Dronning Margrethe
SPONSORERET indhold

Dronning Margrethe i stort interview: Det var på mange måder et følelsesfuldt øjeblik

Dannebrog er ikke kun symbolet på glade folkemængder under balkonen på Amalienborg. Den minder også Danmarks regent om ansvar og stor sorg. Det fortæller dronning Margrethe i et stort interview med Hjemmet i anledning af Dannebrogs 800-års fødselsdag.

Af: Henrik Helmer Petersen og Amalie Louise Bernitt Foto: Bo Nymann
05. aug. 2019 | Livsstil | Hjemmet

Dronning Margrethe er bare 31 år, da hendes far, kong Frederik 9. af Danmark, udånder to uger efter årsskiftet til 1972.

Pludselig skal den danske prinsesse ikke længere blot forholde sig til, at hun en dag skal regere et land, og mens hun siger et sidste farvel til sin far, gør danskerne klar til et tronskifte: Prinsesse Margrethe er nu Dronning af Danmark.

Det er denne dag, tronfølgerens liv har peget frem mod, siden Danmark ændrede tronfølgeloven i 1953, så den dengang 13-årige prinsesse kunne blive landets næste regent. Men dagen kom tidligere end forventet, og som hun stod der midt i sorgen, begyndte også alvoren at snige sig ind i bevidstheden.

Det fortæller dronningen i denne uges Hjemmet, der i anledning af Dannebrogs 800-års fødselsdag har talt med landets regent om hendes syn på det danske flag og de gode og alvorlige minder, det frembringer.

– Det var på mange måder et følelsesfuldt øjeblik. Jeg var ramt af sorg og havde netop taget afsked med min far, og en halv time efter modtog jeg livgardens faner og var meget bevidst om, at nu var det nu. Nu var det alvor. Nu gjaldt det, fortæller Hendes Majestæt i denne uges Hjemmet, som er på gaden mandag.

LÆS OGSÅ: Prins Joachim om sin søns beslutning: Det var voksent og modent af ham

Første gang af mange

Allerede ved årsskiftet var dronning Margrethe begyndt at forstå alvoren ved sin fars situation. Hans nytårstale havde været vaklende, kunne landets medier konstatere, og da kongehuset inviterede til nytårskur og nytårstaffel dagen efter, stod det klart for dronningen, hvilken vej tingene ville gå.

– Far var blevet dårlig med en lungebetændelse nytårsnat efter nytårstalen 31. december 1971. Han var blevet indlagt på Kommunehospitalet, hvor hans hjerte begyndte at svigte, og vi kunne godt se, at det var alvorligt, fortæller dronning Margrethe til Hjemmet, inden hun fortsætter:

– Dengang havde vi nytårskur om morgenen og nytårstaffel senere, og jeg måtte træde til og udbringe skålen. Jeg husker meget tydeligt, at jeg tænkte. ”Det er vist ikke en engangsforeteelse. Det er snarere første gang af mange.” Jeg fik ret. Far døde knapt 14 dage senere.

LÆS OGSÅ: 11 citater fra prins Henrik om alt det, han elskede og foragtede

Danmarks første kvindelige regent

Efter 11 døgns sygdom sover kong Frederik 9. stille ind fredag den 14. januar klokken 19.50 på Kommunehospitalet med sin familie ved sin side.

Få minutter senere forlader dronning Margrethe og den kongelige familie hospitalet og kører tilbage til gemakkerne på Amalienborg. Foran hospitalet kan den ventende presse ifølge BT notere sig, at Dronning Ingrid har placeret sig bag sin datter, Danmarks nye – og første kvindelige – regent.

– Vi tog afsked med ham på Kommunehospitalet, og jeg tog tilbage til Amalienborg, hvor den vagthavende løjtnant fra livgarden, majoren og fanemanden førte fanerne fra fanegemakket i fars og mors palæ, gik over slotspladsen og bragte fanerne til fanegemakket hos mig og prinsen på Christian VIII’s Palæ som et synligt tegn på, at opgaven som landets regent nu var min, fortæller dronning Margrethe til Hjemmet.

LÆS OGSÅ: 13 vilde verdensstjerner, som er i familie med de kongelige

Læs hele interviewet med dronningen i denne uges Hjemmet, hvor hun også fortæller om sine oplevelser under befrielsen, om snart at fylde 80 år og om ikke at bruge Dannebrog til alle givne situationer – heller ikke til fødselsdage eller jul.

Anbefalet til dig