Cana Buttenschøn
SPONSORERET indhold

"Jeg er stadig på røven over, at man kan leve af det her"

Cana Buttenschøn har en jordemoderuddannelse i baggagen, er ambassadør for Plan Danmark og blogger om at være mor, kone og kvinde – også når det er svært og knap så pænt.

Af: Simone Brandt Hald
29. mar. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hvorfor har du valgt at dele ud af dine tanker offentligt?
– Fordi jeg ikke kan lade være. Det er gået hen og blevet vigtigt for mig at have den her platform, hvor jeg kan dele mine tanker. Jeg startede bare med at skrive for sjov, men så fandt jeg ud af, at det gjorde godt for mig at få reflekteret over min hverdag og mit liv. Det gav mig et mere positivt mindset. Så jeg bruger bloggen som pusterum. Og det har gjort mig gladere og gjort, at jeg har lært mig selv at kende på en rigtig fin måde, fordi jeg hele tiden skriver ned, hvad jeg tænker og mener. Så jeg tvinger hele tiden mig selv til at tage stilling til mig selv, og det, tror jeg, er enormt vigtigt. Jeg prøver at være meget ærlig – også omkring de ting, der er svære og gør ondt.

Hvad var det, der var så appellerende ved at springe ud som fuldtidsblogger?
– Helt klart den frihed, der ligger i det i forhold til mit familieliv, fordi jeg selv bestemmer min arbejdstid. Og selvom jeg arbejder mere, end jeg nogensinde har gjort, så flyder arbejde og fornøjelser bare sammen. En del af det at drive en blog er jo også at gå til gallapremierer og få ansigtsbehandlinger. Jeg sidder selvfølgelig også rigtig meget på kontor, besvarer rigtig mange e-mails, laver fakturering og bogføring – alt det kedelige – men der er også meget af alt det sjove. Det er jo helt vildt privilegeret, at man kan få lov til at beskæftige sig med sin hobby hver dag, og jeg er stadig lidt på røven over, at man kan leve af det, og at det er mig, der gør det.

LÆS OGSÅ: SoMe-stjerne på fuld tid

Hvad består dit job i?
– Mit primære arbejde består i at skrive blogindlæg, tage billeder og forberede indhold til bloggen. Jeg udgiver to blogindlæg dagligt, og det kræver noget. Både at skrive det og have forberedt, hvad man vil skrive om. Hver uge er der typisk et jordemoderbaseret indlæg med en fødselsberetning, to skønhed- og modeindlæg, og så er der indlæg med hverdagsberetninger og mere personligt kvindelivsstof.

– I går udgav jeg et mere politisk indlæg, der handlede om den her asylspray, som jeg tog stærk afstand fra. Det var lidt vildt at udgive så holdningsbaseret et indlæg. Jeg gjorde det meget i starten, men har langsomt tonet det politiske ned. Der er bare nogen gange, jeg ikke kan lade være. Og der er jeg jo heldig, at jeg ikke er et dameblad, men bare mig selv – og jeg bestemmer selv over mit indhold.

Hvor mange penge tjener du på din blog?
– Jeg lever rigtig fint af det. Det giver en solid månedsløn, men det kræver også en del læsere. Der er rigtig mange samarbejder, jeg takker nej til. Det gælder nok cirka halvdelen af dem, jeg bliver tilbudt. Man skal ikke bare tro, at man kan købe sig til et sponsoreret indlæg hos mig, der handler om hvad som helst, for det skal være noget, jeg interesserer mig for, kan se en værdi i og gerne vil brandes sammen med. Og når jeg siger nej til en masse, kræver det, at prisen for de indlæg, jeg siger ja til, er høj nok.

Hvad er nøglen til din succes?
– Måske at jeg bare er helt almindelig. Jeg føler lidt, at mine 65.000 læsere er mine veninder, og jeg tror også, det er sådan, de har det med mig. Jeg er blevet en virtuel veninde, som man lige skal ind og tjekke, hvad siger og mener i dag.

LÆS OGSÅ: Derfor deler vi sårbare ting på Facebook

Du har valgt et ret usikkert erhverv, hvor du ikke er sikret barsel, sygedagpenge osv. Føler du, det er et pres?
– Nej, overhovedet ikke. Men jeg er også sådan en, der tænker: "Det hele skal nok gå, ellers finder jeg bare på noget andet." Og hvis jeg skulle blive syg, ville min blog nok bare tage en anden drejning, og så ville jeg skrive om det.

Hvad er det mest udfordrende ved at være fuldtidsblogger?
– Den helt store forskel på at være lønmodtager og selvstændig er, at det er rigtig svært at finde ud af at holde fri. Jeg har ikke holdt rigtig ferie i to år, efter jeg blev blogger. Men det er, fordi det også er min hobby, så selvom jeg er på ferie, har jeg lyst til skrive indlæg og svare læsere. Faktisk kan jeg godt mærke, at jeg har behov for at ligge på en strand og kigge op i himlen engang imellem, men når jeg så står i det, kan jeg alligevel ikke helt slippe bloggen. Det skal jeg helt klart arbejde med.

Er du ikke bange for at få stress?
– Jo, mega meget. Derfor har jeg startet et kontorfællesskab for bloggere, hvor jeg kan tage hen for at arbejde. I håb om at jeg så ikke gør det lige så meget derhjemme, når jeg burde holde fri. Men det er lidt svært at overholde i praksis, for jeg vil faktisk hellere blogge end at smide mig i sofaen og se fjernsyn. Jeg ser det bare ikke som en pligt, og det er en indgroet del af vores familieliv.

Hvilke døre har bloggen åbnet for dig?
– Jeg har været vildt stolt af at have et samarbejde med Plan Danmark, som jeg er ambassadør for og har rejst til Sierra Leone med. Det har jeg holdt foredrag om på skoler. I februar var jeg med Danmarksindsamlingen i Nepal for at sætte fokus på hungersnød blandt børn. Og så har jeg talt foran flere tusinde kvinder under Lady Walk 2015. Jeg synes, den slags er helt vildt sjovt, og der får jeg mit entertainergen pleaset lidt. Det var jeg nok aldrig sket, hvis ikke jeg havde min blog.

LÆS OGSÅ: Kan du gætte, hvilken emoji kvinder bruger mest?

LÆS OGSÅ: Med Cana Buttenschøn i Sierra Leone: Jeg går i skole hver dag, så jeg kan blive advokat eller læge, når jeg bliver voksen"

LÆS OGSÅ: Ibi Makienok: "Jeg føler mig pissesnydt af universet"