Indretning
Foto: Tia Borgsmidt
BoligLiv

Indretning

Hus med kontraster: Unikt & nybygget

Del på

Sine og Karl lod sig overtale af deres venner til at bygge deres helt eget hus. Resultatet blev en særdeles gennemtænkt bygning med fokus på materialerne træ, jern og stål.

Af Mette Kirstine Brinch 24.feb.2016 Livsstil



HVEM: Karl Yngström, studerer datavidenskab, Sine Jochumsen, udviklingskonsulent og it-koordinator i Københavns Kommune samt børnene Aksel på 2,5 år og Wilhelm på 7 måneder
HVA: Nybygget Skånelänga hus fra 2013 på 150 kvadratmeter
HVOR: Skumparp udenfor Malmø, Sverige

Da Sine og Karl ledte efter hus, var deres første tanke at købe et gammelt hus og renovere det. Men efter at have talt med deres venner, som er indehavere af tegnestuen Testbedstudio i Malmø, fik de blod på tanden til at bygge selv.

– Vi kunne pludselig se fordelen i at have indflydelse på alt og samtidig få et energieffektivt hus, fortæller Sine. Parret fandt en grund, og i løbet af seks måneder tegnede de huset med hjælp fra deres venner, der hjalp med at få de mange ideer ned på tegnebrættet.

– Nu hvor vi havde muligheden for at skabe vores eget hus, gjorde vi meget ud af at tænke over selve rumfordelingen. Vi tog  udgangspunkt i vores hverdag, hvor vi bruger meget tid på madlavning og hygge med gæster. Så stue og køkkenalrum har fået tildelt de fleste kvadratmetre, siger Sine. – Derudover har vi tænkt meget over arkitekturen, som er en blanding af det, vi hver især har med i bagagen fra vores opvækst. Jeg er vokset op i et gammelt hus fra 1820 i Jylland, som ligner dette til forveksling på ydersiden. Karl er vokset op i et meget stort og gammelt træhus i Dalarna, som er tegnet af arkitekten Lars Wahlman, forklarer Sine.

LYS OG RUMMELIGHED

Sine og Karl valgte at holde sig til 150 kvadratmeter, hvor hver en meter er udnyttet. Således har parret brugt alle flader og hulrum i huset og lavet hylder, skabe og små gemmerum til opbevaring. Trappen er bygget så smal som mulig, og den smyger sig om et hjørne, så den ikke optager for meget plads. Flere steder har parret valgt skydedøre frem for almindelige døre, og vindues- og dørkarme er gjort ekstra brede for at skabe en fornemmelse af rummelighed. For netop rummelighed er et af de krav, som Sine og Karl havde til deres bolig.

– Her skulle først og fremmest være rart at være, plads til mange gæster og højt til loftet. Vi ville også gerne have lys fra oven, hvilket man normalt ikke har i et toplanshus. Derfor fandt vi på ideen med at lave en gangbro fra børneværelserne til soveværelset. Det giver huset sit helt eget særpræg og samtidig en fornemmelse af åbenhed, som vi godt kan lide, siger Sine. For at få det bedste lysindfald har parret valgt at sætte kvistvinduer i de skrå vægge.

– Huset ligger midt i den skønneste natur, så derfor var det en selvfølge at hive den med indenfor ved hjælp af de store vinduer. Det giver udsigt til træer og marker – og stjerner om natten, fortæller Sine.

TRÆ OG JERN I FLOT KOMBINATION

Stilen i huset er enkel og industriel. Sine og Karl har fremhævet kontrasterne mellem det bløde træ og det rå metal ved at lade de bærende jernbjælker ligge synlige. Vandrørene har også fået lov at stå frit fremme. Som bordplade i køkkenet har parret valgt en i rustfrit stål, og ligeledes er trappegelænderet valgt i jern, men hvidlakeret, så det ikke dominerer det lyse hjem. Som modspil til de rå elementer har Sine og Karl valgt et loft i ubehandlet fyrretræ samt brugt flader i krydsfiner på både skabe og vægge flere steder i huset, bl.a. i køkkenet.

– Vi er virkelig glade for resultatet, for huset er jo skræddersyet til os. Vi elsker at lave mad og være sammen i det store køkkenalrum, og om aftenen, når vi har puttet de små, hygger vi os i stuen ovenpå. Nu glæder vi os til at skulle i gang med at forvandle haven, slutter Sine af.


Som kontrast til det hvide og det lyse træ har Sine og Karl valgt kulørte stole fra Magis, der bl.a. fås hos 1000chairs. Folkestolen er købt secondhand, og det lange bord er tre sammensatte borde fra Magis Trattoria, et arvestykke og Hay.


Sine ved trappen med et godt overblik over huset. Den smalle trappe er inspireret af venner, der bor i London i et typisk engelsk hus.


Kontrasterne mellem det naturlige og det industrielle er tydeligt i køkkenet, hvor stålbordpladen hviler på køkkenelementer i lyst fyrretræ. Køkkenet er et basiskøkken fra Ikea, hvor Sine og Karl har fået en tømrer til at lave fronter af fyrretræ på låger og skuffer. Stålpladen har en lokal smed lavet. Som prikken over i’et er der valgt stålgreb til skufferne i træ.

TIP
Miks forskellige træsorter, det giverspil til indretningen.


På førstesalen ligger den åbne hems, som familien bruger som en ekstra stue. Den store lampe er fra Ikea, mens den lille betonlampe er fra Nevvvorks. Endevæggen er beklædt med krydsfiner, da parret synes, træet kommer flot i spil på store flader. For at spare plads er der her valgt en skydedør ind til børneværelset.

TIP

Er der højt nok til loftet, kan loftslamper sagtens hænge på skrå vægge.


Sofaen er fra Ikea, og sofabordet er fundet i en genbrugsbutik. Den stribede pude i sofaen er fra Ikea.


Uglebilledet er lavet af Sines veninde. I vasen står der en buket bomuldspinde


Kvistvinduet sørger for det rette lysindfald på første sal. Stolen, der er et arvestykke fra Karls forældre, er designet af Bruno Mathsson, og bakkebordet er designet af Hans Bølling.

TIP
Beklæd en hel væg med råt træ for at skabe kontrast til de hvide vægge.


På badeværelset nedenunder er der lavet en indbygget reol i flisevæggen. Som en kontrast til de industrilignende fliser er der valgt hylder i træ.


Huset gemmer på små rum til opbevaring for at udnytte pladsen optimalt.


Vinduerne gør det ud for malerier, da parret hellere vil kigge på naturen frem for at have mange billeder hængende. Reolen er fra String.


Den skulpturelle knage er fra Normann Copenhagen.


Den smalle trappe fører op til første sal, hvor man mødes af skønt lys og et flot kig over huset. Trappetrin, paneler og gulv er i fyrretræ.


Det nybyggede hus minder Sine om hendes barndomshjem i Jylland.


Træ i træ. Et smukt kig ned på et af spisebordene, som er et arvestykke fra Sines farmor.

► SE OGSÅ: Bolig: Dansk design i svensk træhus
► SE OGSÅ: Bolig: Unik og enkel indretning
► SE OGSÅ: Svensk idyl: Nyt liv i mormors hus

Del på
Kommentarer (0)

Henter...