Dyrevelfærdsmærket

Dyrevelfærdsmærket

Nyt mærke på vej: Det betyder de tre hjerter på dit kød

Staten har indført et nyt mærke, som skal forsøge at løfte dyrevelfærden ved, at du kan kigge efter hjerter, når du køber kød.

Der findes mange mærker på dine madvarer, når du handler ind – og nu er der kommet et til i rækken, der denne gang sætter fokus på dyrevelfærd. Nemlig tre hjerter på dit kød.

Formålet med det nye mærke er at gøre det overskueligt for dig, hvilke vilkår dyret i den pakke kød, du står med i hånden, har levet under, før det havnede i køledisken.

LÆS OGSÅ: 5 kvalitetsvarer vi køber

Staten står bag Dyrevelfærdsmærket, som kommer i butikkerne i løbet af foråret, hvor det supplerer de to andre statslige mærker: 'Ø-mærket' for økologi og 'Nøglehullet' for et sundere madvalg.

I første omgang indføres mærket på grisekød, men det vil senere blive udvidet til omfatte andre typer af kød, melder Fødevarestyrelsen.

Dyrevelfærdsmærket tager udgangspunkt i fem grundkrav, der er valgt af Fødevarestyrelsens eksperter. Hvert krav går udover, hvad der er af lovmæssige minimumskrav til svineproduktion:

  1. Søerne skal være fritgående i hele produktionsforløbet
  2. Grisene skal have hele haler – det vil sige, at de ikke får kuperet deres haler og ikke har været udsat for halebid
  3. Mere halm til at rode rundt i og holde grisene beskæftiget, samt til redebygning
  4. Mere plads
  5. Dyrene må ikke have været under transport i mere end otte timer

Kødet tildeles mellem ét og tre hjerter, alt efter hvor godt produktet lever op til kravene om bedre dyrevelfærd.

Tre hjerter er det højeste, kødet kan opnå. Så opfylder det både de fem grundkrav, men derudover skal grisene blandt andet også have adgang til udearealer, der er krav om endnu mere halm, og dyrene har næsten 100 procent mere plads at boltre sig på i forhold til standartkravene.

Ved to hjerter har grisene 30 procent mere plads end standartkravene, og der er krav om mere halm.

Ét hjerte opfylder mærkets 5 grundkrav.

Se, hvad vi ellers skriver om: Svin, Kæledyr og Kød