Dronning Margrethe

Foto: NTB/Scanpix Dronningen stråler i solgul brokade i selskab med prins Henrik i 1973.

Sådan lever du en dag som H. M. Dronning Margrethe den 2.

Har dronningen glemt at sende dig en invitation til hendes fødselsdag, kan du sagtens fejre hende alligevel. Vi guider dig til flere festlige indslag i løbet af dagen.

Tetid

Start dagen hos Perchs Tearoom, hvor I får serveret udsøgt te i smukt porcelæn og samtidigt kan lægge en god bund med deres Klassisk Ceremoni, som består af små sandwich, petit fours og scones, der serveres med marmelade, lemon curd og flødeskum og et glas boblende cremant til at indlede fejringen med.

Perchs.dk, Kronprinsensgade 5, 1114 København K

Vagtskifte

Ved middagstid kan I bevæge jer ind til Livgardernes Kaserne i Gothersgade og følge den kongelige vagtparade, der med musik, pomp og pragt går hele vejen til Amalienborg Slotsplads. Klokken 12 er der vagtskifte, som akkompagneres med blæs og beats af det velspillende musikkorps. Det er en københavnerklassiker.

Kongehuset.dk, Livgardens Kaserne, Gothersgade 100, 1123 København

LÆS OGSÅ: Her er dronning Margrethes mest ikoniske citater gennem tiden

En bid hos dronningen

Når frokostsulten melder sig, slår I et smut forbi dronningen af smørrebrød, Ida Davidsen, i Store Kongensgade, hvor I kan vælge mellem intet mindre end 250 forskellige slags, som serveres på hjemmebagt rugbrød. Bestil fx sildetallerkenen, en rejemad med håndpillede rejer eller en klassisk kartoffelmad.

Idadavidsen.dk, Store Kongensgade 70, 1264 København K

Smykkeskrinet

Lige ved Kongens Have ligger Rosenborg Slot, hvor I kan se kronjuvelerne, som dronningen bærer et par gange om året, bl.a. under nytårstalen, og når der kommer statsbesøg, de må nemlig kun bæres inden for landets grænser. Og når I nu alligevel er på Rosenborg Slot, kan I i samme ombæring betragte de royale portrætter af bl.a. Christian VII, Caroline Mathilde og Louisa Augusta, som er blevet foreviget på lærred af den danske 1700-tals kunstner Jens Juel.

Kongernessamling.dk, Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4A, 1350 København

Kageslabberas

Tank op på flødeskum og stemning hos La Glace, som siden 1870 har serveret smukke og ekstravagante kager. Prøv fx den klassiske Othello-lagkage eller stik gaflen i et stykke af den navnkundige sportskage. Den varme chokolade er legendarisk.

Laglace.dk, Skoubogade 3, 1158 København 

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe: "Man skal ikke bruge Dannebrog til hvad som helst"

Flora Danica

Afslut den royale tour med et besøg hos den kongelige hofleverandør Bering House of Flowers, og tag et smukt bundt blomster med hjem til dit eget palæ. Husk at få nogle margeritter med i buketten, det er nemlig dronningens yndlingsblomst. 

Beringflowers.com, Landemærket 12, 1119 København K

Se, hvad vi ellers skriver om: Dronning Margrethe, Livsstil og Guide