Martin Bonde Mogensen
Foto: Les Kaner

Martin Bonde Mogensen

Vil du være supersund på 10 dage?

Martin Bonde Mogensen er en mand med en mission. Han vil give dig en sund start på 2015 med nye, enkle vaner, der VIRKER − og derfor kickstarter han sammen med fit living en nytårsbootcamp.

HVAD ER SUNDHED FOR DIG?
– Det er at føle mig i balance både fysisk og mentalt. Det er at vågne og føle mig frisk og have god energi dagen igennem. At have en pæn hud, en fordøjelse, der fungerer, at være smertefri og uden andre skavanker som f.eks. allergier og kropslige spændinger. Og det er at have en vægt, der passer til min fysik. Når der omvendt ikke er balance, så viser det sig netop ved, at de ting, jeg lige har nævnt, ikke fungerer optimalt. Mange mennesker sætter lighedstegn mellem sundhed og det at være slank, men det er slet ikke nøglen i min verden. For når din krop er i balance, har du ikke brug for slankekure – så taber du dig automatisk til den vægt, der er optimal for dig.

SELV LIGE NU?
– I øjeblikket er jeg midt i en 30 dage lang juicekur, hvor jeg hver dag får fire juicer lavet af frugt og grønsager, en proteinshake lavet på en god planteprotein samt te, vand, sunde olier og kosttilskud. Min kone Zennie og jeg udkommer med en juicebog til foråret, og derfor efterprøver vi endnu en gang alle bogens anbefalinger.

DET LYDER EKSTREMT – ER DU NÆSTEN HELLIGT SUND?
– Hellig er nok det sidste, jeg er. Og jeg har om nogen taget min del af festen og levet i overhalingsbanen med masser af natteliv og gang i den. Jeg lever på ingen måde ekstremt, for jeg tror på, at vi faktisk kan spise og nyde alt og være sunde – når vi bare gør det med måde. Lige netop dét – med måde – har faktisk altid været min egen største udfordring i forhold til sundhed. Jeg vejer 78 kilo i dag, og det er den vægt, der passer til mig. Men jeg har adskillige gange i mit liv været oppe og veje omkring 100 kilo. Jeg har tabt mig. Og jeg har taget det hele på igen. Derfor ved jeg også, hvordan det er at være overvægtig. Jeg ved, hvor svært det kan være at ændre vaner og livsstil. Og jeg ved, hvor meget dårlig mad, dårlig søvn og dårlig fordøjelse dræner. For jeg har selv været der. Men omvendt ved jeg også, at det kan lade sig gøre, fordi jeg gennem 17 år har hjulpet tusindvis af mennesker med deres helbred og sundhed.


HVAD GIVER DET KROPPEN AT RENSE UD?
– Kroppen er jo ekstremt klog, og den er bygget til at kunne reparere sig selv, hvilket især sker, når vi har en god søvn. Men med vores livsstil gør det arbejdet meget vanskeligere for kroppen, som skal bruge rigtig meget energi på at fordøje og omsætte vores kost til energi til cellerne. Jo mere forarbejdet mad og jo mere kød, især rødt kød, vi spiser, jo mere er kroppen på overarbejde. Den energi, som kroppen kunne bruge på at reparere forskellige ubalancer, så vi bliver stærkere, sundere og friskere, bruger den i stedet på at fordøje. Når du laver et udrensningsforløb med en faste eller juicekur, sætter du kroppen fri til at arbejde allermest optimalt. Det er grunden til, at folk oplever, at f.eks. årelang allergi, gigt og hovedpiner forsvinder. Fordi kroppen pludselig har energi nok til at hele sig selv.

