Jeg har fortrudt, at jeg har brudt med min intrigante mor
Foto: Getty Images Jeg har brudt kontakten til min mor, men det fylder ikke at have kontakt til hende, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg har fortrudt, at jeg har brudt med min intrigante mor

Selv om min mor er narcissist og jeg har brudt kontakten med hende, så tænker jeg meget på hende, for min mor er gammel. Det fylder for mig, at jeg ikke har kontakt til hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at have brudt med mor

Jeg har cuttet al kontakt til min mor og min søster, men det fylder meget, og jeg drømmer næsten hver nat om min mor. For at gøre en lang historie kort, så er min mor nok narcissist. Min søster ligeså, så de to har altid haft et særligt bånd, fordi de har kunnet spejle sig i hinanden. De er begge utrolig selvoptagede og mest fokuseret på egne behov. Det betyder, at jeg altid har været skubbet til side, fordi jeg er anderledes. Jeg har en god uddannelse, klarer mig godt økonomisk og har en god familie. Min mor og søster er derimod altid gået efter den velhavende mand, for at blive forsørget, og de har ofte følt sig overlegne på den baggrund. 

LÆS OGSÅ: Jeg har brudt kontakten med min vrede og aggressive mor

Vores forskelligheder har gennem årene skabt mange konflikter. De fleste bunder i min søsters jalousi og mindreværdskomplekser. Min mor har taget min søster i forsvar, og jeg har så bakket ud af konflikterne for fredens skyld. I sommer opstod der dog en konflikt, der ændrede alt. Familiesommerhuset skulle sælges, og det var aftalt, at jeg skulle overtage det, fordi jeg har økonomien til det, men min mor lavede pludselig om på planerne. Måden hun og min søster håndterede den sag på var bare ikke i orden, og det ledte til, at jeg brød med dem begge. Min mor har siden sendt et par sms’er i et forsøg på at skabe kontakt. Dog hver gang krydret med sin evindelige kritik af mig. Jeg har ikke svaret, for jeg magter dem ikke længere. De vil altid gerne have al min hjælp, men jeg får intet igen. Problemet er bare, at min mor er gammel, og jeg tænker meget på hende, for det fylder ikke at have kontakt til hende. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at tage kontakt 

Det er ikke dine ord om, at du har klaret dig godt her i livet, der overbeviser mig om, at du er et følelsesmæssigt fuldendt menneske. Det er det sidste, du beskriver, nemlig dit savn af din mor. For bag det savn står en kærlighed, der heldigvis har overlevet din mors – og din søsters – selvoptagede adfærd og intriger. Det savn skal du lytte nøje på. For bliver du ved med at holde fast i din vrede, så vil den sætte sig i dig som en kronisk bitterhed og sorg, der ikke kan gøres godt igen, når din mor først er herfra. Insisterer du derimod på at lytte til dit savn og agere, så giver du dig selv mulighed for at blive forsonet med din mor, før det er for sent, og det vil således være glæden og kærligheden, der får lov at vinde på den lange bane. 

LÆS OGSÅ: Kvinde på 27 år: Min mor kan ikke lide mig

Derfor er mit råd til dig, at du tager kontakt til din mor. Gør nogle ting med hende alene. Luk ørerne for alle intrigerne og kritikken, se det som den syge del af din mor, og tag så i stedet det, du har brug for: Hendes nærvær og jeres tid sammen. Det behøver såmænd ikke at være større ting, I gør, end at køre en tur, drikke en kop kaffe, eller at du hjælper hende med noget praktisk. Bare skab nogle gode stunder for jer, så du også har nogle gode minder, den dag hun er borte. For så vil det være de stunder og det nærvær, der vil fylde dig, i stedet for bitterheden, der nok er den tarveligste og mest ubrugelige følelse, vi mennesker kan døje med her i livet.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv