og alt det, du skal være opmærksom på i den forbindelse. Hun har beskæftiget sig med overgangsalderen i mere end ​15 år og skrevet flere bøger om det. Desuden har hun sin egen private praksis, hvor hun med jævne mellemrum møder kvinder, som er gået alt for tidligt i overgangsalderen.

”Når du har en almindelig overgangsalder, starter den omkring 50, og der har du en præ-menopause omkring 5-10 år før, hvor der begynder at komme et hormonskred, så det er allerede i 40'erne. Det skred sker endnu tidligere, hvis man går i overgangsalderen allerede i 30’erne. Overgangsalderen er nok ikke helt så tabuiseret, som det har været, men det er fortsat noget, som mange kvinder nævner med et grin, fordi man gerne vil have hjælp til at håndtere det. Det kan være enormt hårdt rent psykisk, hvis en kvinde kommer og siger, at hun er gået tidligt i overgangsalderen. Desuden skal man leve med en række fysiske symptomer, når kroppen går i overgangsalderen,” lyder det fra Søs Wollesen til ALT.dk.

LÆS OGSÅ: Rikke gik tidligt i overgangsalderen: ”Muligheden for flere børn er blevet taget fra mig”

Derfor kommer hun med en vigtig anbefaling, hvis man mærker symptomer på tidlig overgangsalder:

”Man skal lytte til kroppens signaler, hvis man har mistanke om tidlig overgangsalder. Jeg har mødt kvinder, som nærmest ikke kan komme igennem deres hverdag på grund af deres gener, men det kan også have vidtrækkende konsekvenser, hvis man ikke reagerer. Hvis man for eksempel er gået i overgangsalderen som 37-årig, vil det sige, at alt hvad der hedder frivilligt tilvalg/fravalg af børn eller flere børn, bliver frataget én. Du har ikke din frie vilje til selv at vælge længere”, fortæller hun.


Herunder gør Søs Wollesen dig klogere på, hvad tidlig overgangsalder er for en størrelse – og ikke mindst hvorfor det er så vigtigt at tale om, uanset om overgangsalderen kommer tidligere end forventet eller ej.

Om tidlig overgangsalder

 • Overgangsalderen er – også kaldet klimakteriet - men bliver ofte præsenteret som ​menopausen ​ , der i virkeligheden betyder “den sidste menstruation” – er årene op til og efter den sidste menstruation. Kvindens æggestokke ophører med at modne og frigøre æg, og samtidig reduceres/ophører dannelsen og frigørelsen af de kvindelige kønshormoner.
 • Når kvinder går i overgangsalderen, stopper kroppen med at producere æg, da æggestokken ikke producerer kønshormoner længere, men til gengæld har en forhøjet produktion af overordnede kønshormoner.
 • Begyndende symptomer på overgangsalderen starter allerede 5-10 år før den sidste menstruation, hvor man fx oplever uregelmæssige blødninger, hedeture og ofte også en psykisk påvirkning.
 • Langt de fleste kvinder går i overgangsalderen mellem 45-55 år. 
 • I Danmark er gennemsnitsalderen 52 år.
 • Man taler om tidlig overgangsalder, når den indtræffer, før man bliver 40.
 • I Danmark er der mellem 1,5-2 procent, som går tidligt i overgangsalderen.
 • Det kan være svært at sige helt præcist, hvor mange kvinder, der går tidligt i overgangsalderen, da det blandt andet kan ske, hvis man har fået kemoterapi. Det det kan hæmme kønshormonet hos kvinder, og dermed er tidlig overgangsalder en følgevirkning af en anden sygdom. 

Kilde: Netdoktor og sundhed.dk

Hvor mange går tidligt i overgangsalderen?

Normalvis indtræffer overgangsalderen, når kvinder er omkring 52 år, men hvis den kommer, før man er blevet 40 år, taler man om tidlig overgangsalder. Det sker for omkring to procent af alle kvinder.

Hvad er symptomerne?

Den tidlige overgangsalder adskiller sig ikke fra den traditionelle overgangsalder på andre måder end tidspunktet. Symptomerne er ofte de samme, men det kan også give en psykisk belastning, når den indtræffer tidligere end forventet.

 • Svedeture 
 • Muskel- og ledømhed
 • Uregelmæssig eller udeblivende menstruation – eller det modsatte med kraftige og hyppigere blødninger
 • Udfordringer med fordøjelsen
 • Migrænelignende hovedpine
 • Skedetørhed
 • Søvnbesvær
 • Humørsvingninger
 • Koncentrationsbesvær
 • Hukommelsestab
 • Ændringer i hår- og hudstruktur

Hvordan påvirker den tidlige overgangsalder psyken og forholdet?

Hvis man går i overgangsalderen, før man bliver 40 år, vil mange opleve, at overgangsalderen kommer imens man er i gang med både karriere og familieliv – og måske ovenikøbet drømmer om flere børn. Derfor kommer den tidlige overgangsalder meget ubelejligt. Mange kvinder oplever, at de slet ikke kan kende sig selv, fordi deres humør svinger så meget. Alle de psykiske og adfærdsmæssige ændringer, kommer pludselig meget tidligere, end man regnede med eller havde tænkt over.

