Prins Henriks citater gennem tiden
SPONSORERET indhold

Fra gravhunde og bridge til ægteskab og ensomhed: 11 citater fra prins Henrik om alt det, han elskede og foragtede

Prins Henrik sov stille ind den 13. februar 2018. Han vil blive husket som en mand med stærke holdninger og for sin store kærlighed til mad, familie og kultur. Vi har fundet nogle af hans bedste citater om god og dårlig smag.

Af: Amalie Louise Larsen, Emma Kleist Christensen & Sara Wilkins Foto: Getty Images
14. feb. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik afgik ved døden tirsdag d. 13. februar 2018.

De fleste vil huske den dansk-franske prins som en levemand, der vægtede traditioner, kultur, familie og ikke mindst ærlighed højt.

For prins Henrik var som bekendt ikke bange for at ytre sine holdninger - uanset hvor kontroversielle de måtte være.

ALT.dk har samlet nogle af de bedste citater om, hvad prinsen elskede - og hvad han ikke kunne fordrage.

Han elskede...

... Sin kone Dronning Margrethe: »Margie … Undskyld, jeg ville sige Margrethe er den sødeste og mest intelligente pige, jeg nogensinde har mødt« BT, 1966.

... At være alene: »En gang imellem har jeg, hvad kan man sige... En længsel efter at være alene. Mange mennesker føler sig ensomme, fordi de rent fysisk er alene. Jeg kender mennesker, der kun snakker med andre måske én gang om dagen. Det gælder specielt de gamle i store byer. Men jeg er aldrig ensom, når jeg er på landet. Derfor holder jeg meget af at bo på landet. Jeg har kontakt med dyrene, ha, ha... Jeg føler, at jeg kan tale med dem. Jeg har mest kontakt med ræve«. Weekendavisen, 2005.

Prins Henrik elskede sin kone og sine gravhunde. Foto: Getty Images.

... Gravhunde: »Jeg elsker at stryge dit skind og se din pels blive glat (...) Kærlige/særlige/herlige hund/klap vil du have. Stolt som en pave/modtager du skænd/som en nådegave« Digt Til Gravhund, 2005.

... Mad: »Gode madvarer er en af de største glæder, man kan have. Man kan som årsag sige, at det er en glæde, man kan praktisere tre gange om dagen – uden at blive træt. Og det har jeg selv praktiseret«. Børsen, 2011.

... Børn: »Jeg holder meget af børn, hvis de vel og mærke er velopdragne. Børn er som hunde eller heste, de skal tæmmes, for at man kan få et godt forhold til dem… Jeg har selv fået mine lussinger – det ta’r man ikke skade af«. Berlingske Tidende, 1967.

Prins Henrik med sine velopdragne børnebørn. Foto: Getty Images.

... Bridge: »I vennekredsen spiller vi meget bridge – ikke mindst i jagttiden. Når man har været på jagt hele dagen, så har man ikke så meget lyst til at konversere, og så foretrækker jeg at spille kort«. Børsen, 2010.

... Musik: »Hvis vi taler om den kunstneriske verden, har jeg et ønske, som jeg ved aldrig bliver opfyldt. Og det er at kunne komponere et stykke musik. Det ville jeg meget gerne. Jeg føler musikken, men jeg har ikke lært at skrive det ned«. Berlingske, 2009.

... Kronprinsesse Mary: »Siden vores første møde har jeg lagt mærke til dine forbehold og din pligtopfyldenhed, der matcher din styrke og din kontrol med dine følelser – disse er vigtige kvaliteter i dit kommende liv, der åbner dets officielle døre for dig på denne glade dag. Velkommen ind i vores familie og vores hjerter, hvor du altid vil finde varme og kan søge tilflugt, skulle du få behov for det.« Prinsens tale til kronprinseparrets bryllup, 2004. 

Men kunne ikke fordrage...

... Forskelsbehandling: »Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner.« Le Figaro, 2015.

... Politisk korrekthed: »Jeg mener - og det kan jeg sige, fordi jeg er holdt op med at ryge - at man skal ikke lade sig imponere eller påvirke af politisk korrekthed. Det er det mest tåbelige, jeg har hørt, fordi politisk korrekthed fører til nypuritanisme, og det er der ingen, der ønsker (…) Lad folk dø af rygning, hvis de ønsker at dø. Det er deres egen sag. Det siger jeg, fordi jeg er holdt op med at ryge. I øvrigt røg dronning Ingrid, der døde som 90-årig, mere end sin datter, så det beviser ingenting.« BT, 2001.

Ifølge Prins Henrik er det vigtigt at vide, hvor ingredienserne kommer fra. Foto: Getty Images.

... Mangel på realitetssans: »Og jeg kan fodre en hest. Og plukke en høne. Jeg kan selv lave mad. Og passe en køkkenhave. Mange interesserer sig slet ikke for den slags ting. De aner ikke, hvordan man koger et æg. Alors! At plukke en høne og at flå en hare og en kanin? Det er der næsten ingen, der kan. Mange synes, det er beskidt. Men det er den slags ting, der er realiteterne. Det er en gave« Weekendavisen, 2005.

Hvil i fred, Henrik.

Anbefalet til dig