Bryllupsdage år
SPONSORERET indhold

Oversigt over bryllupsdage: Dét skal du vide om de forskellige år og gaver

Hvad hedder bryllupsdagene for hvert år, man er gift? Vi giver dig her oversigten over de mange navne, traditioner og bud på gaver, der hører til de forskellige bryllupsdage.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
20. maj. 2023 | Livsstil | ALT.dk

Bryllupsdage er noget helt særligt, det ved vi alle. Og hvis I har lyst, kan alle bryllupsdage fremover også blive nogle mindeværdige af slagsen.

Men kender du dem alle år for år?

De fleste af os til traditioner knyttet til et bryllup, hvor bruden fx har noget blåt, lånt og gammelt på, mens gommen får klippet sin sok. Mange ved også, at man kan fejre sølvbryllup efter 25 år sammen.

Men vidste du, at der også er mange andre sjove og skønne ritualer forbundet med mange af de kommende forskellige bryllupsdage sammen år efter år?

LÆS OGSÅ: 19 bryllupsgaver til under 1.000 kroner

Det er fuldstændig valgfrit, om du vælger at fejre din bryllupsdag – men hvorfor ikke huske hinanden lidt på kærligheden årene efter jeres bryllup?

bryllup top.jpgBliv klogere på de forskellige bryllupsdage og de forskellige traditioner her. (Foto: Getty Images)

Hver bryllupsdag er forbundet med en type materiale - og som årene går, bliver materialet mere modstandsdygtigt, holdbart eller værdifuldt, hvilket afspejler ægteskabets modenhed og varighed.

Nogle bryllupsdage har helt bestemte traditioner tilknyttet, det kan være fx hele eller halve æresporte og en stor fest - mens andre bryllupsdage er mindre traditionsrige, men stadig kan fejres af brudeparret selv.

Uanset hvilke traditioner, der er forbundet med jeres bryllupsdag, giver vi her en oversigt over, hvad de forskellige bryllupsdage hedder, og hvad de officielle traditioner er.

For hvad er navnet på bryllupsdagen, når I har været gift i 5 år? Hvad hedder den 28 års bryllupsdag? Og hvilke bryllupsdage fejrer I efter 17 år eller 30 år sammen?

Sammen kan I udvælge jeres vigtigste bryllupsdage, hvor I vil hylde hinanden. Fx findes der både sukker-, måne- og porcelænsbryllup, men bliv klogere på alle navnene her.

Oversigt over forskellige bryllupsdage og år:

0 år – Bryllup

Tradition: Til jeres bryllup skæres toppen af bryllupskagen af og gemmes i fryseren til brudeparret til deres papirbryllup.

Gaver: Til et bryllup er der frit spil, når det kommer til gaver - se vores guide her. Hvis det er et yngre par, er de måske ved at etablere sig og har brug for nyt til et fælles hjem? Andre bliver glade for oplevelsesgaver eller et tilskud til bryllupsrejsen.

1 år – Papirbryllup

Tradition: Papiret er et materiale, der er skrøbeligt og let kan rives itu. Samtidig symboliserer et blankt stykke papir også starten på jeres fælles eventyr, som I nu skriver sammen. På brudeparrets 1-års bryllupsdag, deres papirbryllup, spises toppen af bryllupskagen.

Gaver til papirbryllup: Det første år gives gaver af materialet papir. Måske en billet til en bestemt begivenhed, et print af et billede, en god bog - eller du kan lave en personlig blomst af crepepapir

2 år – Bomuldsbryllup

Gaver til bomuldbryllup: Tøj af 100% bomuld, fx en T-shirt med et personligt tryk på, lækkert sengetøj, en bomulds-hængekøje - eller du kan lave et personligt broderi, hvor du giver udtryk for din kærlighed (tip: du kan lære at brodere her.)

3 år – Læderbryllup

Gaver: Alt af læder, fx en pung, møbler med detaljer af læder, en taske, tøj af læder, læderhandsker - eller du kan lave en simpel og smuk nøglering af læder.

4 år – Blomsterbryllup/Hyacintbryllup

Gaver til blomsterbryllup/hyacintbryllup: En buket, måske inspireret af brudebuketten? Et abonnement på blomster, som bliver sendt hjem til jer hver måned. Blomster til haven, en flaske vin med blomster på etiketten, en parfume med blomsterduft - eller du kan lave mad med spiselige blomster.

5 år – Træbryllup

Tradition: Træbryllup er det første alvorlige jubilæum i livet som par. Jeres kærlighed er nu vokset til et lille, men stærkt forankret træ. I kan holde til flere udfordringer, og sammen kan I vokse jer større og stærkere herfra. Mange har en tradition med et plante et lille træ sammen.

