Iben Maria Zeuthen står frem om oplevelse med DR-chef: ”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie”
SPONSORERET indhold

Iben Maria Zeuthen står frem om oplevelse med DR-chef: ”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie”

Sexchikane og sexisme i mediebranchen er et generelt problem, skriver radiovært Iben Maria Zeuthen på Instagram, hvor hun deler en episode fra sin egen tid på DR.

Af: Redaktionen Foto: Foto: Michael Stub/Her & Nu
09. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

”Jeg drømmer om dig og mig nøgne på en seng med åbne vinduer og hvide lagener”.

Det var en besked med lignende ordlyd, der tikkede ind på Iben Maria Zeuthens Nokia-telefon i midten af 00’erne, mens hun stod ved siden af sin far og var ved at dække bord i et sommerhus.

Afsenderen var en chef på Danmarks Radio, fortæller radioværten i et nyt opslag på sin Instagram:

”Jeg kommer ikke til at fortælle hvem det drejede sig om, for dette skal ikke tænkes som en konkret personalesag. Jeg skriver det for at vise at problemet er generelt, for at vise at ingen skal sige til Sofie Linde at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os. Jeg vendte telefonen væk fra min far, og undrede mig derefter over hvor manden havde mit nummer fra. Men så kom jeg i tanke om at det stod i DR’s interne arkiver. Jeg gik ikke videre med sagen dengang, fordi jeg mest af alt var flov. Beskeden måtte jo bunde i et eller andet, jeg havde udstrålet, tænkte jeg”, skriver hun blandt andet i opslaget.

Et ansvar for at berette

Her forklarer hun, at hun tidligere har forbandet, at #metoo-bevægelsen ikke har nået den danske mediebranche, og at der nu – efter Sofie Lindes afsløring om en episode med sexchikane til en julefrokost for 12 år siden – er en ”enestående mulighed” for at ”fjerne ansvaret og skylden fra den, det går ud over” til at tale om konkrete løsninger for at gøre arbejdspladserne endnu mere trygge:

”Nogle af mine bedste chefer nogensinde hev mig fx ind til et møde hvor de direkte spurgte: har vi nogensinde krænket dig ubevidst? Til det måtte jeg svare nej. Men hvor var jeg glad for at de spurgte. Jeg vil tilføje at jeg helt generelt langt størstedelen af tiden har følt mig meget respekteret på min arbejdsplads. Men jeg føler et ansvar for at vise at nej, Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie. Den handler om mange andre også. Jeg kommer ikke til at sige mere om denne konkrete sag men føler at jeg har et ansvar for at berette”.

Og Iben Maria Zeuthen er ikke den eneste kvinde i mediebranchen, der har delt ud af egne oplevelser i mediebranchen efter Sofie Lindes afsløring.

Værterne Miriam Zesler, Ditte Okman og Mette Walsted Vestergaard har bl.a. fortalt om deres oplevelser med sexchikane og sexisme generelt til Berlingske, og ALT.dks livsstilsredaktør deler sine egne oplevelser med sexchikane i et debatindlæg her.  

Desuden er en række kvindelige journalister hos TV 2 gået i gang med at indsamle underskrifter til et åbent støttebrev til Sofie Linde.

ALT.dk har kontaktet DR om sagen for at få deres reaktion på opslaget. De er ikke vendt tilbage med svar.

Har du også oplevet sexchikane på din arbejdsplads? Så send os en mail med emnefeltet ”sexchikane” til tip@alt.dk og del din historie – også anonymt.  

Anbefalet til dig