Bryllupsdage år

Foto: Getty Images Hvad hedder det nu, når man har været gift i 25 år?

Bryllupsdage navne

Oversigt over bryllupsdage: Dét skal du vide om de forskellige år og gaver

Hvad hedder bryllupsdagene for hvert år, man er gift? Vi giver dig her oversigten over de mange navne, traditioner og bud på gaver, der hører til de forskellige bryllupsdage.

En bryllupsdag er noget helt særligt, det ved vi alle. Og hvis I har lyst, kan jeres fremtidige bryllupsdage også blive nogle mindeværdige af slagsen.

Men kender du dem alle år for år?

De fleste af os kender til tradioner knyttet til selve brylluppet, hvor bruden fx har noget blåt, lånt og gammelt på, mens gommen får klippet sin sok. Men vidste du, at der også er sjove og skønne ritualer forbundet med de mange af kommende bryllupsdage sammen?

LÆS OGSÅ: 19 bryllupsgaver til under 1.000 kroner

Det er fuldstændig valgfrit, om du vælger at fejre din bryllupsdag – uanset hvor mange traditioner, der er forbundet med den enkelte dag. Men hvorfor ikke huske hinanden lidt på kærligheden?

Hver bryllupsdag er forbundet med en type materiale, og som årene går, bliver materialet mere modstandsdygtigt, holdbart eller værdifuldt, hvilket afspejler ægteskabets modenhed og varighed.

Nogle bryllupsdage har helt bestemte traditioner tilknyttet - som fx hele eller halve æresporte og store fester - mens andre er mindre traditionsrige, men stadig kan fejres af brudeparret.

Uanset hvilke traditioner, der er forbundet med jeres dag, giver vi her en oversigt over, hvad de enkelte bryllupsdage hedder, og hvad de officielle traditioner er.

For hvad er navnet på bryllupsdagen, når I har været gift i 5 år? Og hvad fejrer I efter 17 år eller 30 år sammen?

Fx finder der både sukker-, måne- og porcelænsbryllup, men bliv klogere på alle navnene her: 

Oversigt over bryllupsdag og år

0 år – Bryllup

Tradition: Toppen af bryllupskagen skæres af og gemmes i fryseren til brudeparret

Gaver: Her er frit spil, se vores guide her. Hvis det er et yngre par, er de måske ved at etablere sig og har brug for nyt til et fælles hjem? Andre bliver glade for oplevelsesgaver eller et tilskud til bryllupsrejsen.

1 år – Papirbryllup

Tradition: Papiret er et materiale, der er skrøbeligt og let kan rives itu. Samtidig symboliserer et blankt stykke papir også starten på jeres fælles eventyr, som I nu skriver sammen. På brudeparrets 1-års bryllupsdag spises toppen af bryllupskagen.

Gaver: Gaver af materialet papir. Måske en billet til en bestemt begivenhed, et print af et billede, en god bog - eller du kan lave en personlig blomst af crepepapir

2 år – Bomuldsbryllup

Gaver: Tøj af 100% bomuld, fx en T-shirt med et personligt tryk på, lækkert sengetøj, en bomulds-hængekøje - eller du kan lave et personligt broderi, hvor du giver udtryk for din kærlighed (tip: du kan lære at brodere her.)

3 år – Læderbryllup

Gaver: Alt af læder, fx en pung, møbler med detaljer af læder, en taske, tøj af læderlæderhandsker - eller du kan lave en simpel og smuk nøglering af læder.

4 år – Blomsterbryllup/Hyacintbryllup

Gaver: En buket blomster, måske inspireret af brudebuketten? Et abonnement på blomster, som bliver sendt hjem til jer hver måned. Blomster til haven, en flaske vin med blomster på etiketten, en parfume med blomsterduft - eller du kan lave mad med spiselige blomster.

5 år – Træbryllup

Tradition: Træbryllup er det første alvorlige jubilæum i livet som par. Jeres kærlighed er nu vokset til et lille, men stærkt forankret træ. I kan holde til flere udfordringer, og sammen kan I vokse jer større og stærkere herfra. Mange har en tradition med et plante et lille træ sammen.

Gaver: Et træ, I kan plante sammen i jeres have. Har I ikke en have, kan I donere et beløb til folkeskoven.dk, hvor der plantes træer i Danmark og udlandet. Ting af materialet træ, fx møbler, et klassisk brætspil af træ, som skak eller backgammon - eller du kan gro dit eget avocadotræ

6 år – Sukkerbryllup

Gaver: ALT til den søde tand, som chokolade, desserter og is. Du kan også kaste dig ud i selv at lave hjemmelavet karameller eller sundt slik, som du kan forme som hjerter. Af oplevelsesgaver kan du give et gavekort til fx et dessert- eller flødebollekursus - eller invitere ud til det store "kagebord" ude i byen.