Gaver til træbryllup: Et træ, I kan plante sammen i jeres have. Har I ikke en have, kan I donere et beløb til folkeskoven.dk, hvor der plantes træer i Danmark og udlandet. Ting af materialet træ, fx møbler, et klassisk brætspil af træ, som skak eller backgammon - eller du kan gro dit eget avocadotræ

6 år – Sukkerbryllup

Gaver til sukkerbryllup: ALT til den søde tand, som chokolade, desserter og is. Du kan også kaste dig ud i selv at lave hjemmelavet karameller eller sundt slik, som du kan forme som hjerter. Af oplevelsesgaver kan du give et gavekort til fx et dessert- eller flødebollekursus - eller invitere ud til det store "kagebord" ude i byen.

bryllupsdage sådan hedder alle bryllupsdagene.jpgTil selve bryllupet skæres toppen af bryllupskagen, og så gemmes den i fryseren til den første bryllupsdag, hvor den spises. (Foto: Getty Images)

7 år – Uldbryllup

Gaver til uldbryllup: Alt af uld, fx et tæppe, vanter eller en lækker trøje i luksusuld - er du ferm med de kreative fingre, kan du lave de fineste hjemmelavede sutsko/filtfutter af uld.

8 år – Bronzebryllup

Gaver til bronzebryllup: Et bronze-smykke, en billedramme af bronze med et personligt motiv, en pyntegenstand til boligen lavet af bronze. Vil I ud og opleve noget sammen, så lav en hjemmelavet picnic-kurv, og tag ud og find en bronze-skulptur, hvor I sætter jer tæt ved og nyder kurvens indhold sammen. 

9 år – Pilbryllup/Stråbryllup

Gaver til pilbryllup/stråbryllup: En flettet kurv af pil, hvor du kommer en særlig gave i. En luksusudgave af en ståhat eller blød ståtaske. Har I en have, kan du give et pilehegn - eller du kan måske give et kursus i pileflet? 

10 år – Tinbryllup

I har nu været ægtefolk i et årti, tillykke med det! Der er ingen officielle traditioner forbundet med dagen, men du kan overveje at indgravere en kærlighedshilsen i en af tin-gaverne herunder.

Gaver til tinbryllup: Fade, platter og medaljer af tin, en tinfigur, et drikkekrus med tinlåg eller en tinæske (som du måske ligger en ekstra overraskelse i?) Tænker du, at det er helt håbløst at finde noget lavet af tin, kan du evt. søge efter brugte tin-ting på DBA.dk.

11 år – Stålbryllup/Ravbryllup

Gaver til stålbryllup/ravbryllup: Der er mange muligheder, når det kommer gaver, når et par har været gift i 11 år: Ting af stål, som en god køkkenkniv, smykker, ure og pyntegenstande til boligen. Det kan være møbler med stål-elementer, gode gryder - og i den lidt skæve ende måske en håndvægt, så man er i form til de næste mange år sammen? Et flot ravsmykke, fx en ring eller vedhæng til en halskæde, er også oplagt at give. Har I en have, kan et bålfad af stål give hyggelige stunder sammen.

12 år – Silkebryllup

Gaver til silkebryllup: Silke er et luksusmateriale. Du kan til denne bryllupsdag give tøj lavet af silke, fx slip, tørklæder, bluser, kjoler, en pyjamas eller en japansk silke-kimono. Alternativt sengetøj af silke eller en silkesovemaske. 

12 ½ år – Kobberbryllup

Tradition: Familie og/eller venner laver en til et kobberbryllup en halv æresport af blomster og grøntsager henover hoveddøren hos parret. Nogle arrangerer til et kobberbryllup musik og et flot morgenbord og overrasker parret på selve bryllupsdagen. Her vækkes de af venner og familie med larm fra grydelåg og sang om morgenen, som bliver ved, indtil parret kommer ud gennem æresporten. Mange par arrangerer ofte selv en fest i forbindelse med deres kobberbryllup en nærtliggende dag.

Gaver til kobberbryllup: Ting til boligen i kobber, kobber-gryder, olielamper i kobber eller et verdenskort i kobber. Men ellers er der for denne fejring traditionelt frit spil, tænk evt. i oplevelsesgaver

13 år – Kniplingsbryllup

14 år – Elfenbensbryllup

15 år – Krystalbryllup

16 år – Månebryllup

17 år – Ametystbryllup

18 år – Margueritbryllup

19 år – Granatbryllup

20 år – Porcelænsbryllup

21 år – Turkisbryllup

22 år – Alliancebryllup

23 år – Tulipanbryllup

24 år – Karatbryllup

25 år – Sølvbryllup

Tradition: Sølvbryllupet er en af de helt store fester, og når der er sølvbryllup laver venner og/eller familie en hel æresport til hoveddøren, hvor der synges og spilles hornmusik om morgenen. Der bliver også arrangeret morgenbord. Hvis ægteskabet er indgået en lørdag, laves dette arrangement oftest en tirsdag eller onsdag morgen. Nogle sølvbryllupspar holder en sølvbryllup-fest den efterfølgende weekend bl.a. med en god middag, andre tager på en ferie sammen (måske med den nærmeste familie.)

