Gammelt landhus: Nyt liv i barndomshjemmet
SPONSORERET indhold

Gammelt landhus: Nyt liv i barndomshjemmet

Rina og Jesper Schmidt købte Jespers barndomshjem på landet og forvandlede det til et lyst og lækkert hus med en skøn personlig indretning og plads til fire børn.

Foto: Tia Borgsmidt
04. nov. 2015 | Bolig | BoligLiv


HVEM: Rina Schmidt, socialrådgiver, Jesper Schmidt, tømrer, og børnene, Sebastian på 8, Silas på 5, Kassandra på 4 og Martha-Amanda på 1 år.
HVAD: Hus på 170 kvadratmeter i grundplan fra 1924 med en grund på 6 hektar.
HVOR: Uldum i Østjylland.

Det lå egentlig ikke i kortene, at Jesper og Rina skulle bo på landet. Det var Jespers bror, der havde planer om at overtage forældrenes hus og drive landbrug på stedet. Men da broren gik andre veje, fik Rina og Jesper blod på tanden til at kaste sig ud i projektet med seks hektar land og et stort hus, der trængte til en kærlig hånd. Begge var studerende, så de boede på husets førstesal i to år, mens de selv satte underetagen i stand.

– Huset trængte i den grad til at blive renoveret, så det var ikke noget med at flytte ind og spare op i et par år først. Det måtte sættes i gang med det samme – og tage den tid, der skulle til, fortæller Rina, der husker, hvordan hun og Jesper måtte nøjes med få kvadratmeter og et lille tekøkken i hele 24 måneder. Men resultatet var værd at vente på, og parret kan i dag nyde et hjem med masser af lys, albuerum og højt til loftet.

Energi og ro
Mange af de små rum blev åbnet op til større og mere åbne rum, og samtidig blev lofterne hævet.

– Da vi overtog huset, satte vi os ned med papir og blyant og tegnede de nye rum. Min mand, der er tømrer, undersøgte, hvilke vægge der var bærende, og hvilke der kunne fjernes. Og så var det ellers bare at komme i gang. Vi var da lidt spændte på, hvad Jespers forældre ville sige til den store ændring, men de var blot glade for, at landstedet blev i familien, siger Rina. Hun og Jesper driver ikke landbrug på stedet, men lejer noget af grunden ud til lager samt opstaldning af heste.

– ”Der er så dejligt ude på landet”, som man siger. Men det ER fantastisk at opleve sine børn nyde og bruge naturen, lige så meget som vi selv gør. Stedet giver os både energi og ro. Og så er vi faktisk kun et kvarters kørsel fra centrum af Vejle, fortæller Rina.

Nye projekter
Rina har en svaghed for at indrette og gå på loppemarkeder, og selvom hun ikke laver de store ændringer, skal der helst ske lidt nyt kontinuerligt. Lidt, men godt, som hun siger. Med en ødegård i Sverige kommer der ofte lidt svenske loppefund med hjem, lidt trætte møbler, der blot skal friskes lidt op. Somme tider kaster Rina sig ud i at tapetsere eller male en væg, og helst når Jesper ikke er hjemme.

– Det er ikke for at gøre det i skjul, som mange måske ville tro, men derimod for at overraske Jesper. Han synes godt om mine små projekter og bliver altid positivt overrasket. Dog måske lige med undtagelse af dengang jeg ville save benene af et gammelt vindbidt havebord, så vi kunne bruge det som sofabord. Men jeg fik da ideen trumfet igennem, og bordet står skam i stuen endnu, smiler Rina. Parret har mange projekter endnu i huset, men de synes begge, at det er en sjov proces hele tiden at ændre huset til det bedre.

– Projekterne giver os overskud, da det er noget, vi begge brænder for. Lige nu er vi ved at sætte vores bryggers i stand, og så drømmer jeg om at indrette et herreværelse til Jesper, hvor han kan hænge alle sine jagttrofæer, smiler Rina.


Rina har lavet et fint stilleben med vaser fra Just by Rikki Tikki, Finnsdottir, House Doctor, Sinnerup og Arhøj på sofabordet, som er et gammelt havebord.


Den gamle tyske skoleplakat fandt Rina i Smukt Brugt. Herfra er der kig ud i entreen, hvor der står en fin gammel kommode. Jespers far har selv skudt og udstoppet skaden.


I spisestuen/køkkenalrummet giver en biopejs hygge og stemning til rummet. Rina indrømmer, at hun glæder sig til at flytte Jespers jagttrofæer ind i det kommende herreværelse. Teakskænken fandt Rina i Den Blå Avis, før teakmøbler kom i høj kurs. Gulvtæppet er fra Hay.

IDE
Mal et lille møbel i en pangfarve, som skiller sig ud fra de øvrige farver i hjemmet – det giver et sjovt og friskt pift til den sædvanlige stil. Her en knaldgul skammel!


Rina og Jespers gamle landhus set fra haven.


Før var huset mørkt med små rum og væg til væg tæpper. Nu er der åbnet op, hævet lofter, lagt lyse trægulve, malet hvidt og tapetseret – og der er masser af plads til parrets tre børn og deres plejedatter. For enden af stuen er der indrettet et legerum til pigerne. Tapetet i stuen er fra Borås Tapeter, lamperne fra Madam Stoltz og plakaten fra Seventy Tree.


I soveværelset har Rina tapetseret en væg med tapet fra Esprit. Sengebordet er en gammel høkasse, fundet på loppemarked, ligesom den gamle franske industrilampe og W. Germany vasen på hylden.


Rinas hjemmearbejdsplads er indrettet i lyse grå og grønne farver. Bordet er gammelt, men malet gråt, og væggen er pyntet med tapet fra tapetshop.dk


Der hersker ingen tvivl om, at det fælles legeværelse tilhører pigerne i familien! Den søde bemalede kommode fandt Rina på loftet, da de overtog huset. Lampen er fra Ferm Living, tæppet er fra Ellos, og puffen er fra Bahne. Tapetet er fra Retro Villa.

IDE
Kommodens øverste skuffe var ikke så pæn, så Rina har sat tapet på fra Ferm Living – en nem måde at opgradere et gammelt møbel på, så det samtidig bevarer sin patina.


På reposen er der en hems over drengenes værelser, hvor der er plads til hygge med Lego og spil.


Rå bjælker og skrå vægge er de hyggelige rammer i børneværelset på første sal. Buslampen og plakaten er begge fra Ferm Living.


På første salen er der en stor repos, hvor der er indrettet et hyggehjørne. Briksen er fra Carlshøj Curiosa med stjernestof fra H&M. Skamlen har Rina selv spraymalet. Gulvtæppet er fra House Doctor.

IDE
Flytter du ofte rundt, så sæt hjul under den ene ende af din briks – vupti, så kan du rulle den hen, hvor du vil!

► SE OGSÅ: Byhus med have: Genbrug med charme
► SE OGSÅ:
Enkel familiebolig: Rene linjer i bondegården
► SE OGSÅ: Se hvordan du får kolonihave-stilen