7 år – Uldbryllup

Gaver: Alt af uld, fx et tæppe, vanter eller en lækker trøje i luksusuld - er du ferm med de kreative fingre, kan du lave de fineste hjemmelavede sutsko/filtfutter af uld.

8 år – Bronzebryllup

Gaver: Et bronze-smykke, en billedramme af bronze med et personligt motiv, en pyntegenstand til boligen lavet af bronze. Vil I ud og opleve noget sammen, så lav en hjemmelavet picnic-kurv, og tag ud og find en bronze-skulptur, hvor I sætter jer tæt ved og nyder kurvens indhold sammen. 

9 år – Pilbryllup/Stråbryllup

Gaver: En flettet kurv af pil, hvor du kommer en særlig gave i. En luksusudgave af en ståhat eller blød ståtaske. Har I en have, kan du give et pilehegn - eller du kan måske give et kursus i pileflet? 

10 år – Tinbryllup

I har nu været ægtefolk i et årti, tillykke med det! Der er ingen officielle tradioner forbundet med dagen, men du kan overveje at indgravere en kærlighedshilsen i en af tin-gaverne herunder.

Gaver: Fade, platter og medaljer af tin, en tinfigur, et drikkekrus med tinlåg eller en tinæske (som du måske ligger en ekstra overraskelse i?) Tænker du, at det er helt håbløst at finde noget lavet af tin, kan du evt. søge efter brugte tin-ting på DBA.dk.

11 år – Stålbryllup/Ravbryllup

Gaver: Ting af stål, som en god køkkenkniv, smykker, ure og pyntegenstande til boligen. Det kan være møbler med stål-elementer, gode gryder - og i den lidt skæve ende måske en håndvægt, så man er i form til de næste mange år sammen? Et flot ravsmykke, fx en ring eller vedhæng til en halskæde, er også oplagt at give. Har I en have, kan et bålfad af stål give hyggelige stunder sammen.

12 år – Silkebryllup

Gaver: Silke er et luksusmateriale. Du kan give tøj lavet af silke, fx slip, tørklæder, bluser, kjoler, en pyjamas eller en japansk silke-kimono. Alternativt sengetøj af silke eller en silkesovemaske. 

12 ½ år – Kobberbryllup

Tradition: Familie og/eller venner laver en halv æresport af blomster og grøntsager henover hoveddøren hos parret. Nogle arrangerer musik og et flot morgenbord og overrasker parret på selve bryllupsdagen. Her vækkes de med larm fra grydelåg og sang om morgenen. Ofte planlægger kobberbrudeparret selv en fest en nærliggende dag.

Gaver: Ting til boligen i kobber, kobber-gryder, olielamper i kobber eller et verdenskort i kobber. Men ellers er der for denne fejring traditionelt frit spil, tænk evt. i oplevelsesgaver

Fra kniplingsbryllup til karatbryllup:

13 år – Kniplingsbryllup

14 år – Elfenbensbryllup

15 år – Krystalbryllup

16 år – Månebryllup

17 år – Ametystbryllup

18 år – Margueritbryllup

19 år – Granatbryllup

20 år – Porcelænsbryllup

21 år – Turkisbryllup

22 år – Alliancebryllup

23 år – Tulipanbryllup

24 år – Karatbryllup

25 år – Sølvbryllup

Tradition: Til sølvbrylluppet laver venner og/eller familie en hel æresport til hoveddøren, hvor der synges og spilles hornmusik om morgenen. Der bliver også arrangeret morgenbord. Hvis ægteskabet er indgået en lørdag, laves dette arrangement oftest en tirsdag eller onsdag morgen. Nogle sølvbryllupspar holder en fest, andre tager på en ferie sammen (måske med den nærmeste familie.)

Gaver: Det er oplagt med ting af sølv, som sølvsmykker, et ur eller sølvfad med en personlig indgravering. 

Herefter fejres der ikke bryllupsdag hvert år, men hvert 5. år derimod. Den næste er derfor:

30 år – Perlebryllup

35 år – Koralbryllup

40 år – Rubinbryllup

45 år – Safirbryllup

50 år – Guldbryllup

Tradition: Fejring af guldbrylluppet minder egentlig meget om arrangementet ved sølvbrylluppet. Venner og/eller familie opstiller igen en æresport ved hoveddøren med sang, musik og morgenbord. Det bliver normalt afholdt en fredag eller lørdag morgen, hvis brudeparret blev gift på en lørdag.

55 år – Smaragdbryllup

60 år – Diamantbryllup

Tradition: På ens 60-års bryllupsdag modtager man et brev fra kongen eller dronningen. Det sørger den kommune for, som brudeparret bor i.

65 år – Krondiamantbryllup

70 år – Jernbryllup

75 år – Atombryllup eller kronjuvelbryllup

80 år – Egebryllup

90 år – Granitbryllup


Kilder: Wikipedia.dkEventzonen blogbryllupsideer.dk.
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Parforhold, Lister, Bryllupsdag og Bryllup