Har jeg levet på en løgn?

Foto: Getty Images Min kæreste har haft en affære, men jeg kan jeg ikke slippe ham, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Har jeg levet på en løgn?

Både min kæreste og jeg var utro i vores tidligere forhold, men nu har jeg opdaget, at han også har været mig utro. Jeg føler mig snydt og bedraget, men jeg kan ikke slippe ham, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om utroskab

Indtil for seks år siden levede jeg i et ægteskab, der udadtil så perfekt ud, men som i realiteten ikke var det. Jeg levede dog i det og havde ingen udsigter til at ændre det. Så mødte jeg tilfældigvis en mand, og lynet slog ned. Også han var gift og havde børn. Vi blev tætte venner, og snart blev vi dybt forelskede. Vi havde en affære i et år, inden jeg valgte at blive skilt, uden at jeg forventede, at han skulle gøre det samme. Det gjorde han dog et halvt års tid efter, hvorefter vi flyttede sammen i en sammenbragt familie med vores børn. 

LÆS OGSÅ: Er han utro, eller er det mig, der ser spøgelser?

Efter to år opdagede jeg så, at min kæreste havde haft kontakt med en anden kvinde og har haft det hele tiden, siden vi mødte hinanden. Jeg fik et chok, for selvom vi jo begge havde været utro, da vi mødtes, så troede jeg, at det var fordi, at vi to var skabt for hinanden. Min kæreste nægtede at tale om kvinden og ville ikke fortælle mig noget. Jeg tog ham dog i flere forskellige løgne om hende. Han blev dog ved med at fastholde, at hun kun var en veninde, og at de ikke sås mere. Siden da – i to år – har intet været det samme. Jeg stoler ikke på ham, jeg er ulykkelig, men når jeg forsøger at tale med ham om det, får jeg at vide, at jeg må komme videre. Jeg har nu haft kontakt med kvinden og fundet ud af, at hun var hans elskerinde i mere end et år samtidig med, at han havde en affære med mig, og vi begge var gift. Deres affære stoppede kun, da hun fandt en fast partner. De har dog haft kontakt i to år efterfølgende. Jeg sidder nu med en følelse af at være blevet snydt og bedraget, og jeg er ulykkelig og utryg. Min fornuft siger mig, at det er slut efter alle disse løgne, men mit hjerte kan bare ikke give slip.

Vibeke Dorph råder til at bryde med kæreste

Selvom du skriver, at din fornuft fortæller dig, at det er slut, alt imens dit hjerte ikke kan give slip, så tror jeg, at netop din nuværende sorg og ked-af-det-hed vidner om, at du er i gang med at give slip på dit forhold. Hvor trist og svært det end er, så er det også kun godt. For at komme til at tro og stole på din kæreste igen er jo umuligt. Ikke bare har han dyrket en anden kvinde, alt imens du satsede alt på, at det skulle være jer. Han har også løjet for dig og fortiet forholdet og af den vej fået dig til at føle, at det var dig, den var gal med. Når han så tilmed slår et så groft svigt hen med, at "du må se at komme videre", så vidner det om, at han overhovedet ikke har forståelse for, hvad det er for et følelsesmæssigt kaos, han har bragt dig ud i. Et sådant menneske er det følelsesmæssigt farligt at leve sammen med, for det vidner om, at han dybest set mangler empati. Mon ikke at det er det, din sorg og manglende tillid stædigt insistere på at fortælle dig?

LÆS OGSÅ: Min gifte kæreste har lagt mig på is

Derfor kan jeg heller ikke råde dig til andet end at bryde med din kæreste. For jeg tror simpelthen ikke på, at det vil være muligt for dig at genoprette tilliden til ham. Så stop med at forsøge på det. Det eneste, du får ud af det, er, at du fortsat svigter dig selv og slider dig selv endnu mere følelsesmæssigt ned. Du lyder jo selv til at være en lidenskabelig, følsom og sund kvinde. Alt det skal du passe på og værne om, indtil du møder en mand, der virkelig fortjener din kærlighed. Ham skal du nok møde, og til den tid vil du måske se på din nuværende kæreste som den parentes, der trods alt fik dig ud af et skrantende ægteskab, som du ikke selv var lykkelig i.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Parforhold, Utroskab og Skilsmisse