Desuden kan (den tidlige) overgangsalder også påvirke ens parforhold. Mange kvinder oplever, at de står med en følelse af, at de har mistet noget af deres kvindelighed, og ikke kan identificere sig med at være gået i overgangsalderen. Det kan være hårdt at håndtere psykisk.

Man kan ikke få børn, eller det bliver besværligt, hvis man går tidligt i overgangsalderen, og ikke får igangsat behandling. Hvis man opdager det i tide, kan man nå at få taget æg ud, men ellers vil det som udgangspunkt ikke være muligt at få flere børn, når først kroppen er gået i overgangsalderen. Fertiliteten falder nemlig gradvist cirka ti år før overgangsalderens begyndelse.

LÆS OGSÅ:  Zoneterapi: Sådan trykker du dig til færre hedeture

Hvornår skal man kontakte lægen?

Man skal selvfølgelig have en række symptomer, men noget af det første, man skal reagere på, er uregelmæssig eller udeblivende menstruation. Hvis man for eksempel ikke har haft menstruation i tre-fire måneder, og man ved, at det ikke skyldes graviditet, kan det være en fordel at gå til lægen og blive tjekket. Man skal tage kroppens signaler alvorligt, hvis man har den mindste mistanke om, at kroppen er gået tidligt i overgangsalderen.

Hvordan tester lægen for tidlig overgangsalder?

Lægen kan teste for tidlig overgangsalder ved en række blodprøver, som blandt andet kan måle værdien af hormonet FSH, men det kan være svært at finde en direkte årsag til, hvorfor kroppen er gået tidligt i overgangsalderen. Først og fremmest vil lægen dog vurdere, om kroppen overhovedet producerer æg, hvis man for eksempel ønsker børn/flere børn, da man i så fald kan booste kroppen.

Hvorfor kan kroppen gå tidligt i overgangsalderen?

Hvorfor kan kroppen gå tidligt i overgangsalderen?

Der kan være mange årsager til, at kroppen går tidligt i overgangsalderen, men tidlig overgangsalder kan blandt andet komme som følgevirkning af andre sygdomme.

 • Kemo eller strålebehandling.Mange typer behandlinger som for eksempel kemo eller strålebehandling kan påvirke kroppen, så den går tidligt i overgangsalderen, fordi behandlingen hæmmer kønshormonet i kroppen, og dermed får kroppen til at gå tidlig i overgangsalderen.
 • Genetik. Man kan være genetisk disponeret for tidlig overgangsalder, hvorfor det kan være en fordel at se på, hvornår andre kvinder i ens familie er gået i overgangsalderen.
 • Andre sygdomme.En række autoimmune sygdomme og stofskiftesygdomme kan også spille ind, hvor det både kan være sygdommen i sig selv og medicinen, som påvirker kroppen.


Mange kvinder havner i en anden boks, når den tidlige overgangsalder skal konstateres, fordi der ofte vil være en anden sygdom, som er problemet i første omgang. Det kan også være en del af forklaringen på, hvorfor det er omkring to procent, som får konstateret tidlig overgangsalder, forklarer Søs Wollesen.

Derfor vil man ofte selv – eller lægen/gynækologen – finde andre forklaringer, og derved bliver (den tidlige) overgangsalder en bivirkning af andre gener og ofte overset. Det kan gøre det svært at behandle ved for eksempel at booste kroppen med hormoner, hvis man ikke reagerer i tide på en eventuel tidlig overgangsalder.

Hvad kan du selv gøre?
Du kan selv gøre flere ting for at holde generne ved overgangsalderen nede.

 • Hormoner. ​Ekstra hormoner kan hjælpe nogen, men det er langt fra alle, som kan tåle det ekstra østrogen.
 • Planteøstrogen​. Tag et tilskud af planteøstrogen (eller få det ind via kosten), men tænk også i andre kosttilskud til kvinder i overgangsalderen.
 • Træning. ​Få styrketrænet – og gerne igennem hele livet, da (tidlig) overgangsalder blandt andet påvirker knoglerne, men husk også hjerte- og kredsløb, da hele kroppen bliver påvirket.
 • Vitaminer​. K2-vitaminer kan stimulere de knogledannende celler, og det kan man både få fra kosten eller kosttilskud Desuden kan det være en fordel at tage et tilskud af magnesium, K2-vitaminer og D-vitaminer.
 • Tag kroppens signaler alvorligt. ​Reager hurtigt, hvis du har mistanke om tidlig overgangsalder. Det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis man ikke reagerer, og gerne vil have børn/flere børn.
 • Tal om det – også de psykiske udfordringer. ​Vær opmærksom på de psykiske, mentale og adfærdsmæssige ændringer, som tidlig overgangsalder kan give – og tal højt om det. Mange står
  ofte med både karriere og familieliv, når den tidlige overgangsalder indtræffer, og det kan give anledning til konflikter.
Se, hvad vi ellers skriver om: Overgangsalder og Menstruation