I slutningen af oktober rykkede det svenske mærke Hope - som vandt Alt for damernes designpris, Guldknappen, i 2010 - deres butik fra en Københavner-adresse til en anden. Den nye butik ligger i Pilestræde 19, og indretningen er gennemtænkt fra gulv til loft. Stefan Söderberg og Ann Ringstrand, som lancerede mærket i 2001 og er mærkets kreative tovholdere, har haft stor succes med deres praktiske, men cool og skandinaviske designæstetik, men i butikken kan du også shoppe coffee table-bøger og andet godt til badeværelseshylden eller garderoben.
Vi har fået en snak med Ann Ringstrand om hendes favoritsteder i København, Hope-universet og karrieren.
Tillykke med den nye butik på Pilestræde i København! Hvor lang tid har I haft planer om at flytte?
"Tusind tak! Vi har været på udkig efter en ny beliggenhed i cirka et år, og vi er vildt glade for at have fundet Pilestræde 19."
Hvad er dit forhold til København? Har du nogen favoritsteder?
"Jeg holder meget af København. Jeg boede her i to år, mens jeg studerede design, og min familie er fra Malmö, så vi har stærke bånd til København. Mine favoritsteder er Glyptoteket, A.C. Perchs thehandel og Galathea Kroen."
Hvis du skulle beskrive Hopes designæstetik med tre ord, hvilke ville du så vælge?
"Ren, jordbunden, moderne."
Du designer (blandt andet) praktisk overtøj til kvinder. Tror du, at kvinder generelt har en tendens til at impulsshoppe i stedet for at shoppe ud fra behov og nødvendighed? Og hvorfor tror du i så fald, at det er tilfældet?
"Jeg tror, at vi impulsshopper, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi afviser det praktiske. Vores kunder giver ofte udtryk for, at de bliver inspireret og derfor impulsshopper, når de opdager, at Hope kombinerer mode og funktion på en moderne måde."
Hvordan synes du, at den skandinaviske stil skiller sig ud? Og i hvor høj grad er vores stil forbundet med vores livsstil?
"Vores stil er meget praktisk og minimalistisk, og det bunder åbenlyst i vores kultur og historie. Hos Hope er vi stolte af vores skandinaviske arv. Vi bor i et ret lille land, og det har påvirket os meget, hvilket gør os nysgerrige og åbne overfor globale tendenser, fordi det er med til at udvikle os. Derfor synes jeg faktisk også, at dansk og svensk design er langt mere trendy end fx fransk og italiensk. Vi er hverken traditionelle eller klassiske, og vi har ikke et overbeskyttende forhold til vores designtradition."
I støtter også en velgørenhedsorganisation i Sverige. Hvorfor er det projekt så vigtigt for dig?
"Allerede fra første år, hvor vi havde sorte tal på bundlinjen, har det været min vision at dele vores ekspertviden med dem, som har brug for den. Jeg har altid brændt for at designe overtøj - det er det ultimative inden for mode, hvis du spørger mig, hvor det skræddersyede møder funktionalitet - og hvert år ser jeg vores landsfæller, som ikke har noget sted at sove og derfor kun kan beskytte sig selv mod kulden med tøj. Hvis det tøj er godt håndværk og praktisk, holder det længere og hjælper mere. Så vi donerer 20 dunjakker og giver en del af overskuddet fra den model, vi har designet til projektet, til Stadsmissionen, som hjælper de hjemløse i Sverige."
Hvad er næste punkt på dagsordenen for Hope? Har I nye spændende planer, som du har lyst til at dele med os?
"Vi præsenterer vores herrekollektion AW14 for pressen den 14. januar 2014, så det glæder jeg mig rigtig meget til. I marts viser vi så damekollektionen AW14, og så lancerer vi vores nye site 'House of Hope' i januar. Vi har et vidunderligt og travlt beskæftiget hold af medarbejdere hos Hope!"
Hvad lavede du, inden du var med til at starte Hope?
"Jeg startede min karriere som designer for Gul&Bla, hvor jeg arbejdede sammen med Filippa Knutsson (som lancerede Filippa K i 1993). Så arbejdede jeg i fem år som chefdesigner for H&M, hvor jeg var med til at lancere et nyt koncept for kvinder. I 1997 var jeg lige ved at flytte til New York for at arbejde for Calvin Klein, men i sidste øjeblik besluttede jeg mig for at blive i Stockholm og starte i en ny stilling som Designchef hos Peak Performance."
Hvorfor valgte du at blive selvstændig?
"Jeg designede min første frakke, da jeg var 9 år. Det har altid være min passion og drivkraft. Jeg ville gerne have startet mit eget mærke tidligere, men mine forældre (som var entreprenører i tekstilbranchen) var stærkt imod mine ideer. Da jeg mødte min mand i 1999, fik jeg så endelig kræfter og selvtillid nok til at forfølge min drøm og starte Hope i 2001."
Har der været tidspunkter, hvor du bare havde lyst til at give op?
"Ja, det er så hård en rejse med så mange udfordringer. Jeg har lært at gøre meget andet end bare at designe. Jeg var administrerende direktør for Hope i 12 år, hvor jeg lærte om salg, forretning og økonomi, så jeg har været både bekymret og lykkelig mange gange."
Hvornår gik det op for dig, at Hope var blevet så stor en succes?
"I 2009 fik jeg eksperter i mit netværk til at hjælpe mig med at få virksomheden vurderet med friske øjne. Med den viden fik jeg foretaget ændringer, som øgede vores indtægter med 60 procent, og på det tidspunkt kunne jeg så se, at Hope havde potentialet til at vokse og at forbrugeren tog godt imod den retning, vi var på vej hen i. Jeg kunne se, at vi havde noget at tilbyde og som der var et behov for."
Har der været særligt mindeværdige øjeblikke, siden du var med til at starte Hope?
"Det første banklån, at vinde Guldknappen og at præsentere AW10-kollektionen i New York har alt sammen været meget mindeværdigt."