Dronning Margrethe
SPONSORERET indhold

Her er dronning Margrethes mest ikoniske citater gennem tiden

Dronning Margrethe har gennem årene udtalt sig om alt fra klimakrise og Christiania til ægteskab og børneopdragelse i sine mange interviews og nytårstaler. Vi har samlet nogle af hendes mest mindeværdige citater.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
03. apr. 2020 | Livsstil | Eurowoman

Om livet

“Det er ikke muligt at udvikle sig til et helt menneske, hvis man skal leve i en stue med kun tre vægge.”

Amalienborg, 2010

Om Christiania 

“Ja, selvfølgelig kunne det være sjovt at besøge Christiania, men selvfølgelig kunne det være sjovest at besøge Christiania, hvis man ikke så ud, som jeg gør. [...] Det svarer lidt til, at man gerne vil være navigatør eller pilot og opdagede, at man var farveblind, så man må opgive den mulighed.”

Interview med DR, 1984

Om ægteskabet

“Et ægteskab er lidt af en urtepotte, som to planter skal bo i. Men man skal også passe den jord, de planter skal bo i.”

Berlingske, 1989

Om audienser

“Jeg improviserer mig frem – det foretrækker jeg sandelig, for så bliver samtalen spontan. Man kan faktisk nå langt omkring på de ca. to minutter, det varer – man kan også nå at sige en del vrøvl, det hænder, jeg håber, folk bærer over med min fummelhovedethed.”

Dronning i Danmark, 1989

Om klima

“Man kan jo ikke køre trillebør fra Malmø til Haparanda, hvis jeg må sige det på den måde.”

Expressen, Sverige, 2019

LÆS OGSÅ: Fra gravhunde og bridge til ægteskab og ensomhed: 11 citater fra prins Henrik om alt det, han elskede og foragtede

Om alder

“Jeg er ekstremt bange for at blive ‘tante-agtig’. Jeg tror nok, at der bor egenskaber i mig, der kunne gøre, at jeg blev en kedelig gammel moster, hvis jeg ikke passer på.”

BT, 1990

Om børn

“Børnene skal jo også selv vokse op, og man skal smide dem ud i gadekæret på et eller andet tidspunkt. Og helst længere ud – i verdenshavet!”

En familie og dens Dronning, 1996

Om etikette

“Undskyld, men nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, at vi har gået i skole sammen, så jeg tror ikke, at vi er dus.”

Pressemøde i Kongehuset, 2015

Om beskedenhed

“Beskedenhed ved man ikke, man har, før man viser det.”

BT, 1988

Om dannelse

“En appelsin i turbanen er godt, men den smager ikke dårligere, fordi man selv har måttet finde træet og plukke frugten.” 

Dronning i Danmark, 1989

Om drømme

“Jeg drømmer altid i farver. For fuldt drøn. Technicolour. Over det hele.” 

Dronning i Danmark, 1989

LÆS OGSÅ: 14 gange Margrethe har bevist, at hun er den ultimative modeblogger-dronning

Om tidsånden 

“Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen?”

Nytårstale, 2012

Om mennesker

“Der er ikke noget så begavet som folk, man er enig med, vel?”

Tronen, troen og teologien, 1991

Om indvandrere

“Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at de nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.”

Nytårstale, 1984

Om sine evner

“Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel.” 

Politiken, 1996

Se flere citater i bogen 500 citater af Dronning Margrethe udvalgt af Jens Andersen. Udkommer 3. april på Lindhardt og Ringhof.

Anbefalet til dig