HVAD HAR DU SELV FÅET UD AF AT UDRENSE OG JUICE?
– Min søn, som nu er to et halvt år! Jeg har ekstrem dårlig sædkvalitet. Zennie var gennem fire mikroinseminationer med maksimal hormonbehandling, og vi var meget tæt på at give op, da vi besluttede at gøre alt, hvad vi selv kunne. Vi gik på en 100 dage lang udrensningsdiæt, hvor vi de første 40 dage udelukkende spiste frugt. Normal sædkvalitet indeholder fra 10-12 mio. sædceller pr. ml – jeg havde 10.000, da vi gik i gang. Efter de 100 dage havde jeg 1 mio. sædceller pr. ml, og efter knap tre år på meget sund kost var tallet oppe på 2,6 mio. pr. ml, og Zennie blev gravid med almindelig insemination. Jeg siger ikke, at sund kost har den effekt på alle, men sådan virkede det på mig. Ingen læger har kunnet forklare det, men for mig viser det, hvor meget kroppen egentlig kan.

BEDSTE VEJ TIL MERE SUNDHED?
– Det er i hvert fald en måde at nulstille dig selv og din krop på, så du bagefter kan undersøge, om der er bestemte fødevarer, som især trigger dig. Jeg har f.eks. fundet ud af, at kød og kaffe er mine triggere, som gør mig oppustet og dræner energien. For nogle er det især sukker og gluten, mens andre reagerer negativt på mælkeprodukter eller for meget stivelse i kosten. Efter en udrensning kan du tage forskellige fødevarer ind én for én og være opmærksom på, hvad du reagerer på.

ER DER OGSÅ MERE ENKLE VEJE TIL STØRRE VELVÆRE?
– Den nemmeste, bedste og hurtigste vej til mere sundhed er at gå tidligt i seng. Vi går nogle gange i seng sammen med vores lille søn og sover fra kl. 20.30 , hvis vi har haft nogle pressede dage. Giv kroppen en chance for at reparere og genoprette balancen. Generelt sover jeg fra klokken 22.30 og vågner udhvilet af mig selv ved 5.30-tiden. Især i perioder, hvor jeg spiser ekstra sundt, fordi kroppen netop ikke bruger en masse energi på at fordøje og nedbryde dårlig og usund mad. Derudover så drik minimum to liter vand om dagen, rent vand fra hanen. Din krop har brug for vand for at skylle sig selv igennem og blive renset.

LEVER I ALTID SÅ SUNDT?
– Nej. Vi lever og spiser som de fleste andre. Vi får bare generelt mindre af det usunde og mere af det sunde. Men jeg nyder da også et par glas vin i weekenden. Jeg drikker, når jeg er til fest. Vi hygger igennem, når vi er på ferie eller har gæster. Og fredagsslik er heller ikke bandlyst. Til gengæld kan vi sagtens finde på at give gæsterne det sidste af kagen med hjem. For hvis den står der dagen efter, spiser jeg den jo. Jeg har fuldstændig de samme udfordringer som alle andre.

HVORNÅR HAR DU SELV LEVET ALLERMEST USUNDT?
– Jeg har spist for meget og for usundt mere end halvdelen af mit liv. Jeg voksede op med en enlig mor og min fire år yngre tvillingebror og -søster, og når der var mad, gjaldt det om at række til. Så jeg lærte at spise hurtigt. Når du spiser hurtigt, spiser du generelt for meget, for kroppen når ikke at registrere, at den er mæt, så du vænner den til, at en helt udspilet mave er lig med at være mæt. At overspise er én af mine gamle vaner, som jeg stadig den dag i dag kan komme til at trigge, hvis jeg ikke er bevidst om, hvad og hvor meget jeg spiser. Det kæmpede jeg især med, da jeg arbejdede syv år som sømand og sejlede langs Afrikas kyst, USA og i Østen. Det var katastrofalt for min sundhed, for som sømand er måltidet dagens højdepunkt. Så her begyndte min vægt for alvor at stige, og jeg var tæt på 100 kilo første gang − ud af tre. Hver gang uden at jeg så – eller ville se – hvad der skete.

