Min svigermor skaber splid i familien
Foto: Getty Images Min svigermor kan ikke være til arrangementer med min svigerfar, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min svigermor skaber splid i familien

Min svigermor og svigerfar har snart været skilt i et årti, men nu nægter min svigermor at komme til børnefødselsdage og lignende, hvis min svigerfar også kommer, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om svigermor, som skaber splid

Sagen er den, at jeg har den dejligste mand, men min svigermor er svær at greje. Jeg var singlemor, da jeg mødte min mand. Jeg havde to drenge, og de faldt også for ham, og hans familie for os. Så langt så godt. 

Vi valgte at få et barn sammen, vores datter er nu to år. Svigerforældrene er ovenud lykkelige for hende, de havde aldrig drømt om at få et barnebarn, så hun er jo deres øjesten. 

Problemet er, at mine svigerforældre er skilt og har været det i snart et årti. De har begge fået nye partnere, men min svigermor nægter at være i stue med min svigerfar grundet hans opførsel lige efter skilsmissen, hvor min svigerfar var psykisk uligevægtig. Til barnedåben for vores fælles barn kom hun og hendes kæreste. Vi syntes, det var en dejlig dag, det syntes hendes kæreste også, men min svigermor mente, at det havde været ubehageligt for hende. Nu nægter hun derfor at komme til vores datters fødselsdag og andre familiearrangementer, hvis min svigerfar også dukker op. 

LÆS OGSÅ: Skal jeg tage et opgør med svigermor?

Det har jeg det svært med, for jeg ville jo gerne, at vi alle kunne være sammen, det samme mener min svigerfar, der bestemt ikke er ude på at lave ballade. Jeg føler, at min svigermor gør alt det her for at straffe min svigerfar eller for at skabe opmærksomhed. Under alle omstændigheder sætter hun min mand og mig i en svær situation. Så hvordan skal vi gribe det an? Skal vi acceptere hendes valg, eller skal vi appellere til, at hun forsøger at være under tag med min svigerfar?

Vibeke Dorph råder til at tale venlig, men bestemt til svigermor

Når nu halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse, så findes der vel næppe en familie i vores lille land, der ikke har været i berøring med problemet. Og ja, en skilsmisse er en svær ting, fordi der er følelser og bristede drømme involveret, men det gør det kun endnu vigtigere, at alle holder hovedet koldt og opfører sig voksent og klogt. Det lyder det ikke til, at din svigermor har forstået. Tværtimod, når hun på tiende år stadigvæk kan holde gløderne i live ved at nægte at være i stue med sin eksmand og ad den vej skaber splid i familien, så er det snare børneholdet, hun er tjekket ind på. 

LÆS OGSÅ: Min svigermor er ved at koste mig mit ægteskab

Ligegyldigt hvilke argumenter, hun vil kunne diske op med for den ageren, så er ingen af dem i orden. Ti år er lang tid, hun har selv fundet sig en ny partner, og der er børn at tage hensyn til. Hun kan således ikke forvente særlige hensyn, hun må tage sig sammen og lægge fortiden bag sig, hvilket også vil være bedst for hende selv. Det synes jeg, at I skal forklare hende venligt, men også bestemt. Gør din svigermor opmærksom på, at hun er bedstemor, og at I forventer, at hun træder i karakter som en sådan. For det er nu engang en kærlig bedstemor og ikke en barnlig diva, der er brug for her. Gør hende også klart, at I fremover inviterer, som man gør det i andre velfungerende familier og ikke har tænkt jer at vise hverken hende eller andre særlige hensyn, og følg så håndfast den beslutning. Jeg kan godt forestille mig, at din svigermor i starten vil fortsætte sit forsøg på at manipulere, men når hun indser, at den opførsel ikke honoreres, så er jeg også sikker på, at hun stille og roligt retter ind.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv og Livsstil