Gaver til sølvbrylluppet: Når den står på sølvbryllup er det oplagt med ting af sølv, som sølvsmykker, et ur eller sølvfad eller en sølvkande. På en sådan gave er det oplagt med en personlig indgravering. 

sølvbryllup.jpgSølvbryllup er oplagt at fejre med gaver af sølv. (Foto: Getty Images)

Efter sølvbryllup fejres der ikke bryllupsdage hvert år, men hvert 5. år derimod. Den næste er derfor:

30 år – Perlebryllup

35 år – Koralbryllup

40 år – Rubinbryllup

45 år – Safirbryllup

50 år – Guldbryllup

Tradition: Fejring af et guldbryllup minder egentlig meget om arrangementet ved sølvbryllup. Venner og/eller familie opstiller ved et guldbryllup igen en æresport ved hoveddøren med sang, musik og morgenbord. Et guldbryllup bliver normalt afholdt en fredag eller lørdag morgen, hvis brudeparret blev gift på en lørdag.

Gaver til guldbryllup: Til et guldbryllup er det oplagt med ting af guld.

55 år – Smaragdbryllup

60 år – Diamantbryllup

Tradition: På ens 60-års bryllupsdag, jeres diamantbryllup, modtager man et brev fra kongen eller dronningen. Det sørger den kommune for, som brudeparret bor i.

65 år – Krondiamantbryllup

70 år – Jernbryllup

75 år – Atombryllup eller kronjuvelbryllup

80 år – Egebryllup

90 år – Granitbryllup

Kilder: Wikipedia.dkEventzonen blogbryllupsideer.dk. 

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave

Bryllup billeder

16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet

Bryllupskage

Her er 31 af Instagrams smukkeste kager til den store dag

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

etikette på Instagram

Kære Bryllupsgæst: Sådan her skal du absolut ikke bruge Instagram, når du er til bryllup

Rustikt bryllup

10 fine steder at holde bryllup i og omkring København

Bryllupsklar

Dette er den bedste alder at blive gift - ifølge videnskaben

Bryllupsgaver til par

21 bryllupsgaver til under 1.000 kroner

Kendte med korte ægteskaber

10 kendis-ægteskaber, der endte usædvanligt brat

Bryllupstale

7 tips fra eksperten: Sådan skriver du en god bryllupstale

Kendte brudekjoler

Se billederne: Disse ikoniske brudekjoler dannede mode

Det perfekte bryllup

Den kommende bruds overvejelser om det perfekte bryllup

brudebuket

8 idéer: Hvordan skal din brudebuket se ud?

Skal I holde bryllup er her masser af inspiration til jeres bordkort.

7 smukke bordkort du selv kan lave til brylluppet

Det kan være sin sag at finde et festlokale til sit bryllup.

7 gode råd: Sådan finder I det rigtige festlokale til jeres bryllup

Fernanda Palmeiro Ole Lynggaard

Fernanda Palmeiros bryllup: Bondegårdsfest

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Traditionelt dansk

bryllupsinpiration

Vores bryllup: Sydlandsk charme

Whitney Kay & Brian Scott will make you cry | Shore Lodge wedding video

Rørende video: Gommen afgiver to MEGET vigtige løfter på sin bryllupsdag ♥

brylluprejse i storby

Bryllupsrejsen: 4 storbyrejser

brylluprejser

Bryllupsrejsen: 4 alternative bryllupsrejser

romantiske bryllupsrejser

Bryllupsrejsen: 4 romantiske rejser

Cecilie Rubini og Michael Falgren

Kom med til vores bodegabryllup

Spar penge til bryllup

30 måder at spare tusindvis af kroner på til dit bryllup

bryllupsplan

Guide: Bryllup uden stress

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre

Du skal arrangere polterabend, men hvad skal I lege?

7 lege I skal lege til din venindes polterabend

Chanel mules

10 brudesko, du kan købe på udsalg lige nu

JFK Jackie Kennedy bryllup

Find den perfekte brudekjole til din kropstype

Den ultimative guide: 25 ideer til jeres polterabend

Den ultimative guide: 27 ideer til polterabend aktiviteter

inspiration til smukt brudehår

Brudehår: 11 ideer til den kommende brud

Bryllupsgæster

7 ting du skal undgå: Det brokker bryllupsgæster sig altid over

Anbefalet til dig