HVAD BLEV DIT SUNDE VENDEPUNKT?
− Jeg havde altid drømt om at arbejde på Club La Santa, så jeg tog derned og søgte job som instruktør og guide. Sportsdirektøren kikkede på mig og sagde: „Se på dig selv, du er for stor”. Men efter at have uddannet mig til sportsmassør og tabt 25 kilo vendte jeg tilbage og fik mit drømmejob på La Santa. Stille og roligt kravlede vægten dog igen op til de 100 kilo, for jeg arbejdede om dagen, festede om natten og lavede aldrig mad selv.
Jeg knækkede først for alvor koden, da jeg stødte på body-sds. Med det samme tænkte jeg: „Det er dét, jeg skal!”. Body-sds tager udgangspunkt i, at kroppen skal forstås og opleves som en helhed, både fysisk, psykisk og mentalt. Det gav mig et helt nyt syn på sundhed. Indtil da havde jeg set sundhed som noget, man „påfører” udefra gennem sport, massage og fysioterapi, og jeg levede selv ekstremt usundt. Hvis jeg fik grønsager, var det, fordi de lå på min pizza. Ahaoplevelsen kom især under den udrensningskur på 24 dage, som er en obligatorisk del af body-sds-uddannelsen. Jeg var skrækslagen ved tanken om at skulle leve som vegetar og oven i købet faste. Og jeg var målløs: Jeg var sprængfyldt med energi, jeg sov bedre, min hud blev pænere, jeg kunne slå min squashmakker for første gang, og jeg tabte syv kilo. Det var første skridt på vejen til der, hvor jeg er i dag. I 2003 åbnede jeg Kropsinstituttet, hvor jeg foruden body-sds-behandlinger og kropsterapi bl.a. arbejder med retreats, kostvejledning, udrensning, foredrag og livsstilscoaching.

DIT BEDSTE SUNDE RÅD?
– At teori og viden om sundhed er godt – men det handler om at finde de redskaber, der virker for den enkelte. Og når vi føler os konstant udmattede, vejer for meget, har ondt i kroppen, uren hud eller dårlig fordøjelse, så gør vi jo netop noget, der ikke virker. Derfor glæder jeg mig også til at kickstarte de 10 dages nytårsbootcamp, som er en række simple og gode værktøjer, der hver især har en positiv effekt på dit velvære og mentale og fysiske sundhed.

MINE 5 LEVEREGLER
1. Jeg spiser … næsten alt. Men med måde. Jeg har den bedste energi, når min kost primært er grønsager og frugt, og som proteinkilde fungerer jeg bedre med bønner, linser, kikærter, quinoa og fisk frem for kød. Jeg elsker nødder. Og jeg nyder et glas vin eller to i weekenden.
2. Jeg træner … ca. 2½ timer om ugen. Jeg dyrker yoga, underviser i body-sdstræning og laver funktionel styrketræning.
3. Jeg slapper af … når jeg er sammen med min familie og lukker helt ned for computer og telefon.
4. Jeg undgår … helst kaffe og kød. Min fordøjelse har ikke godt af det.
5. Jeg er glad … når jeg rejser, er sammen med min kone og søn, spiller spil eller ikke har lagt nogen planer og bare ser, hvad der sker.

LÆS MERE OM NYTÅRSBOOTCAMPEN OG TILMELD DIG HER

SE OGSÅ: 7 opskrifter: Spis dig til flad mave

SE OGSÅ: Få kroppen fit med Anne Bech

FAKTA

NAVN: Martin Bonde Mogensen.
ALDER: 40 år. JOB: Livsstilscoach og indehaver af Kropsinstituttet, hvor han bl.a. arbejder som body-sds-behandler og kropsterapeut. Holder foredrag og står bag „Power Retreat”-rejser til Sri Lanka.
BØGER: Er forfatter til bogen „Den fede faste”, Gads Forlag (2014) og udkommer til foråret med en juicebog skrevet sammen med Zennie Bonde Mogensen, som er psykoterapeut og juiceekspert.
SE MERE PÅ: kropsinstituttet.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Juicekur