Opdragelse
SPONSORERET indhold

Maise Njor: “Det er fucking irriterende, når børn bander”

God, gammeldags opdragelse, fælles ansvar for de oversete børn og lidt mindre plat børneunderholdning. Det ønsker Maise Njor sig for nutidens dejlige unger.

Af: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn, marts 2014.
05. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvad er forældre i dag rigtig dygtige til?
Jeg synes, vi er dygtige til at lytte til vores børn og lære dem, at de har en værdi, og at de ikke skal makke ret, bare fordi en voksen siger det. ‘Fordi jeg siger det’ holder bare ikke i dag.

Vi er nødt til at argumentere, hvilket kan være meget irriterende, men i sidste ende tror jeg, at vi får opdraget nogle rigtig dejlige unger, som godt tør være sig selv. Når det er sagt, er det vigtigt at lære sit barn, at det skal sidde stille og lytte efter i timerne – jeg er ikke helt sikker på, om det er lykkedes for mig!

LÆS OGSÅ: Le Gammeltoft: Mor i 2010'erne

Hvad kunne vi forældre blive bedre til?
Vi kan blive lidt bedre til at opdrage vores børn i den helt gammeldags forstand: Lad være med at afbryde, vær sød mod andre, hold døren, sig tak, og lad være med at bande så meget. Det er jo fucking irriterende at høre på!

Hvad kan vi mødre lære af vores børns fædre?
Vi kan lære at lege. Hvis vi for eksempel er en gruppe børn og voksne på skovtur, så pisker mænd, børn og hunde rundt efter en bold, mens damerne sidder og anretter. Det er så dumt, for det er sjovt at lege.

Hvad kan nutidens fædre blive bedre til?
De kan blive lidt bedre til ikke at lægge sig i slipstrømmen af kvinderne. Nogle mænd beklager sig over, at deres koner behandler dem som børn, men det kan måske hænge sammen med, at de ikke er så hurtige til at huske alle de ting, der skal med, når man skal ud ad døren med et lille barn, eller at de skal mindes om, hvornår der er forældremøder. Omvendt kan du sige, at kvinder kan være ret så kontrollerende. Jeg tror, at vi ville blive gladere, hvis vi mødtes på midten.

LÆS OGSÅ: Vi vidste alt om børn … indtil vi fik dem!

Hvad får nutidens børn med sig, som vi – deres forældre – ikke fik?
For en stor dels vedkommende får de ubegrænset kørelejlighed! Jeg er aldrig nogensinde blevet kørt til en sport eller hobby (for eksempel jazzballet eller det prestigefulde ‘skind og læder’, jeg gik til, hvor jeg lavede en Mumitrold i ruskind). Men jeg – og mange forældre – kører vores børn til alt muligt og i en grad, så det er absurd. Det er på tide, at vi starter et forældreoprør og lærer de små unger, at de godt kan gå på deres egne fede ben!

Læs videre på næste side …

Hvordan er et typisk dansk barn anno 2014?
Jeg synes, det er svært at give én definition. For mange børn er ret forkælede og tror, at de er verdens navle, mens andre virker, som om de bliver svigtet af deres forældre, som dybest set hellere vil dyrke karrieren end give sig ordentlig tid til deres børn. For eksempel fortalte min veninde mig engang, at hendes datter havde været til en fødselsdag, hvor forældrene ikke havde tid til at være hjemme. De havde bare sat slikskåle frem og bestilt pizzaer, men var aldrig selv til stede.

Hvad er den største udfordring for børn i dag?
At de meget hurtigt skal vælge, hvilken vej de vil gå i livet. Desuden kan de ikke gå og hygge sig så meget, som vi kunne. Der er en hel verden af folk, som er meget fokuserede på deres uddannelse og karrierer, og dem skal de konkurrere med. Men det er ikke noget, vi kan ændre, så vi må bare lære vores børn, at de er nødt til at gøre sig umage, og hjælpe dem med at vælge en vej, hvor de kan være gode, glade og dygtige.

LÆS OGSÅ: 34 tips til en nemmere hverdag

Hvad er den største udfordring for børnefamilier i dag?
Tid! Jeg havde engang en rigtig god chef, som sagde, at når vi havde brugt ‘barnets første sygedag’, skulle vi bare ringe ind dagen efter og sige, at vi desværre selv var blevet smittet. Hun vidste, at hvis vi havde ro på hjemmefronten, når der var krise, så var vi meget mere til stede, når vi var klar igen. Arbejdsgivere skulle være bedre til at stole på, at deres medarbejdere selvfølgelig gør alt for at gøre deres arbejde godt og giver meget igen i sidste ende, hvis de har ordentlige forhold.

Hvad er du sidst blevet ophidset over i den danske familiedebat?
Jeg har tre børn mellem 10 og 17 år, så jeg har hørt ret meget debat gennem årene. Jeg føler, at den svinger sådan lidt frem og tilbage og orker ikke rigtig at følge den. Jeg synes dog, at jeg de senere år fornemmer, at der er nogle segmenter, som bliver næsten vrede, hvis andre ikke lever som dem. Så jeg vil sige, at selvfedme er værre end alt andet. Og at nej, hvede er ikke livsfarligt.

Hvor ville du sætte ind med en pose millioner, hvis du var statsminister?
Jeg ville lave om på børnechecken, så de, der har meget, ikke får checken, og de, der ikke har så meget, får mere. Og så ville jeg give lærerne mere tid til at tage sig af de børn, som ikke har det godt. Ikke nødvendigvis dem, der ikke er så gode i skolen rent fagligt, men dem, vi alle sammen godt ved, hvem er: De, som med en hjælpende hånd kan bryde det mønster, de ellers vil følge.

Men i virkeligheden er de børn jo vores alle sammens ansvar. Det kan være helt ned i det små: At du for eksempel lige husker at sige hej til ham den lille dreng, som ingen gider at lege med, og spørger, om han har haft en god weekend. Det må være så ubehageligt aldrig at føle sig set. Han er ikke kun lærernes ansvar.

Hvad kunne børn godt bruge mere af?
Oplevelser, som ikke er lavet, fordi nogen skal score en masse penge. Jeg bliver så træt, når jeg skal se børnefilm eller tv-serier, som kun er lavet, fordi der er penge i det. Olsen Banden som tegnefilm eller Et par konger. Præcis som med voksenunderholdning tænker jeg: ‘Hvis ikke du har noget at sige, så hold din bøtte!’.

Hvad er det vigtigste for at give vores børn en god barndom?
Kærlighed. Kærlighed slår Iphone.

LÆS OGSÅ: Maria Montell og Thomas Villum: “Vi elsker vores familiekaos”